//İSTEĞE BAĞLI SGORTALILIK
Oltu İlçesi Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 506 sayılı kanunun 85’inci maddesine tabi isteğe bağlı sigortalılığı devam edenlerden; yeni bir yazılı talep alınmaksızın ve Türkiye’de ikamet şartı aranmaksızın 5510 sayılı kanunun isteğe bağlı sigortalılıkları devam ettirilmektedir.” denildi.
//AKTAŞ’TAN DEĞERLENDİRME
İsteğe bağlı sigortalıları yakından ilgilendiren açıklamayı yapan Oltu ilçesi Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez Müdürlüğü Sorumlusu Atilla Aktaş, isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin prim ödenmiş sürelerinde, malullük, yaşlılık ve ölümün dikkate alındığını belirtti. Aktaş, konunun herkes tarafından yeterince bilinmediğinin altını çizerek, “01.10.2008 tarihinden önce ödenen isteğe bağlı sigortalılık süreleri 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendindeki (SSK)’ya tabi olarak değerlendirilir. 01.10.2008 tarihinden sonra ödenen isteğe bağlı sigortalılık süreleri ise 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki (BAĞ-KUR) hizmeti olarak dikkate alınır.” şeklinde konuştu.
//PİRİM ESASLARI
Sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanırken, 2829 sayılı kanunun ilgili maddelerinin uygulanmakta olduğunu belirten Aktaş, “Son 2 bin 520 gün içinde en fazla hangi statüye (kuruma) göre prim ödenmişse, o kurumun mevzuatındaki şartlara göre emekli aylığı bağlanmaktadır. Bu bakımdan (Devredilen SSK’ya tabi isteğe bağlı sigortalı iken) 01.10.2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigortalılığını devam ettirenler, son 2 bin 520 gün içinde en fazla SSK’ya tabi prim ödenmişlerse, SSK mevzuatındaki emekli olma şartlarını da taşımaları halinde SSK mevzuatına göre emekli olurlar. Bağ-Kur’a tabi prim ödemişlerse, BAĞ-KUR mevzuatındaki emekli olma şartlarını taşımaları halinde ise BAĞ-KUR mevzuatına göre emekli olurlar. Sigortalılarımızın mağdur duruma düşmemeleri için bu hususu önemle dikkate almaları gerekmektedir.” diye konuştu
//SGK’YA BAŞVURU DAVETİ
Ayrıca maluliyet ve ölüm aylıklarının ise, en son hangi statüye (kuruma) göre prim ödenmiş ise, o kurum mevzuatına göre hak sahiplerine aylık bağlandığını ifade eden Oltu SGK Merkez Müdürlüğü Sorumlusu Atilla Aktaş, vatandaşlara yönelik, “Sigortalılarımız daha önce isteğe bağlı primlerini bankalara öderken, sigorta sicil numarası üzerinden ödemekteydiler. 5510 sayılı yasa gereği 01.10.2008 tarihinden sonraki hizmetler Bağ-Kur hizmeti olması nedeniyle bu sigortalılarımız bankaya isteğe bağlı primlerini yatırırken, T.C. Kimlik numaralarını ibraz ederek Bağ-Kur numaraları üzerine yatırmaları gerekmektedir. T.C. Kimlik numaralarını ibraz edipte bankada Bağ-Kur numaraları çıkmayan sigortalılarımızın ise, kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik İl ya da Merkez Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir.” şeklinde konuştu.