ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Eroğlu: ‘İkincilik için biz de net bir adayız’
Eroğlu: ‘İkincilik için biz de net bir adayız’
Kutlu Gençlerbirliği maçını değerlendirdi
Kutlu Gençlerbirliği maçını değerlendirdi
Erzurumspor’a yakışmadı: 1 - 2
Erzurumspor’a yakışmadı: 1 - 2
Ehram Erzurum’un kültür değeri
Ehram Erzurum’un kültür değeri
Baro ve ETSOTAM’dan işbirliği
Baro ve ETSOTAM’dan işbirliği
HABERLER>EKONOMİ
5 Nisan 2010 Pazartesi - 04:22

“Toprağı yönet, verim al”

SAMET ÖZÜNAL/GHA/Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, tarlalarını ekim için hazırlayan Erzurumlu çiftçilere önemli uyarılarda bulundu. Toprakta besin elementi dengesini korumak için münavebeli tarım tekniklerinin uygulanması çağrısında bulunan Öztaş, toprağı alt-üst ederek işleyen, sıkışmasına neden olan ağır alet ve ekipmanlardan sakınmanın gerektiğini kaydetti.

“Toprağı yönet, verim al”

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, tarlalarını ekim için hazırlayan Erzurumlu çiftçilere önemli uyarılarda bulundu. Toprakta besin elementi dengesini korumak için münavebeli tarım tekniklerinin uygulanması çağrısında bulunan Öztaş, toprağı alt-üst ederek işleyen, sıkışmasına neden olan ağır alet ve ekipmanlardan sakınmanın gerektiğini kaydetti.
//BİLİM ADAMLARININ YAKLAŞIMI
Prof. Dr. Taşkın Öztaş, Erzurumlu çiftçilere toprak yönetimi konusunda önemli ipuçları verdi. Yüksek ve kaliteli tarımsal üretimin en önemli bileşeninin, ideal bir toprak ortamına sahip olmaktan geçtiğini kaydeden Öztaş, verimli toprağın özelliklerini sıraladı. Toprağın, besin elementleri ve organik maddece zengin olmasının, verimliliği bakımından önemli olduğunu dile getiren Öztaş, “Ancak, toprağın fiziksel özelliklerinin bitki gelişimini desteklemesi ölçüsünde toprak üretkenliği önem kazanmaktadır. Yani, toprağın üretkenliği için bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin elementlerine optimal düzeyde sahip olması yanı sıra, bitki kök gelişmesine mekaniksel direnç göstermemesi ve iyi derecede su ve hava ilişkilerine de sahip olması da gerekmektedir.” diye konuştu. 
//“TOPRAKTAKİ BESİN ELEMENTİ DENGESİNİ KORUMANIN YOLLARI”
Ayrıca, bitki yetiştiriciliği için ideal toprakların; sağlam strüktürel yapılı, kaymak tabakası ve pulluk taşı sorunu olmayan, tuzluluk ve alkalilik sorunu bulunmayan ve erozyona karşı dirençli olan topraklardan oluştuğunu vurgulayan Prof. Dr. Taşkın Öztaş, ideal bitki yetiştirme ortamının oluşturulmasında toprak ve bitki yönetiminin çok önemli olduğunu ifade etti. Öztaş, bu bağlamda, toprakta besin elementi dengesini korumak, organik madde dengesini tesis etmek, toprak yüzey özelliklerini geliştirmek ve toprak işleme yöntem ve zamanını iyi seçmek gerektiğini belirterek, topraktan istenilen verimin alınabilmesi için çiftçilere uyarılarda bulundu.
//ÖZTAŞ: AHIR GÜBRESİ VE YEŞİL GÜBRELEME ÇOK ÖNEMLİ
Toprakta besin elementi dengesini korumak için münavebeli tarım yapmanın, organik madde dengesinin tesis etmek için de, bitki artıklı tarım tekniklerini uygulamanın, topraktan istenilen verimi elde etme amacına hizmet edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Taşkın Öztaş, ayrıca ahır gübresini toprağa vermenin ve yeşil gübreleme yapmanın önemli yönetim uygulamaları olduğunu kaydetti. Toprakta nemin korunması ve erozyonla kaybının azaltılması için toprak yüzeyinin bitki artıklarıyla veya malçla kapatılması ve yüzeyin pürüzlü bırakılmasının çok büyük önem taşıdığını anlatan Öztaş, “Diğer yandan, toprağı alt-üst ederek işleyen, sıkışmasına neden olan ağır alet ve ekipmanlardan sakınmak ve toprağı minimum düzeyde ve tavında işlemek toprağın fiziksel ortam özelliklerinin bitki yetiştiriciliği açısından geliştirilmesi ve devamlılığı için dikkate alınmalıdır.” diye konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pasinler’de STK Zirvesi
MURAT ÇANKAYA (İHA) - Pasinler Ticaret Sanayi Odası tarafından organize ...
Yine geride kaldık..
A.KARA/ERZURUM gazetesi/Erzurum şubat döneminde doğu Anadolu toplamının ...
Ata Teknokent'e yeni yönetim
ORHAN YILDIRIM/CİHAN/Ata Teknokent hala hizmete giremezken mart ayında ...
 
Erzurum Tarım Müzesi’ne kavuşacak
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Erzurum’da ‘Tarım ...
KEY’de 2’inci dönem tamamlandı
Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde ikinci dönem sona erdi.
Altun’dan aşı uyarısı
GHA/ Erzurum’da bulunan 529 bin 932 büyükbaş hayvanın 277 bin 826’sı, ...
 
Erzurum’un göç haritası açıklandı
GHA/Erzurum, 2008 ve 2009 yıllarını kapsayan iki yıllık dönemde en fazla ...
Ticarette kararsız tablo
A.KARA/ERZURUM GAZETESİ/Ticaret sektöründeki gelişmeleri açılan ve kapanan ...
Harbin'den Ekonomik işbirliği önerisi
AHMET AKBUĞA/İHA/Çin’in Harbin Şehri Belediye Başkan Yardımcısı Jıang ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Cennetin sırrı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Nüfus eşittir Nüfuz
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
20 adım!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
LGBT ahlaksızlığının hedefi
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Zamanın Fazlası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Firavun’un Aynasında Kendini Görmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva