Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, 2010 yılı İlkbahar Dönemi Şap Aşılama uygulamalarıyla ilgili olarak bilgiler verdi. Nisan ayı sonuna kadar sürdürülecek olan aşılama çalışmaları çerçevesinde, son bir ay içerisinde 277 bin 826 büyükbaş ve 5 bin 204 küçükbaş hayvana şap aşısı yapıldığını açıklayan Altun, şu an itibariyle elde edilen aşılama oranının yüzde 53 civarında olduğunu belirterek, ay sonuna kadar bu oranı en az yüzde 90’ın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Erzurum il genelinde şap uygulamalarına kayıtlı 525 bin 932 büyükbaş hayvan bulunduğunu kaydeden Altun, küçükbaş hayvan sayısının ise, 327 bin 354 olduğunu söyleyerek, aşılama çalışmalarının ilçelerde ulaştığı başarı oranlarını da açıkladı. Aşılama çalışmalarında yüzde 73 oranında başarı elde ettikleri ilçenin İspir olduğunu kaydeden Altun, “Geçen yıllarda yapılan aşılama çalışmalarında Erzurum hep üst sıralarda olmuş. Bu yıl da aynı şekilde hayvanlarımızın tamamına yakınını aşılamayı ve Erzurum’un yakaladığı başarı çıtasını korumayı amaçlıyoruz.” dedi.
//AŞILAMA BU AY SONUNDA BİTİYOR
Her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılan aşılama çalışmalarının, büyükbaş hayvanların yanında, iki aydan büyük olan buzağılara da yapıldığını anlatan Tarım İl Müdürü Mustafa Altun, “1 Mart itibariyle başlatılan şap aşısı uygulamaları, Erzurum’da bir ayını doldurdu. Nisan ayının sonuna kadar sürdürülecek olan çalışmalar çerçevesinde, çiftçilerimizin ahırlarına kadar giderek aşılama yapıyoruz.” diye konuştu.
Şap hastalığının, sığır, manda, koyun ve keçi ile diğer yabani çift tırnaklı hayvanların salgın viral bir hastalığı olduğunu kaydeden Tarım İl Müdürü Altun, bu hastalıktan insanların nadiren enfekte olabileceklerini kaydederek, “Hastalık dilde, damakta ve ayakta vesiküller, genç hayvanlarda kalp yetmezliği nedeniyle ani ölümler ile kendini gösterir. Hastalık, çok hızlı ve her türlü vasıta ile yayılabilir. Ölüm oranı yüzde 2 ile 5 arasında değişir ve ölüm genellikle genç hayvanlarda görülür. Bazı salgınlarda bu oran yüzde 50’ye kadar çıkabilir. Hastalık ayrıca süt, et ve iş verimini düşürerek büyük ekonomik kayıplara sebep olur. Bütün dünyada hastalık hem ekonomik boyutuyla, hem de hayvan sağlığını global olarak etkilemesi nedeniyle çok sayıda ülkenin gündemini oluşturmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Besicilere çağrıda da bulunan Altun, hayvanların mutlaka Şap hastalığına karşı koruyucu aşıyla muhafaza altına almalarını istedi.