ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şenkaya’da Milli coşku
Şenkaya’da Milli coşku
Erzurum ASKON’dan Polis Haftası mesajı
Erzurum ASKON’dan Polis Haftası mesajı
‘Türk Polis Teşkilatına minnettarız'
‘Türk Polis Teşkilatına minnettarız'
Mobil Bilim Merkezi 14 Nisan’da Erzurum’da
Mobil Bilim Merkezi 14 Nisan’da Erzurum’da
9 yıldır oğlundan haber bekliyor
9 yıldır oğlundan haber bekliyor
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
7 Nisan 2025 Pazartesi - 05:39

Hazar'ın kıyısında kardeşlik buluşması

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), tarafından 2025 yılı için "Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilen Kazakistan'ın Aktau şehri, büyük açılış töreniyle resmi kutlamalara başladı

Hazar ın kıyısında kardeşlik buluşması

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), tarafından 2025 yılı için "Türk Dünyası Kültür Başkenti" ilan edilen Kazakistan'ın Aktau şehri, büyük açılış töreniyle resmi kutlamalara başladı. Hazar Denizi kıyısında binlerce sanatseverin buluşacağı özel etkinlik; konserler, dans gösterileri, sergiler ve sahne performanslarıyla Türk Dünyası'nın zengin kültürünü yansıtarak unutulmaz anlara sahne olacak.
Kazakistan'ın Aktau şehri, "2025 Türk Dünyası Kültür Başkenti" seçilmesinin ardından büyük açılış töreni için hazırlıkları tamamladı. Türk Dünyası'nın dört bir yanından gelen yaklaşık bin 400 sanatçının katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreni, geniş bir alana kurulan yurtlar ve açık hava sahnelerinde yapıldı.

"Aktau, Türk Dünyası'nın gurur kaynağı"
TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev gazetecilere yaptığı açıklamada, Aktau'nun sadece Kazakistan için değil, tüm Türk Dünyası için bir gurur vesilesi olduğunu ifade etti. Raev, "Aktau; tarihi derinliği, yetiştirdiği öncü isimler ve kültürel zenginliğiyle bu ünvana fazlasıyla layık bir şehir. Törenle birlikte Türk Dünyası'nın kültürel ve sanatsal zenginliklerini gözler önüne serecek olan Türk Dünyası Kültür Başkenti yolculuğumuz Hazar kıyısından başlayacak" dedi.
"Aktau, Mangıstau bölgesinin binlerce yıllık Türk tarihine ev sahipliği yapıyor"
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ise Mangıstau bölgesinin Türk Dünyası için taşıdığı öneme dikkat çekerek, "Özellikle Oğuz Türklerinin Anadolu'ya göç yolculuğunda bu bölge önemli bir geçiş güzergahıdır. Bugün Aktau küçük bir şehir gibi görünse de Hazar Denizi'nin sunduğu imkanlar ve stratejik konumu sayesinde Türk Dünyası'nın ortak değerlerini dünyaya tanıtmak adına büyük bir potansiyele sahiptir" dedi. Yusuf, "TÜRKSOY, kültürel iş birliğini güçlendirmek ve ortak mirası görünür kılmak amacıyla Türk Dünyası Kültür Başkenti projesini 2012 yılından bu yana başarıyla sürdürüyor. Aktau, bakanlarımızın oy birliğiyle Aşkabat'ta düzenlenen toplantıda bu anlamlı ünvana layık görüldü. Açılış sadece bir başlangıç. Yıl boyunca bu topraklarda onlarca kültürel etkinlik düzenlenecek. Bu etkinlikler, hem Türk Dünyası'nın kendi içinde bağlarını güçlendirecek hem de kültür mirasımızı ve ortak değerlerimizi uluslararası kamuoyuna daha etkin şekilde tanıtacak. Açılış töreni kapsamında kurulan her bir yurtta, kurucu ülkelerimizden gelen el sanatları ustalarının eserleri sergileniyor. Bazı yurtlarda canlı performanslarla ortak hikayelerimizi aktarıyor, geleneklerimizi yaşatıyoruz. Aktau halkı, ilk günden bu yana tüm sanatçılarımızı büyük bir misafirperverlikle bağrına bastı" ifadelerini kullandı.
Aktau'da yıl boyu etkinlikler sürecek
Açılış töreninin hemen ardından başlayacak etkinlikler kapsamında 2025 yılı boyunca Aktau'da 30'a yakın büyük çaplı uluslararası etkinlik düzenlenecek. Geleneksel müzik konserlerinden tiyatro ve sinema festivallerine, gençlik buluşmalarından fikir ve kültür forumlarına kadar uzanan takvim, Türk Dünyası'nın kültürel çeşitliliğini gün yüzüne çıkararak gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.
Türk Dünyası'nın kültürel haritasına katkı
TÜRKSOY tarafından yürütülen Türk Dünyası Kültür Başkenti programı şehirler arası kültürel ve sanatsal etkileşimi artırırken, ortak değerleri yücelten bir platform olma işlevini sürdürüyor. Bugüne kadar 12 şehir bu ünvana layık görülerek Türk Dünyası'nın kültürel vitrini haline geldi. Program kapsamında sırasıyla Astana, Eskişehir, Kazan, Merv, Şeki, Türkistan, Kastamonu, Oş, Hiva, Bursa, Şuşa ve Anev şehirleri bu prestijli ünvanı taşıdı. Şimdi ise bayrak, Hazar'ın incisi Aktau'ya devredildi. Her şehir, kendi kültürel dokusunu ortak kimlik potasında yeniden üreterek Türk Dünyası'nın kültürel haritasına katkı sundu.

 
'İlk Orta Asya-AB Zirvesi'
 
Orman köylülerine destek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'İlk Orta Asya-AB Zirvesi'
Orta Asya devletleri liderleri ile Avrupa Birliği'nden (AB) üst düzey ...
Kongre Binası tarihi bekliyor
Millî Mücadele'nin kilit taşı olarak önemli kararların alındığı ve kongrenin ...
Esmâ-i Hüsnâ'yı Oltu taşı ile buluşturuyor
Oltu ilçesinde Oltu Taşı Ustası Mahmut Çelebi'nin Esmâ-i Hüsnâ tespihleri dünyaya satılıyor.
 
Erzurum'da 700 yıldır devam eden gelenek
Ülkemizde sadece Erzurum'da okunan ve yaklaşık 700 yıl önce başladığı ...
Erzurum’da TSM Şöleni
Ülkemize, Erzurum’un kültür ve sanat yaşamına önemli katkılar sunan ve ...
ERULDER Ramazanda bin 873 öğrenciyi ağırladı
Erzurum Uluslararası Öğrenci Derneği (ERULDER) Erzurum’da okuyan sayıları ...
 
ESAV’da bayramlaşma etkinliği
Merkezi Ankara’da bulunan Erzurum Sosyal İktisadi Araştırma ve Yardımlaşma ...
Çocuklar renkli bir etkinlikte buluştu
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, anlamlı bir etkinliğe daha imza ...
3 ayda 25 bin kişi ziyaret etti
Türkiye'nin ilk ve tek müzesi olan "Dünya'nın 18. Peynir Rotası" olarak ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Huzursuzluk Dünyası
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Türk Milleti: Medeniyetin Evrensel Mimarları
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Gönül zenginliğinden güzeli var mı?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’un Dirilişi yahut 107 Yılın Çığlığı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
İstiklal’in Şairi: Mehmet Akif ve 104 Yılın Mirası
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Aşığın gözünden bakabilmek
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva