ERZURUM GAZETESİ
Erzurum İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Hakan Ömeroğlu, Türkiye'deki kültürel yapı, yanlış kader anlayışı ve devletin ağır vergi uygulamalarının girişimcilerin önünde bir engel olduğunu savundu.
75 GENCE EĞİTİM VERİLDİ
Atatürk Üniversitesi (AÜ) ile Erzurum Meslek Yüksekokulu'nun işbirliğiyle uygulanan "Eko İnovasyon Girişimciliği" projesi kapsamında, Aü Kültür Merkezi'nde, Üniversite son sınıf öğrencileri ile mezun işsiz 75 gence yönelik girişimcilik konusunda seminer düzenlendi.
Ömeroğlu, seminerde yaptığı konuşmada, girişimciliğin ortaya çıkabilmesi için belirli koşuların sağlanması gerektiğini belirterek, uygun zeminin oluşturulması durumunda birçok bireyin girişimcilik ruhunu sergileyebileceğini ifade etti.
Girişimci olan kişilerin, yeni ve farklı ürün yada hizmet sunan, bu hizmetin karşılığından da kar eden kişiler olduğunu vurgulayan Ömeroğlu, "Girişimcilerin en önemli özeliği mutlaka başarıya ihtiyaç duyarlar. Her insanda bu ihtiyaç vardır ama girişimciler başarılı olamadığında mutlu olamazlar. Onların mutlu olmalarının yolu başarılı olmalarından geçer" dedi.
GİRİŞİMCİLİĞİN ÇAĞDAŞ VİZYONU
Girişimcilerin, risk alabildiğini ve liderlik özeliğine sahip olduğunu anlatan Ömeroğlu, "Fakat ülkemizde girişimcilik arzu edilen durumda değil. Kültürel yapımız, yanlış kader anlayışı ve devletin ağır vergi uygulamaları girişimcilerin önünde bir engeldir. Farklı bir fikir ortaya koyduğu için tokatlanan çocukların bulunduğu, bireylerin rüzgarın önünde sürüklenen ve bütün eksiklikleri başkalarında arayan insanların bulunduğu ve ağır vergilerin olduğu bir ülkede böyle bir zeminde girişimci olmaz" şeklinde konuştu.
Ömeroğlu, birçok kişinin belirsizliği sevmediğini, ancak Türkiye'de ise belirsizliğe hiç tolerans gösterilmediğini ifade ederek, "Belirsizliği sevmediğimiz için devlet dairesinde çalışmayı dışarda bir iş kurmaya tercih ediyoruz. Risk almak cesaret işidir. Fakat bu risk almak kumarbaz işi değildir. Girişimci, riski rasyonel yöntemlerle zihinsel süreçten geçirerek alır" diye konuştu.
KAYA’NIN SUNUMU
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Dursun Kaya da Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi son sınıf öğrencileri ile mezun olmuş 75 genç işsize girişimcilik eğitim verildiğini, bu işsiz gençler'den 50'sinin ayrıca 5'er kişilik guruplar halinde uygulamalı girişimcilik eğitimine tabi tutulduğunu anlattı.
Eğitim faaliyetlerine katılan işsiz gençlerin, kısmi pişirme yöntemiyle ürünlerinin raf ömrünün uzatılması, çevre için tehlike oluşturan yanmış yağlardan biyodizel üretimi gibi 20 tane proje hazırladığını bildiren Kaya, şunları kaydetti: "Atatürk Üniversitesinden şimdiye kadar, devletin yeni mezun yada yeni mezun olacak öğrencilere kendi işlerini kurmaları için verdiği 100 bin liralık hibe desteğine başvuran dahi olmamış. Ama bizim projemiz kapsamında hazırlanan bu 20 proje için hibe desteği almak için Tekno Girişim Hibe Sermaye Programı'na müracaat edeceğiz. "