Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın Erzurum için bir amaç değil, daha büyük organizasyonlar için önemli bir araç olacağını söyledi.Palandöken’deki Dedeman Oteli’nde sabah kahvaltısında gazetecilerle bir araya gelen Ayık, federasyonun 2011 Üniversiade ile ilgili sürdürülen çalışmalarını anlattı.
2012 BAŞVURUSU YAPILDI
2012 Kuzey Disiplini Dünya Gençler Şampiyonası için müracaatın resmen yapıldığını ve Kasım ayında bu konunun sonuçlandırılacağını kaydeden Ayık, 2011’den sonra bu çok önemli organizasyonun alınmasının Erzurum ve Türkiye için büyük bir kazanım olacağına işaret etti.
EĞİTİM ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Oyunlarda yarışacak milli takımın hemen hemen şekillendiğini hatırlatan Ayık, organizasyonu adeta sırtlayacak, tüm işleyişi idare edecek 720 kişilik görevli grubunun her fırsatta eğitimden geçirildiğini, özellikle yurt dışındaki yarışmalara bu gruptan 5’er kişinin gönderildiğini ifade etti.
350 kişiden oluşacak Türk Milli Takımı’nın tüm branşlarda yarışlara katılması için gereken eğitim ve kamp çalışmalarının devam ettiğini bildiren Özer Ayık, kayakla atlama takımındaki Erzurumlu özellikle minik sporcuların gelecek vaat ettiğini söyledi. Erzurumlu 2 sporcunun Türkiye rekoru elde ettiğini söyleyen Ayık, bu sporcuların performanslarının devam etmesi halinde 2014 olimpiyatlarına direkt katılma hakkı elde edebileceklerini hatırlattı.
2010’DA 2011’İN PROVASI YAPILACAK
2010 yılında 12-20 Mart tarihleri arasında Palandöken’de ilk resmi dünya çapında 30 ülkeden sporcuların katılacağı şampiyona düzenleneceğini belirten Ayık: “Bu yarışma ile kendimizi test edeceğiz. Her şeyimizle hazır olacağız. Bu ve 2011 Üniversiad sonrasında dünya çapındaki bir çok yarış için Erzurum artık önemli bir mekan olacak.”diye konuştu.
TESİSLER YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK
2011 Dünya Üniversiteler arası Kış Oyunları’yla ilgili bir takım tesislerin sorumluluğunun Kayak Federasyonu’na bırakıldığını söyleyen Ayık, Palandöken’e 3, Konaklı’ya 4 yeni tesis kurulmasıyla ilgili ihalelerin yapıldığını, bu ihalelerde devlete 15 milyon euro kazandırıldığını, söylenen aksine tüm tesislerin en son model, yeni ve Türkiye’de eşi bulunmayan tesisler olduğuna işaret etti. Palandöken ve Konaklı’daki tesislerin Aralık ayı sonu itibariyle tamamlanacağını ifade eden Ayık, yoğun sebebiyle iş takviminin sadece birkaç gün gerisinde olduklarını, ihaleyi alan firmaların işlerini düzenli olarak titizlikle yürüttüklerini bildirdi. Ayık, açılacak pist ve tesislere “Sıtkı Karakaş”, “Kardelen” gibi yerel isimler verileceğini ve bu manada da şehrin yerel özelliklerinin anlatılacağını bildirdi.
SUNİ KAR TESİSLERİ BU YIL HİZMETE GİRİYOR
Suni kar sistemlerinin tamamlanmasıyla Erzurum’da artık kar yağmasa bile Eylül ayından başlamak şartıyla en geç 29 Ekim’de tüm pistleri karla kaplayacaklarını ve kayak mevsiminin başlatılacağı bilgisini veren Ayık, Palandöken’de 20, Konaklı’da 55 hektarlık alanı karla kaplayacak kapasiteye sahip olunacağını ifade etti. Bu sistemin sadece Erzurum’a mahsus olduğunu dile getiren Ayık, bunun yanı sıra yarışma pistlerinin hazırlandığı, özellikle bu konuda titizlikle çalışıldığını söyledi. Erzurum’un yapılacak düzenlemelerle Avrupa’nın en iyi snowboard pistine sahip olacağını kaydeden Ayık, çığ önleme projesi ile Palandöken’in en güvenli merkez konumuna sahip olacağını hatırlattı.
GÜVENLİK ŞERİTİ
Palandöken’de 30 kilometre güvenlik şeridi ve rüzgar kesiciler konulacağını bildiren Ayık, rüzgarın pistlerdeki karı alıp götürmesinin de bu sistemle engelleneceğini ifade etti.Alınacak 10 adet sıfır snowtrack araçlarıyla , mevcut 5 araç ta eklenince 15 araçla Palandöken’de halı gibi pistler hazırlanacağını vurgulayan Ayık, “2011, bir amaç değil bir araçtır. Bakın , dünyada 62 milyon kayakla ilgili turist bulunuyor. Biz ülke olarak Fransa ile benzeşen bir coğrafyaya sahibiz. Türkiye’nin yüzde 62’si, Fransa’nın yüzde 14’lü dağlık. Biz bu potansiyeli değerlendirmeliyiz. Fransa yılda 39 milyon euro kazanıyor, bu imkandan bizim ise kazandığımız belli. Sadece Fransa’ya 3.9 milyon turist geliyor. Dünya turistlerinin 32 milyonu Avrupa’yı tercih ediyor. Biz bu potansiyeli nasıl kazabiliriz ona bakmamız lazım. “şeklinde konuştu.
ŞEHİR 2011’İ ANLAMALI
Kayak Federasyonu olarak her alanda yarışlara hazırlıkların tamamlanmakta olduğunu ifade eden Ayık, asıl önemli olanın şehrin ve Erzurumlunun da bu yarışa hazır olması olduğunu söyledi. Ayık, şunları söyledi: “Açıkçası, şehir insanı 2011’i hala tam anlamıyla bilmiyor. Valiliğimiz, belediyemiz, üniversitemiz bu konuda eğitici çalışmalar yapmalı. Taksicisinden, esnafına, oteldeki görevlisine kadar bu sahada olacak herkes, yabancı dil konusunda eğitilmeli, bu işin önemi anlatılmalıdır. Çünkü bu yarış, Palandöken’in hak ettiği yere gelmesi için önemli bir fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. 2011’i yüzümüzün akıyla yapacağız, ama bundan sonrası çok önemlidir.”