Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, geride kalan Kurban Bayramı’nın, piyasalara olan etkisini değerlendirdi. Başkan Rasim Fırat, “Bundan birkaç yıl önce işleri iyi olan esnaf vardı, işleri iyi olmayan esnaf vardı. Fakat bu yıl manzara tamamen değişti. Artık işi iyi olan esnaf bile kalmadı.” dedi.
//ESNAF BAYRAM EDEMEDİ
Kurban Bayramı’nın, piyasalarda kısmi bir canlanmaya neden olduğunu, ancak esnafın bu bayramda da umduğunu bulamadığını vurgulayan Rasim Fırat, piyasalarda sıcak para olmadığı için tüketimin azaldığını belirterek, esnafın artık geriye dönen çek ve senetlerle uğraşmaya başladığını dile getirdi. Gelirin gideri karşılayamıyor oluşunun, esnafın karşı karşıya bulunduğu en büyük sorunlardan birisi olduğuna dikkati çeken Rasim Fırat, “Esnaf zarar ediyor, maliyetler arttıkça borç girdabı da büyüyor. Erzurum’da son 2 yıl içerisinde protesto olan senet sayısında ciddi bir artış söz konusu. Geçen yıl çarkını güçlükle çeviren esnaf, bu yıl senet ve çekleriyle uğraşıyor. Bırakınız esnafın Erzurum’da para kazanmasını, kendi kendini kavurmak için bile artık yağı kalmadı.” ifadelerini kullandı.
//BU YILI DA ARAYACAĞIZ
Son bir yıl içerisindeki bayramların arasında ekonomiye yansıma bakımından büyük farklar bulunduğunu vurgulayan Başkan Rasim Fırat, “Bu yılın bayramları, nasıl ki geçen yılın bayramlarını arattıysa, geçen yılın bayramları da, ondan önceki yılın bayramlarını aratmıştı. Bu manzara şunu gösteriyor: Erzurum’da ekonomik koşullar irtifa kaybediyor. Bu gidişle önümüzdeki yıl da kuvvetle muhtemeldir ki, bu yılı arayacağız.” diye konuştu.
//ÇALIŞAN KESİMİN TAMAMINA YAKINI BANKALARA BORÇLU
Erzurum’da sanayi ve üretim olmadığı için, piyasalarda dolaşan nakit paranın sadece hizmet sektörüne ait olduğuna işaret eden Rasim Fırat, işçi ve memur şehri olan kentin neredeyse tamamına yakın bölümünün borçlu durumda bulunduğunu kaydetti. Rasim Fırat, “İşçisinden memuruna ve özel sektörde ücretli çalışanına varıncaya kadar herkes bir şekilde bankalara borçlanmış durumda. Bu borçların ödeniyor olması nedeniyle, harcamalarda da doğal olarak bir kısıtlamaya gidiliyor. Bu kısıtlamanın, etkisini en çabuk gösterdiği kesimi ise, esnaf kesimi oluşturuyor. Çünkü esnafın eline para geçmiyor, esnaf kalkınamıyor, kendini geliştiremiyor. Bayramda da bunun etkilerini apaçık gördük. Besici kurban satamadı, esnaf besiciye ürün satamadı. Kısa hiç kimse doğru düzgün iş yapamadı.” dedi.
//ESNAFIN BEKLENTİSİ
Erzurum’daki esnafın sorunlarından en kısa vadede kurtulabilmesi için sıfır faizli ve uzun vadeli kredilere ihtiyaç duyulduğunu aktaran Fırat, “İşlerini yoluna koyması için krediye ihtiyaç duyan esnafın önüne, devlete herhangi bir borcunun olmaması şeklinde bir şart koyuluyor. Hal böyle olunca esnafın tamamına yakını bu desteklerden faydalanamıyor. Kredi ve destekler, hep belili başlı kesimlerin işine yarıyor, onlar arasında pay ediliyor. Bu çok yanlış bir yaklaşımdır.” dedi.