Kars yöresine özgü civil peynir, yağsız inek ya da koyun sütünden yapılıyor. Yayıklanarak yağı alınan ve tencerede mayalanan süt, pıhtı halini alana kadar ateş üzerinde sürekli karıştırılıyor. Oluşan pıhtı, başka bir kaba alınarak tuz ilave ediliyor. Peynir kütlesi daha sonra bir kola sarılarak tel şeklini alıyor.
40 METRELİK CİVİL PEYNİR
Sarkamış ilçesine bağlı Çatak köyünde, çoğunlukla köylü kadınların kazanların içerisinde mayaladıkları civil peyniri kazanların içerisinden çıkartılarak 40 metre uzunluğunda üretildi. Çatak köyünde kadın ve erkeklerin bir araya gelmesiyle birbirleriyle yardımlaşarak yaptıkları 40 metrelik civil peyniriyle ilgili bilgi veren Saniye Ayna, "Burada civil (Çecil) yapıyoruz. Öyle yapıyoruz ki 50 metre uzunluğunda bile oluyor. Peynirimiz çok güzel oluyor her kim alıyorsa çok beğeniyorlar, bir daha gelip alıyorlar. Bunu yapmak için ilk önce ateşimizi yakıyoruz, tekrar sitilimizi koyuyoruz üzerine, ekşi sütümüzü önce boşaltıyoruz sonra tatlı sütümüzü az içerisine boşaltıp sonra mayasını atıyoruz ve karıştırıyoruz. Ateşini de fazla yakıyoruz, peynirimiz güzel oluyor'' dedi.
Daha sonra kadınlar peyniri kollarına sararak topladılar.