ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Mevduat düştü, kredi arttı
Mevduat düştü, kredi arttı
 İnşaat maliyet endeksi arttı
 İnşaat maliyet endeksi arttı
İşsizlik oranı açıklandı
İşsizlik oranı açıklandı
Sanayi üretimi arttı
Sanayi üretimi arttı
‘Sağlık Bakanlığıyız, hastalık bakanlığı değiliz’
‘Sağlık Bakanlığıyız, hastalık bakanlığı değiliz’
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
25 Nisan 2009 Cumartesi - 05:22

Belli, Erzurum Tarihi’ne ışık tuttu

GHA/ “Doğu Anadolu ve Urartular” konulu bir konferans veren İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Belli, Türklerin bu topraklarda 5 bin 500 yıldır yaşadığına dikkati çekerek, “Fakat ne ilginçtir, bu konuda yapılan uluslararası sempozyumlarda Türkçe konuşulmuyor” diye konuştu.

Belli, Erzurum Tarihi’ne ışık tuttu

DOĞU ANADOLU VE URARTULAR
Belli, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Kulübü’nün davetlisi olarak Erzurum’a geldi. Mavi Salon’da “Doğu Anadolu ve Urartular” konulu bir konferans veren Belli, Türklerin bu topraklarda 5 bin 500 yıldır yaşadığına dikkati çekerek, “Fakat ne ilginçtir, bu konuda yapılan uluslararası sempozyumlarda Türkçe konuşulmuyor” diye konuştu.
ÖZBEK SUNUM YAPTI
Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği konferansın açılış konuşmasını Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek yaptı. Çağımızda bilim ile teknoloji arasında bir çatışma olduğunu ve bu çatışmanın da, teknolojinin galibiyetiyle sonuçlandığını belirtti. Teknolojinin kültürel değerleri yok ettiğini söyleyen Özbek, “Kültürel değerlerimizi korumalıyız, teknolojiye mağlup olmamalıyız. Teknoloji ne kadar çok gelişse de, kültür değerlerimizi gölgede bırakamamalı” ifadesini kullandı.
BELLİ: ANADOL İÇİN TÜRKLER, TÜRKLER İÇİN DE ANADOLU ÇOK ÖNEMLİ
Dekan Özbek’in konuşmasının ardından konferansına başlayan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli, Anadolu’nun Türkler tarafından yurt edinilişinin tarihine ilişkin bilgiler verdi. Türklerin Anadolu’da 5 bin 500 yıldan bu yana yaşadıklarını kaydeden Belli, bu nedenle Anadolu’nun Türkler, Türkler için de Anadolu’nun ayrı bir önem taşıdığını bildirdi.
TÜRKÇE KONUŞMAMA İZİN VERMEDİLER
2001 yılında Van’da yapılan uluslararası bir sempozyumda Türkçe konuşmak istediğini, fakat buna izin verilmediğini hatırlatan Prof. Dr. Belli, “Türkçe konuşmak istedim, ama bana izin vermediler. Ben de Türkçe bir bildiri yayınlayarak, sempozyumu protesto ettim ve orayı terk ettim.” diye konuştu. Belli, Anadolu topraklarında doğmuş olmaktan duyduğu mutluluğun çok büyük olduğunu ve bu coğrafyanın Allah’ın en büyük hediyesi olduğunu vurguladı. Bilgiyi, insanların ayaklarına götürmek gerektiğinin altını çizen Belli, paylaşılmayan bilginin hiçbir öneminin olmadığını, bilginin paylaştıkça daha güzel olduğunu ifade etti. Hakkâri’de dünyanın en büyük sempozyumunu yaptıklarını ve oradaki halkın yoğun ilgisini görünce, mutluluklarının bir kat daha arttığını vurgulayan Prof. Dr. Oktay Belli, akademik yaşantısı boyunca çok sayıda kazı çalışmasına katıldığını ve bu kazılar sonunda önemli bilgi ve bulgulara ulaşıldığını dile getirdi.
BELLİ: URARTULAR, ANADOLU’NUN EN ESKİ 3 UYGARLIĞINDAN BİRİ
Prof. Dr. Belli, Urartular dönemine ışık tutan araştırmalarla ilgili olarak bilgiler de verdi. Altıntepe, Anzak ve Van kalelerinde gerçekleştirdikleri kazılarda, Urartular dönemine ait çok önemli eserler elde ettiklerini aktaran Belli, Urartular döneminde 120 tane baraj inşa edilmiş olmasının, bu bilgilerden en önemlisi olduğunu belirtti. Anadolu’nun en eski 3 uygarlığından birisinin Urartular olduğunu söyleyen Belli, bu dönemde mutfak kültürünün de gelişmiş olduğunu tespit ettiklerini bildirdi. Kemikten yapılmış kaşıkların, Anadolu’daki mutfak kültürünün bundan tam 3 bin yıl öncesine dayandığını gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Oktay Belli, bu nedenle hiç kimsenin, en zengin mutfak kültürünün Fransızlara ait olduğu iddiasında bulunamayacağını belirtti.
Belli, “Dünyanın en eski uygarlığına biz sahip olduğumuza göre, dünyanın en eski ve en zengin mutfak kültürüne de, Anadolu olarak yine biz sahibiz demektir” şeklinde konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
25dadaş25 25 Nisan 2009 Cumartesi 22:27

binlerce yıllık yaşadıgımız vatanımızda türkçe konuşmaya izin verilmiyor ne kadar hazin ve üzücü ey türk titre ve kendine dön bilge kagan selanlar

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
GSF’den Piyano Akşamı
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü öğretim ...
“Belgesel gerçeği yorumlamaktır”
AYŞE YILDIZ/ERZURUM (İHA) – İstanbul Üniversitesi Kültür Sanat ve Tasarım ...
Geç kalmadık mı?
GHA/Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi binaların restorasyonu için kişi, ...
 
Tarihi Gümrük Hamamı yenileniyor
GHA/Kurşun kaplamaları hırsızlar tarafından yağmalanan tarihi Gümrük Hamamı’nın ...
Kar Film Festivali galası yapıldı
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından bu yıl 5’ncisi düzenlenen ...
Tarihi “çöplüğe” çevirdiler
GHA/Erzurum’da 1900’lü yıllarda yapıldığına dair kayıt bulunan, ancak ...
 
Tarihi esere saldırı
Erzurum'da Aziziye Anıtı'nda bulunan Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın heykelinin ...
“Tarihimizde soykırım yok”
A.Ü’de sinema üzerine bir konferans veren sanatçı Yenilmez, “ Amerika ...
Cennetzade, restore ediliyor
GHA/Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Erzurum’daki tarihi cami, medrese, türbe ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Tanınmanın Tüneli
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva