ERZURUM’DA 920 SATRANÇ SPORCUSU VAR
Satranç Federasyonu Erzurum il Temsilcisi Yayık,satrancın önemine değinerek Erzurum’da lisanslı sporcu sayısının 920’ye ulaştığını bildirdi.
Satranç Federasyonu Erzurum il Temsilcisi Akın Yayık, dünyanın en önemli oyunlarından birinin de satranç olduğunu ve gelişmiş bazı ülkelerde başlı başına bir ilim dalı gözü ile bakıldığını belirterek,” Türkiye’de satrancın dünya standartlarına yaklaşıyor.”dedi.
DESTEK İSTİYORUZ
Son yıllarda önemli gelişmeler görülen bu eşsiz akıl zekâ ve beyin sporunun daha da gelişmesi için ilgili ve yetkililerin desteklerinin şart olduğunu anlatan Yayık, Türkiye’de okullarda seçmeli ders olarak müfredata konduğunu hatırlattı. Akın Yayık, satrancın özellikle malum oyunlardan ayrı tutulması gerektiğini dile getirerek,“Gelişmiş ülkelerde satranç nasıl itibar görüyorsa Türkiye’de de aynı ölçüde buna sahip çıkılmalıdır. Yaklaşık 3 yıldır Türkiye Satranç Federasyonu il temsilcisi olarak, fedakârlıkla çok büyük işler başardık. Bizden önce Erzurum’da 105 lisanslı sporcu varken, şu anda lisanslı sporcu sayısı 920’ye ulaştı. Eskiden aktif 4 hakem varken, şimdi verilen hakem kursları sayesinde 26 hakem belge aldı. Bunlardan 14’ü il hakemi diğerleri aday hakem ve 1’i de ulusal hakem statüsünde. Ayrıca 512 kişi yardımcı çalıştırıcı belgesi aldı. Gençler Türkiye Şampiyonası yapıldı ve milli takım kampa Erzurum’da girdi. Şu anda Erzurum’da 4 kulübümüz var. Son üç yılda Erzurum’da 45 UKD’ li ulusal kuvvet derecesi ve bir adette ELO uluslar arası kuvvet)sporcumuz var. Ayrıca Erzurum bayan ve erkek takımı İran’da yapılan 2 turnuvaya katıldı ve ilde 2 adette turnuva düzenlendi” dedi.
FEDAKARLIK YAPTIK
Akın Yayık, satrancın bu seviyeye gelmesinde fedakârlık yaptıklarını ve sponsorun olmazsa olmaz şart olduğunu da söyledi. Öte yandan, Türkiye Satranç Federasyonu Erzurum Bölge Temsilcisi Cahit Dumludağ ise, kendilerine 8 il bağlandığını, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinden destek beklediklerini ve hedeflerinin bunu tabana yaymak olduğunu söyledi. Dumludağ ayrıca, Erzurum’da kültür merkezi binasında normal standartlarda birde satranç eğitim merkezini hizmete açtıklarını ve okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin yine devam edeceğini belirtti. Cahit Dumludağ, satrancın bazı çevrelerce başlı başına bir ilim dalı olarak benimsendiğini ve son yıllarda ABD’de yapılan bir araştırma sonuçlarına göre de satrancın birçok faydasının yanı sıra ALZHEİMER, hastalığına iyi geldiğini sözlerine ekledi.