Erzurum İlinde Tritikale Tarımının Tanıtımı ve Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, Sakalıkesik Mahallesi’nde ‘Tarla Günü’ tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Erzurum Ticaret Borsası (ETB) tarafından yürütülen ‘Erzurum İlinde Tritikale Tarımının Tanıtımı ve Yaygınlaştırılması Projesi’ çalışmaları son sürat devam ediyor.
ETB’DEN TRİTİKALE TANITIMI
Proje çerçevesinde Palandöken ilçesine bağlı Sakalıkesik Mahallesi’nde ‘Tarla Günü’ tanıtım programı düzenlenirken, etkinliğe katılanlara, tritikale bitkisi hakkında bilgiler aktarıldı. Tanıtım toplantısına, Palandöken Kaymakamlığı’na vekalet eden Yakutiye Kaymakamı Yüksel Çelik, Tarım İl Müdürü Bektaş Erdoğan, Palandöken İlçe Tarım Müdürü Metin Hanoğlu ve Erzurum Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Aynur Babagil katılırken, programın açılış konuşmasını İlçe Tarım Müdürü Metin Hanoğlu yaptı.
TRİTİKALE’NİN BÖLGE İÇİN ÖNEMİ
Tritikale bitkisinin, dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirildiğini belirterek, bu bitkinin melezleme yoluyla elde edildiğini kaydetti. Ana bitki olarak buğday, baba bitki olarak ta çavdar kullanılarak gerçekleştirilen melezleme sonucunda tritikale bitkisinin elde edildiğini anlatan Hanoğlu, “Tritikalenin kıraç, marjinal alanlara adaptasyonu soğuk, asitli, tuzlu topraklarda yetişebilme özelliği çavdardan gelmektedir. Buğday ile arpanın verimli ve kaliteli yetişmediği tarla koşullarında tritikale yüksek verim potansiyeline sahiptir.” diye konuştu.
TRİTİKALE, PROTEİN DEPOSU…
Konuşmaların ardından Sakalıkesik Mahallesi’ndeki 10 dekarlık kırsal alanda ekimi yapılan tritikale bitkisini toprakta inceleyen protokol, Erzurum Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Aynur Babagil tarafından bilgilendirildi. Aynur Babagil, ‘Erzurum İlinde Tritikale Tarımının Tanıtımı ve Yaygınlaştırılması Projesi’nin, Ticaret Borsası tarafından uygulandığını belirterek, 2007 yılının Ekim ayında sona eren projenin sürdürülebilirliğine de büyük önem verildiğini dile getirdi.
YÜKSEK VERİM
Babagil, “Buğday ve çavdar dekara 200 ile 250 kilogram tane verimi verirken, tritikale bitkisi dekara 400 ile 500 kilogram arasında tane veriyor. Bu bitki özellikle yem bitkisi olarak kanatlıların beslenmesinde yaygın olarak kullanılmakta ve protein değeri buğday, arpa ve mısıra eş değerdir. Yöremizde özellikle hayvancılığın gelişmesinde büyük katkılar sağlayacak bu bitkinin yaygınlaştırılması için bütün sivil toplum kuruluşlarının desteklerini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tritikale bitkisinin ekildi 10 dekarlık alanda incelemelerde bulunan Yakutiye Kaymakamı ve Palandöken Kaymakam Vekili Yüksel Çelik, tarımsal çeşitliliğin artırılması ve yeni türler elde edilmesi yönündeki çalışmaların takdire şayan olduğunu belirterek, bu çalışmaya hamilik yapan Erzurum Ticaret Borsası’nı kutladığını söyledi.