267 çalışan hakkını aradı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bölge Müdürlüğünün son verilerine göre 267 şikâyetten 158 i işçi lehine çözüm sağladığı bildirildi. Bölgeye bağlı 7 ilde faaliyetlerini sürdüren müdürlük, çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü, yetkilileri çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundular. Hak arama konu ve bilincinin geçmiş yıllara oranla daha fazla olduğunu belirten yetkililer, iş kanunu çerçevesindeki uyuşmazlıklar konusunda şikâyetleri değerlendirdiklerini ifade ettiler.
İŞ KANUNU UYGULANIYOR
4857 sayılı iş kanunu, 2821 sayılı sendika kanunu ve 2822 sayılı toplu iş sözleşmeleri grev ve lokavt kanunu yönetmeliklerini çerçevesindeki uyuşmazlıklara çözüm üretildiğini belirten Yetkililer, “ Şu an bölge müdürlüğümüze 7 il bağlı, Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır, Bayburt illerindeki işçi ve işveren arasındaki ilişiler, kıdem tazminatı, ihbar, izin, mesai konusundaki uyuşmazlıkların çözümü konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Yazılı şikayet doğrultusunda harekete geçen müfettişlerimiz, şikayet olunan kurum ve işveren hakkında titiz bir inceleme yapıyor ve dosyayı karara bağlıyor. Erzurum’da işçi hak arama bilinci geçmiş yıllara göre daha olumlu bir konumda.” şeklinde bilgi verdiler.
İŞ SÖZLEŞMESİ SONA EREN İŞÇİNİN BİLİDİRİMİ BAKANLIĞA VERİLECEK
İş sözleşmeleri ile ilgili açıklamalarda da bulunan yetkililer, “2821 sayılı sendikalar kanunu 62. maddesi 19 temmuz 2005 tarih ve 25880 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5401 sayılı kanunla değiştirildi. Bu maddede işveren işe aldığı veya herhangi bir nedenle iş sözleşmesi sona eren işçileri izleyen ayın 15ine kadar aylık bildirimlerle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığını bilgilendirmek zorundadır” dediler.