ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
ATAUNİV’de Erzurum kültürel değerleri gündemi
ATAUNİV’de Erzurum kültürel değerleri gündemi
Nişan yüzüklerini Vali Çiftçi taktı
Nişan yüzüklerini Vali Çiftçi taktı
Akpunar çocukları sevindirdi
Akpunar çocukları sevindirdi
Baro'dan 'Avukatlar Günü'ne coşkulu kutlama
Baro'dan 'Avukatlar Günü'ne coşkulu kutlama
Palandöken GM’den ‘Zamanın dehlizinde bir kurşun’
Palandöken GM’den ‘Zamanın dehlizinde bir kurşun’
HABERLER>EKONOMİ
5 Nisan 2010 Pazartesi - 02:59

Erzurum Tarım Müzesi’ne kavuşacak

SAMET ÖZÜNAL/GHA/Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Erzurum’da ‘Tarım Müzesi’ oluşturmak için harekete geçti. Tarım Makinaları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut’un geçtiğimiz yıl öncülük ettiği proje, Devlet Planlama Teşkilatı’na sunulurken, yaklaşık maliyeti 1 milyon TL olan projeyle, Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri Türkiye’deki tarımsal mekanizasyondaki değişim süreci, anlatılacak.

Erzurum Tarım Müzesi’ne kavuşacak

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Erzurum’da ‘Tarım Müzesi’ oluşturmak için harekete geçti. Tarım Makinaları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Turgut’un geçtiğimiz yıl öncülük ettiği proje, Devlet Planlama Teşkilatı’na sunulurken, yaklaşık maliyeti 1 milyon TL olan projeyle, Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri Türkiye’deki tarımsal mekanizasyondaki değişim süreci, kurulacak bir müzeyle anlatılacak.
//ZİRAAT FAKÜLTESİ PROJE GELİŞTİRDİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat, “Tarım ile İlgili Kültürel ve Tarihsel Değer Taşıyan Materyallerin Toplanarak Muhafazası, Sergilenmesi ve Eğitimde Kullanılması” adını taşıyan proje hakkında bilgiler verdi. DPT’ye sundukları proje çerçevesinde fakülte bünyesinde “Tarım Müzesi” kuracaklarını anlatan Canbolat, ellerinde 80 ile 90 yaş arasında 150’yi aşkın tarım aleti bulunduğunu, kurulacak müzede söz konusu materyallerin sergileneceğini kaydetti.
//GELİŞEN TEKNOLOJİ KÜLTÜREL MİRASIMIZI DA YOK EDİYOR
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat, maliyeti 969 bin 110 TL olan projenin amacını anlattı. Birçok sektörde olduğu gibi, tarımda da değişimin büyük bir hızla devam ettiğini söyleyen Canbolat, tarımda her geçen gün farklı bir teknolojik yeniliğin uygulamaya konulduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Canbolat,  teknolojik değişimin en önemli dezavantajlarından birisinin kültürel mirasın kaybolmasına yol açması olduğunu vurgulayarak, “Tarımsal faaliyetlerin en eski merkezlerinden birisi olan ülkemizde, tarımın yaşadığı süreçlerin ve tarımdaki kültürel materyallerin mümkün olabildiğince gelecek kuşaklara aktarılması gerekir. Bunun için de gerek makine gerekse basit alet benzeri materyallerin toplanması ve sergilenmesi gerekir. Bu çalışmanın amacı tarım il ilgili tarihi ve kültürel değeri olan materyalleri sağlıklı bir ortamda muhafaza altına almak, bunları hem turistik amaçlı sergilemek hem de değişik hedef kitlelerin eğitiminde kullanmaktır.” diye konuştu.  
//‘TARIM MÜZESİ’NDE, DEĞİŞİM SÜRECİ ANLATILACAK 
Çok yakın bir gelecekte büyük bir tarım kültürü zenginliğine sahip olan bölgede, mevcut olan pek çok materyalin kullanımdan kalkacağını dile getiren Canbolat, bu açıdan bitkisel üretimin, hayvancılık ve tarımsal ürünlerin işlenmesi ile ilgili yöresel alet ve ekipmanların örneklerinin muhafaza altına alınmasında büyük faydalar olduğunu ifade etti.
Ziraat Fakültesi'nde mevcut olan ve Cumhuriyet’in ilk yıllarından beri ülkede yaşanan tarımsal mekanizasyondaki değişim sürecini gösteren çok sayıdaki malzemenin, bu çalışmanın çekirdeğini oluşturacağını kaydeden Prof. Dr. Canbolat, “Bu materyal maddi olarak değeri ölçülemeyen çok sayıda yerli ve yabancı kaynaklı traktör, hasat-harman makinesi, toprak işleme aletleri, gübre ve ilaç dağıtım makineleri gibi ekipmanlardan oluşmaktadır.” dedi.
Bunlara ilave olarak özellikle hayvancılık alanında çok büyük bir yöresel materyal zenginliğine sahip olan Doğu Anadolu Bölgesi’nin taranması ile mevcut koleksiyonun genişletileceğini belirten Canbolat, “Toplama çalışmalarına öğrencilerimizin de katılımı ile ülkemizin her yöresinden tarihi ve kültürel değeri olan tarımsal materyallerin yer aldığı eşsiz zenginlikte bir ‘Tarım Müzesi’ ortaya çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.
//TARIM MÜZESİNİN İÇERİĞİ
Müzenin oluşturulması ve koleksiyonun genişletilmesi çalışmaları hakkında bilgiler de veren Prof. Dr. Canbolat, şunları kaydetti: “Toplama işlemi metoduna uygun bir bölge taraması yapılıp muhafaza edilmesi ve sergilenmesi için değer taşıyan malzemenin tespiti ile başlayacak. Daha sonra öncelikle hibe, gerekiyorsa satın alma yolu ile materyaller Ziraat Fakültesi'ne kazandırılacaktır. Daha sonraki aşamada fotoğraflı kataloglar oluşturulacak ve bu katalogda materyal ile ilgili her türlü bilgi yer alacaktır. Çalışmanın son aşamasında sağlıklı ve modem bir yapı içersinde kayıt altına alınan materyalin sergilenmesine geçilecektir. Bu aşamada konuya turistik olarak ilgi duyan kişilerin yanında hedeflenen kitlelerin eğitimi yapılacaktır. Bu sergileme merkezi Ziraat Fakültesi öğrencilerinin eğitim ve öğretimlerinin devam ettiği bir laboratuar olacaktır. Bunun yanında ilgili öğretim üyeleri, yüksekokul öğrencileri, ilköğretim okulu öğrencileri ve hatta Erzurum'a dışarıdan gelenler için de bir eğitim ve seyir yeri olacaktır.”
MÜZE’NİN KAPSAMI
Öte yandan Devlet Planlama Teşkilatı’ndan onay bekleyen projenin kabul edilmesi halinde kurulacak olan ‘Tarım Müzesi’nde, 1920’li yıllardan günümüze kadar kullanılan şu tarım aletleri sergilenecek:
Traktör, bahçe traktörü, kağnı, kepçe, tefsiye küreği, römork, karasaban, Anadolu sabanı, hayvanla çekilir pulluklar, traktörle çekilir pulluklar, toprak frezesi, dipkazan, merdane, tırmıklar, ara çapa makinaları, gübre dağıtma makinaları, ilaçlama makinaları, patatis dikim makinası, tahıl ekim makinası, kombine ekim makinası, sandıklı ekim makinası, biçerdöverler, sap döver harman makinaları, patates hasat makinası, şeker pancarı hasat makinası, balya makinası, tamburlu çayır biçme makinası, parmaklı çayır biçme makinaları, diskli çayır biçme makinaları, dolaplı orak makinası, akrobat ot tırmığı, namlu yapma tırmıkları, ot kıyma makinası, yem kırma makinası, mısır daneleme makinası, döven, değirmen, taş değirmeni ve rüzgar gülü.  

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KEY’de 2’inci dönem tamamlandı
Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde ikinci dönem sona erdi.
Altun’dan aşı uyarısı
GHA/ Erzurum’da bulunan 529 bin 932 büyükbaş hayvanın 277 bin 826’sı, ...
Erzurum’un göç haritası açıklandı
GHA/Erzurum, 2008 ve 2009 yıllarını kapsayan iki yıllık dönemde en fazla ...
 
Ticarette kararsız tablo
A.KARA/ERZURUM GAZETESİ/Ticaret sektöründeki gelişmeleri açılan ve kapanan ...
Harbin'den Ekonomik işbirliği önerisi
AHMET AKBUĞA/İHA/Çin’in Harbin Şehri Belediye Başkan Yardımcısı Jıang ...
Ekmek, kuraya kaldı
RECEP DAĞ/ERZURUM GAZETESİ/Türkiye İş Kurumu Erzurum İl Müdürlüğü ve Palandöken ...
 
KUDAKA Erzurum’da konuşlanacak
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’nın hizmet ...
Ticarette çıkmaz yol...
Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde şirketleşme oranı bakımından Malatya’nın ...
Tarımda verimlilik arayışı
SAMET ÖZÜNAL/GHA/Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Bir yumrukta çürüyen vicdan
Ö. Faruk Kayaalp
Ö. Faruk Kayaalp
Asansör Takım Olmanın Alemi Var mı? Ve Erzurumspor Gerçeği
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Dadaş Tahsin Bayramoğlu’nun ardından
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
İlerlemenin Anlamlısı
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva