Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Rize'nin ve Doğu Anadolu'nun kaderinde çok önemli bir yer tutacak Ovit Tüneli. Şimdiden hazır olmak lazım. Doğu Karadeniz'in en ucunda olan Rize'nin karşısında Odessa, Ukrayna, Romanya limanlarına gidecek yüklerin hazırlığını şimdiden yapmak lazım. “dedi
TAPU OLAYI
Bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Rize’ye gelen Bakan Güllüce, ilk olarak lojistik merkezin kurulacağı İyidere İlçe Belediye Başkanlığı’nı ziyaret ederek, Belediye Başkanı Ahmet Mete’den brifing aldı. Burada basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Güllüce, Ankara’daki tapu skandalı ile ilgili olarak, "İhbarı yapan bizim idaremizdir. Operasyon yaptı polis. Çalındı değil, daha önce belediyelere veriliyormuş. Bundan ticaret yapan bir ekip varmış. Polis onlara operasyon yaptı. Şikayetçi olan bizim bakanlığımız, Tapu İdaresi Genel Müdürlüğü’dür. Vatandaş için bir sorun yok” dedi.
OVİT TÜNELİ
Yapılması planlanan lojistik merkezin Ovit Tüneli'nin tamamlanması ile önem kazanacağını belirten Bakan Güllüce, "Ovit Tüneli bitmeden önce burada bazı hazırlıkların yapılması lazım. Rize'nin ve Doğu Anadolu'nun kaderinde çok önemli bir yer tutacak Ovit Tüneli. Şimdiden hazır olmak lazım. Doğu Karadeniz'in en ucunda olan Rize'nin karşısında Odessa, Ukrayna, Romanya limanlarına gidecek yüklerin hazırlığını şimdiden yapmak lazım. Bağlantılarıyla ilgili düşünmek lazım" şeklinde konuştu.
Kayseri’de bir firmaya altın madeni için ruhsat verilmemesi konusunu değerlendiren Güllüce, "Kolay kolay oluşan değil, zor bir iş. Siyanüre vatandaşın reaksiyonunu biliyorsunuz. Siyanür çok riskli bir şey. Öyle bakkal dükkanına ruhsat verilir gibi verilmez bunlar. Üzerinde çalışılır, zaman içerisinde çözülür. Bu kadar tehlikeli, bu kadar önemli bir konu, her dakika yapılacak kadar rutin bir iş değildir. Çünkü orada siyanürle üretim yapılıyor. Halk çok karşı, kitleler karşı, ülke ayağa kalkıyor bu madenin işletilmesi yüzünden. Biz halkı genellikle dinlemek zorundayız. Halk, 'Bu maden bizi zehirliyor, bu maden bölgeye zarar veriyor, bu maden insanlara zarar veriyor, bu ocak çok tehlikeli' diyor. Doğru mu incelenmeli. Bu kadar kitleler 'vatandaşı zehirledi, kanserler oldu' diyor. 'Ölümler oldu' diyorlar. Bu doğru mu değil mi buna bakmak lazım. Küçük bir işletmenin ruhsatı gibi değil. Bu da aylar, yıllar alıyor. Biz madencilerin tümüne muhabbetle bakarız. Orada halkın zehirlenmesini, halkın kanser olmasını, öyle hemen bakarak bir dakikada karar veremeyiz. Halkın 'kanser olmayalım' talebi varsa buna bakmamız gerekiyor. Vatandaşın kanser iddiası doğru mu üniversitelerin inceleme yapması lazım. Hastanelerde tahkikat yapmak lazım. Kaç tane kanser oldu? Bu işçiler içerisinde kaç kişi kanser hastalığına dönüştü? Bunların incelenmesi lazım. İddiaya göre çok büyük oranda kanser artışları olmuş. Doğru mu bilmemiz lazım. Bilim adamlarının incelemesi lazım. Bu kadar büyük kitle kanseri olması doğru mu takip edilmesi gerekiyor" dedi.
ŞEYH CAMİSİ İBADETE AÇILDI
Güllüce, ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tadilatı 1 yıl süren ve 1 milyon TL harcanan Şeyh Camii’ni ibadete açtı. Törende ilk olarak Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, ardından eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve son olarak Bakan Güllüce konuştu. Güllüce konuşmasında, “Medeniyet tasavvurunda olan Türkiye, medeniyet inşaatı tasavvurunda olan Türkiye elbette ecdat yadigarı olan tüm eserlere sahip çıkacak, geçmişten kalan bu tür değerlerimizi ihya edecek. Bu da onun bir parçası. Rize’ye hayırlı olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnşallah Türkiye’de eser kalmaz ki biz onu inşa ve ihya etmiş olmayalım” şeklinde konuştu.
Ardından dua edilerek cuma namazı kılmak üzere camiye girildi.