İş dünyası, Danıştay'ın katsayı adaletsizliğini ortadan kaldıran düzenlemeyi iptal etmesinin Türkiye'de teknik ve meslek adamlarının yetiştirilmesine engel olacağı düşüncesinde.
Piyasada yeterli oranda nitelikli eleman bulunmadığını dile getiren işverenler, işçi alımlarından sonra eleman yetiştirmek için zaman harcandığını ifade ediyor.
DASİDEF YAKLAŞIMI
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldız, Danıştay'ın aldığı kararın nitelikli eleman yetişmesi önünde engel olduğunu dile getirdi.
Gelişmiş ülkelerde gençlerin 3'te ikisinin mesleki eğitim aldığının altını çizen Yıldız, son 11 yıldır katsayı meselesinden dolayı ara eleman yetişmediğini söyledi.
MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
Türkiye'de mesleki eğitimin 3'te birin altına düştüğünü vurgulayan Yıldız, üreten bir Türkiye'nin olabilmesi için ara elemanın olmasının gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye'nin dışa açıldığını ve son yıllarda ihracatta rekor kırmaya başladığını hatırlatan Yıldız, "Yapılan ihracatlar, kırılan rekorlar üretimin arttığını gösterir. Fakat ara eleman olmadığı zaman üretimin önü bir noktadan sonra tıkanacaktır." dedi.
YARGI DEĞERLENDİRMESİ
Yüksek yargının son yıllarda ülkeyi yönetmeye heveslendiğine dikkat çeken Yıldız, bunun göstergesi olarak alınan birçok kararın Danıştay tarafından iptalini gösterdi.
Demokrasilerde ülkeyi yönetmenin yolunun belli olduğunu ifade eden Yıldız, "Siyaset yapmak isteyenler devletin atanmışlık titrini çıkarıp seçimlerle başa gelerek ülkeyi yönetir. Atatürk döneminde siyaset yapan askerler vardı. Atatürk 'elde silah üstte üniformayla siyasete girilmez' diyerek bir yasayla askerlerin görevlerinden istifasını sağladı. Bu yargı içinde diğer devlet memurları içinde geçerlidir." ifadelerini kullandı.
ARA ELAMAN SIKINTISI
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli ise resmi ya da özel her kuruluşun eğitimin önünü açması gerektiğinin altını çizdi.
Alınan kararın tüm meslek liselerini mağdur duruma düşürdüğünü dile getiren Güvenli, bunun iş dünyası açısından da sakıncalar doğurduğuna vurgu yaptı.
Sanayici ve iş adamları olarak yetişmiş elemana ihtiyaç duyulduğunu belirten Güvenli, meslek liselerinin önünün tıkanmasının aksine bu tür okulların özendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bunun ülke için büyük kazanç sağlayacağını dile getiren Güvenli, Danıştay'ın bu kararının Türkiye'de teknik ve meslek adamı yetiştirilmesine de engel olduğunu sözlerine ekledi.
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Rasim Fırat da Danıştay'ın aldığı kararın yetişmiş işgücünü baltalayacağına dikkat çekti. Fırat, meslek liselerinin önünün açılması gerektiğini vurguladı.