//ERVAK ARAŞTIRMASI
ERVAK tarafından yapılan “Erzurum Alt Bölgesi Uygun Yatırım Alanları Araştırması”nın sonuçlarına göre, Erzurum’da toplam 380 bin 418 hektar kullanılabilir tarım alanı bulunuyor. Söz konusu tarım alanının 295 bin 827 hektarlık bölümünün ekildiğine yer verilen araştırmada, ildeki endüstriyel bitkilerin fotoğrafı da ortaya konuluyor. Erzurum’da 2005 yılına ait tarımsal üretim verileriyle, patatesin, tarım sektöründeki ağırlığını korumaya devam ettiği sonucuna ulaşılırken, başlıca endüstriyel bitkiler olarak patates ve şeker pancarı sıralanıyor. Erzurum’da 5 bin 411 hektarlık üretim alanına sahip olan patates, ‘üretim alanı’ kriterlerine göre, endüstriyel bitkiler sıralamasında başı çekerken, ‘üretim miktarı’ bakımından şeker pancarından sonra geliyor. 102 bin 461 ton üretim miktarı esasına göre, ilde şeker pancarından sonra en fazla üretilen tarım ürünü patates olurken, Türkiye sıralamasında 6 ile 8’incilik ise, yine Erzurum patatesinin elinde bulunuyor. Erzurum, sahip olduğu patates ‘üretim alanı’ açısından Türkiye 6’ıncılığına sahipken, ‘üretim miktarı’ bakımından da, Türkiye 8’inciliği unvanını korumaya devam ediyor.
//ÜRETİMDE KULLANILAN ARAZI PAYI
Erzurum’da, bitkisel üretim, hayvancılık, su ürünleri ve ormancılık olmak üzere 4 ana başlık altında ele alınan tarım sektörü, toplam 25 bin 66 kilometrekare yüzölçümüne sahip il arazisinin fiziki yapısına göre şekilleniyor. Sahip olunan arazilerin yüzde 56,2’si dik, yüzde 23,8’i orta eğimli, yüzde 14,1’i sarp ve yüzde 5,9’unun da, düz bir konumda bulunduğu Erzurum’da, tarımsal amaçlı kullanılabilir arazinin toplam içindeki payı, yüzde 15,17’ye tekabül ediyor. Arazilerin kullanım biçimleri, coğrafi şartlar ve iklim koşulları, Erzurum’da seracılıktan genel tarla ziraatına, meyvecilikten sebzeciliğe ve su ürünlerinden hayvancılığa kadar tarımın her alanında faaliyette bulunulmasına imkan sunarken, tarla ürünlerinin verimlilikleri açısından yapılan sıralamada ise, endüstriyel bitkiler başı çekiyor. Erzurum’daki endüstriyel bitki üretimi, Türkiye ortalamalarının bile üzerinde şekillenirken, tahıl, yağlı tohumlar ve yumru bitkilerin üretimi ise, ortalamanın altında kalıyor.
//ERZURUM’DA EKİM ALANLARININ GENİŞLEME SÜRECİ
“Erzurum Alt Bölgesi Uygun Yatırım Alanları Araştırması”nın sonuçları arasında, Erzurum’daki ekim alanlarının genişleme sürecine de yer veriliyor. Erzurum’daki ekim alanlarının genişlemeye başladığı dönem, 1950 sonrası olarak kaydedilirken, bu dönemde 80 bin hektar olan ekim alanlarının, 1960 yılı başlarında 160 bin hektarın üzerine çıktığı bilgisi aktarılıyor. Ekim alanları Erzurum’da 1970’li yılların başında 178 bin hektar civarındayken, 10 yıllık dönem sonunda bu rakamın 194 bin hektara çıktığı belirtilen araştırmada, 1996 yılında 291 bin hektar olan ekim alanlarının, günümüzde 380 bin 418 hektara kadar çıktığı kaydedildi.