Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkın Öztaş, tarlalarını ekim için hazırlayan Erzurumlu çiftçilere önemli uyarılarda bulundu. Toprakta besin elementi dengesini korumak için münavebeli tarım tekniklerinin uygulanması çağrısında bulunan Öztaş, toprağı alt-üst ederek işleyen, sıkışmasına neden olan ağır alet ve ekipmanlardan sakınmanın gerektiğini kaydetti.
//BİLİM ADAMLARININ YAKLAŞIMI
Prof. Dr. Taşkın Öztaş, Erzurumlu çiftçilere toprak yönetimi konusunda önemli ipuçları verdi. Yüksek ve kaliteli tarımsal üretimin en önemli bileşeninin, ideal bir toprak ortamına sahip olmaktan geçtiğini kaydeden Öztaş, verimli toprağın özelliklerini sıraladı. Toprağın, besin elementleri ve organik maddece zengin olmasının, verimliliği bakımından önemli olduğunu dile getiren Öztaş, “Ancak, toprağın fiziksel özelliklerinin bitki gelişimini desteklemesi ölçüsünde toprak üretkenliği önem kazanmaktadır. Yani, toprağın üretkenliği için bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin elementlerine optimal düzeyde sahip olması yanı sıra, bitki kök gelişmesine mekaniksel direnç göstermemesi ve iyi derecede su ve hava ilişkilerine de sahip olması da gerekmektedir.” diye konuştu.
//“TOPRAKTAKİ BESİN ELEMENTİ DENGESİNİ KORUMANIN YOLLARI”
Ayrıca, bitki yetiştiriciliği için ideal toprakların; sağlam strüktürel yapılı, kaymak tabakası ve pulluk taşı sorunu olmayan, tuzluluk ve alkalilik sorunu bulunmayan ve erozyona karşı dirençli olan topraklardan oluştuğunu vurgulayan Prof. Dr. Taşkın Öztaş, ideal bitki yetiştirme ortamının oluşturulmasında toprak ve bitki yönetiminin çok önemli olduğunu ifade etti. Öztaş, bu bağlamda, toprakta besin elementi dengesini korumak, organik madde dengesini tesis etmek, toprak yüzey özelliklerini geliştirmek ve toprak işleme yöntem ve zamanını iyi seçmek gerektiğini belirterek, topraktan istenilen verimin alınabilmesi için çiftçilere uyarılarda bulundu.
//ÖZTAŞ: AHIR GÜBRESİ VE YEŞİL GÜBRELEME ÇOK ÖNEMLİ
Toprakta besin elementi dengesini korumak için münavebeli tarım yapmanın, organik madde dengesinin tesis etmek için de, bitki artıklı tarım tekniklerini uygulamanın, topraktan istenilen verimi elde etme amacına hizmet edeceğini vurgulayan Prof. Dr. Taşkın Öztaş, ayrıca ahır gübresini toprağa vermenin ve yeşil gübreleme yapmanın önemli yönetim uygulamaları olduğunu kaydetti. Toprakta nemin korunması ve erozyonla kaybının azaltılması için toprak yüzeyinin bitki artıklarıyla veya malçla kapatılması ve yüzeyin pürüzlü bırakılmasının çok büyük önem taşıdığını anlatan Öztaş, “Diğer yandan, toprağı alt-üst ederek işleyen, sıkışmasına neden olan ağır alet ve ekipmanlardan sakınmak ve toprağı minimum düzeyde ve tavında işlemek toprağın fiziksel ortam özelliklerinin bitki yetiştiriciliği açısından geliştirilmesi ve devamlılığı için dikkate alınmalıdır.” diye konuştu.