2011 YETMEZ
Doğu Anadolu, bölgelerarası kalkınmışlık sıralamasında Türkiye’nin en geri kalmış yörelerini içeriyor. Bölgeler arası kalkınmışlık farkı altyapıdan üst yapıya kadar, bütün yaşam ritüellerinde ortaya çıkıyor. Serbest Pazar ekonomisine henüz adapte olamayan bölgede, ekonomik etkinlikler istikrarlı ve sürekli değil. Bölge ekonomisinin yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı var.
ERZURUM’UN VİZYONU SÖNÜYOR MU?
Doğu Anadolu Bölgesi illerinin tamamı “Vizyon Arayışı” içinde. Erzurum bölgede ufuk arayışlarını başlatan il konumunda bulunuyor. Ekonomik önceliklerin sosyal yaşamı ve hayat kalitesini artırması için gerekli olan altyapılar noktasında Erzurum’un henüz yol haritası yok. Her şey 2011 üniversite Kış oyunlarına endekslenmiş durumda. Yeterli olup olmadığını ise zaman gösterecek.
2011 NAKARATI YETER Mİ?
Erzurum’da kalkınma ve gelişmişlik adına yapılan sorgulamalarda klişe halinde hep 2011 süreci gösterilerek, geri kalmışlık sorununa kalıcı bir çözüm olarak sunuluyor. Kış Turizminde Erzurum’un marka olması elbette önemli. Ama Kış Turizmi ve sporlarına yönelik araç, gereç üretimine yönelik en küçük bir imalat sanayi atılımı yok. “Turist gelir, parayı bırakır, bu da Erzurum’a yeter”, anlayışını sergilemek büyük yanlış.
NASRETTİN HOCANIN BORÇ ÖDEMESİ GİBİ
Sosyo ekonomik verilere bakıldığında Doğu Anadolu Bölgesi’nde Malatya, Elazığ ve Van illerinin turizm yanında tarım, sanayi ve hizmetler sektöründe ciddi bir ilerleme kaydettikleri, Erzurum’un ise temel ekonomik göstergelerde bu illerin arkasına düşmeye başladığı görülüyor. Erzurum hızla gerilerken, bölgedeki diğer büyük iller hızlı bir ilerleme kaydediyorlar. Yetkililer ise işsizlikten göçe, ticari durgunluktan alt yapı eksikliğine kadar her şeyde 2011’i yeterli çare olarak gösteriyorlar.
CİDDİ BİR PROGRAM GEREKİYOR
Erzurum’da bir kalkınma disiplini oluşturmanın tek yolu, önceliklerinin kaynak ve potansiyel durumuna göre değerlendirmesinden geçiyor. Bir sektöre yoğunlaşmak yerine, gelişme kabiliyeti olan tüm sektörlerin desteklenmesi şart. Sektörler arası ilişkilerin iyi kurularak ekonomiye kazandırılması işi ise ciddi bir kalkınma programını ve atılımını gerektiriyor.