HAZİNE VERİLERİ
Hazine Müsteşarlığı 2010 yılı şubat dönemi genel, bölgesel ve büyük yatırım kapsamında verilen teşvik belgesi bölge ve il dağılım sonuçlarını açıkladı. Yeni teşvik düzenlemesi kapsamında 1. bölge’de 152, 2.bölgede 78, 3’üncü bölgede 177 ve Erzurum’un da içinde bulunduğu 4’üncü bölgede ise 141 yatırım teşvik belgesi aldı.
ERZURUM VE TEŞVİK
Şubat ayı bazında, Erzurum’un içinde bulunduğu 4’üncü Teşvik bölgesinde genel teşvik kapsamında 64, bölgesel teşvik kapsamında ise 77 belge düzenlendi. 4’üncü bölgede teşvik kapsamında büyük ölçekli yatırım gerçekleşmezken, bölgeler içinde büyük yatırımların yoğunlaştığı tek teşvik alanı birinci bölge olarak kaydedildi.
ERZURUM’DA SEKTÖREL YATIRIM
Erzurum’da yeni teşvik düzenlemesi kapsamında Şubat 2010 döneminde biri madencilik, ikisi ise enerji sektöründe olmak üzere 3 yatırım teşvik kapsamına girdi.Teşvikli 2 enerji yatırımı için 50 milyon 500 bin TL tutarında yatırım harcaması kaydedilirken, istihdam hacmi 29 kişi olarak belirlendi. 4 milyon 920 bin TL tutarında harcamanın kaydedildiği madencilik yatırımında ise 25 kişilik istihdam belirlendi.
ERZURUM-ERZİNCAN-BAYBURT BÖLGESİ
TRA1 Erzurum, Erzincan, Bayburt bölgesinde 1 8 yatırım teşvik belgesi aldı. Toplam harcama tutarı 120 milyon 796bin TL olan teşvik belgeli yatırımlar kapsamında 391 kişilik istihdam hacmi öngörüldü. TRA1 istatistik bölgesindeki teşvikli yatırımlar kapsamında 51 milyon dolar tutarında makine ve ekipman ithalatı yapıldı.
4’ÜNCÜ TEŞVİK ALANI
Ocak-Şubat 2010 döneminde Erzurum’un içinde bulunduğu 4’üncü teşvik bölgesinde 337 milyon 760 bin TL tutarında harcamanın yapıldığı 62 yatırım teşvik belgesi aldı. 45 milyon 988 bin dolarlık ithalatın gerçekleştirildiği 4’üncü bölge teşvikli yatırımları kapsamında 881 kişilik istihdam oluşturuldu.
MARDİN LİDER OLDU
Erzurum’un içinde yer aldığı 4’üncü teşvik bölgesinde en çok teşvikli yatırım barındıran il 8 yatırımla Mardin olurken, bu ili 7 teşvikli yatırıyla Diyarbakır ve Malatya illeri takip etti. Dönemde 4’üncü teşvik bölgesinde bulunan Çankırı, Erzincan,Giresun, Hakkari, Kars Siirt, Şanlıurfa, Bayburt, Ardahan illerinde bir, Gümüşhane, Kastamonu, Rize, Trabzon, Batman, Şırnak ve Iğdır’da iki, Erzurum, Ordu ve Van’da 3, Ağrı, Elazığ illerinde 4 yatırım teşvik kapsamına dahil edildi.
DOĞU ANADOLU’NUN DURUMU
Coğrafi bölge bazında en yüksek sayıda teşvikli yatırıma imkan sağlanan bölge Marmara oldu. Dönemde Marmara bölgesinde 65 teşvikli yatırım gerçekleştirilirken, İç Anadolu Bölgesinde 30, Ege bölgesinde 29, Akdeniz Bölgesinde 32, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 22 ve Doğu Anadolu Bölgesinde ise 18 yatırım teşviklendirildi..