ERVAK Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Güzel, esnafın ramazana yakışır şekilde davranması gerektiğini belirterek, “Erzurumlu Ramazan ayına ayrı bir özen ve itina ile hazırlanır. Bu aya ait kendisine özgü kültür zenginlikleri içerisinde huşu ile ibadetini yapmaya çalışır. Bu ayın her türlü kötülüğü emreden azgın nefis ile hesaplaşma zamanı olduğu bilinci ile bu zorlu mücadeleden galip gelebilmenin hazırlıklarını yapar” dedi.
ERZURUM VE RAMAZAN
Erzurum açısından ramazanın önemine değinen Güzel, “Erzurum’un Ramazan ayına verdiği önem ve ehemmiyet, Erzurumlunun oruç ibadetine karşı hassasiyeti, saygı ve itibarı o kadar bilinir ki Ramazan konusu Erzurumlu ile adeta efsaneleşmiştir diyebiliriz. Bundan dolayıdır ki Ramazan ayı Erzurum’da fevkalade hissedilir ve yaşanır. Kısaca Ramazan ayı Erzurum’un her köşe bucağında, her tüten ocağında ben varım der. Erzurumlu Ramazan ayına ayrı bir özen ve itina ile hazırlanır. Bu aya ait kendisine özgü kültür zenginlikleri içerisinde huşu ile ibadetini yapmaya çalışır. Bu ayın her türlü kötülüğü emreden azgın nefis ile hesaplaşma zamanı olduğu bilinci ile bu zorlu mücadeleden galip gelebilmenin hazırlıklarını yapar.”dedi.
ERZURUM VE RAMAZAN KÜLTÜRÜ
Son yıllarda kültür emperyalizminin vermiş olduğu bazı tahribatlara rağmen Erzurum’un bu hassas konunun özünden asla taviz vermediğini söyleyen Güzel şunları kaydetti: “ Kapitalist dalganın etkisiyle bazı sapmalar olmuşsa da sağlam kültür mirasımız içerisinde bunların üstesinden geleceğimiz bir gerçektir. “Bizi aldatan bizden değildir” düsturunu ilke edinmiş ahilik kültürüyle pişmiş esnafın Ramazan ayında fiyatları indirerek dar gelirli vatandaşlarında rahat bir oruç tutmaları yönündeki tavrını şimdilerde maalesef sürdüren kalmadı diyebiliriz. Büyük marketler karşısında küçük esnafımızın zam yapmadan fiyatlarını aşağı çekip bir jest yapmaları Ramazan ayının mistik havası içerisinde müşterilerine karşı bir sempati havası oluşturabilir. Bu fırsatın değerlendirilmesiyle hafızalardaki her Ramazan’da esnaf fiyatlara zam yapar kötü imajı silinip olumlu bir hava estirilebilir. Zekatını vermek için yoksul mahallelerdeki bakkallara gidip bakkalın veresiye defterindeki fakir fukaranın hesaplarını sildiren, bakkalın;”kim ödedi diye sorarlarsa ne söylememi istersiniz?” sorusuna “bir Abdullah(Allah’ın kulu) geldi ödedi” dersin inceliğini hangi kültürde görebiliriz? Buradan yola çıkarak bu tarz bir uygulama ile zorda olan esnafın kasasına paranın girmesi, fakir fukaranın borç yükünden kurtulması, hayır sahibinin zekatını vermesiyle üçlü bir saadet zinciri oluşturulabilir. Başkalarına oruç tutturmak yerine kendi egomuza oruç tutturmanın ibadetin manasıyla ve özüyle ne kadar uygun olduğu ortadadır. “
RAMAZAN NEFSİ SORGULAMA ZAMANIDIR
Ramazan ayının değerlendirilmesi noktasında; “Camilerimiz’ de ve genelde her evde okunan Kur-an’ ı Kerim ziyafetlerinden ne kadar faydalanabiliyoruz? İlahi mesajların içeriğinden yeteri kadar nasiplenebiliyor muyuz? “İnmemiştir hele Kur-an bunu hakkıyla bilin Ne mezarlıkta okunmak nede fal bakmak için” diyen rahmetli M. Akif’in bu uyarısından kaçımızın haberi var? Acaba Ramazan ayında bazı camilerimizde okunan Kur-an’ı Kerimin Arapçasının yanında meali’ de verilemez mi? “sual yönelten Güzel şunları söyledi: “Ramazan ayı boyunca hayırsever vatandaşlarımız adeta cömertlikte yarışıyor. Zekatlar, fitreler, sadakalar, iftar yemekleri, erzak dağıtmalar alabildiğine yapılırda; bir elin verdiğinden diğer elin haberi olmamalı mantık ve usulüne ne kadar uyulur. 5 yıldızlı otellerin 5 yıldızlı iftar sofralarında birbirimizi ağırlarken yemekten sonra ”Allah olmayanlara da versin” duasıyla ne denli ibadet hazzını duyabiliriz.Kurulan iftar çadırlarının üzerine kurum ve kuruluşların reklam ve gösteriş hislerini uyandıran isimleri yerine fisebilillah (Allah yolunda) yazmamız daha uygun olmaz mı? Yine reklamlı imsakiyelerin müesseselerin bağlı olduğu meslek grupları adına bastırılması hem ekonomik, hem de işin aslına uygun olur diye düşünebiliriz.”
HAYIRLI RAMAZANLAR
Tüm güzellikleriyle yerleşmiş oruç kültürüyle Ramazanın Erzurum’da bir başka olduğunu belirten Güzel, “ Bu Ramazanda kadayıf ve yumurtalı, susamlı pide kuyrukları ile trafikteki sabırsız ve şık olmayan orucun ruhuyla bağdaşmayan davranışları görmememiz en büyük arzumuz olacaktır. Sabır, hoşgörü ve empati sözcüklerini içselleştirdiğimizde ibadetin ruhuna uygun bir Ramazan geçireceğimiz şüphesizdir” dedi.