DOĞU ANADOLU KENTLERİ VİZYON ARAYIŞINDA
Anadolu'nun dört bir yanında üretilen projeler, ülkenin geleceğine ışık tutuyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nde başta tarım olmak üzere, sanayi, turizm, eğitim gibi sektörlerde çağa ayak uydurmak için belirlenen yeni hedefler, gelecek için umut vaadediyor.
Ülkenin dört bir yanındaki vali ve belediye başkanları, bulundukları kentlerle ilgili gelecek 5-10 yıl içindeki hedeflerini anlattı.
ERZURUM BÖLGEDE LİDER KENT
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, belediyenin stratejik planının tamamlandığını ancak bu konudaki çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
Erzurum'un 2011 Üniversiteler Arası Kış Oyunları'na ev sahipliği yapacak olmasının çok önemli olduğunu belirten Küçükler, ''Kış oyunları ile birlikte Erzurum dünya kenti haline gelecek'' dedi. Bu organizasyonun ardından Erzurum'a daha fazla turistin geleceğini dile getiren Küçükler, şöyle dedi:
''Bizim hedefimiz şehirde turizmi temel bir sektör olarak görmektir. Biz artık sadece Türkiye'nin değil dünyanın bir kenti olacağız. Modern ve markalaşmış bir kent olmak için çalışıyoruz. Sadece şehrin kendi insanının değil tüm dünya insanlarının ihtiyaçlarını dikkate alan bir yapıyı oluşturmalıyız.''
ERGAN DÜNYA TURİZMİNE AÇILIYOR
Erzincan Belediye Başkanı Mehmet Buyruk, gelecek yıllar içinde önemli projelere imza atacaklarını belirtti.
Projelerin turizm ağırlıklı olacağını ifade eden Buyruk, ''Ergan Dağı Kayak Tesisleri'nin yapılması ile birlikte Erzincan kış sporlarında Türkiye ve dünya turizmine açılacaktır'' diye konuştu. Erzincan Kaplıcaları'nın geliştirilmesi için de çalışmalar yapacaklarını dile getiren Buyruk, ''Kaplıca tesislerinin genişletilmesinin ardından en az 50 yataklı otelin yapılmasını planlıyoruz'' dedi.
MUŞ’UN KADERİ YATIRIMLARA BAĞLI
Muş Belediye Başkanı Necmettin Dede, Muş'un kalkınma sıralamasında Türkiye'deki en geri illeri arasında yer aldığını ifade ederek şunları söyledi: ''Muş'un kaderi yatırımlara bağlıdır. Muş yer altı zenginliği de olmayan bir vilayettir. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlarken mahrum edilmiştir. Muş'un vizyonunun devletin büyük yatırımları ile değişeceğine inanıyorum. Bu aşamada önümüzdeki on yılı tarif etmek mümkün değildir. Eğer şartlar böyle giderse bir arpa boyu ileri gidemeyiz.'' Muş Belediyesi'nin 28 milyon YTL borcu olduğunu anlatan Dede, ''Borcunu ödemekle meşgul olan bir belediyenin, imkanları olmayan belediyenin, yardım alamayan bir belediyenin bir şey yapmayacağı bellidir'' dedi.
KARS’TA YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRICI ÇABALAR
Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, şehirde yaşayan insanların yaşam kalitesinin sürekli olarak artığını belirtti. Kars'ın tarım ve hayvansal ürünleriyle marka olma yolunda ilerlediğini ifade eden Alibeyoğlu, ''İnsanlara bütün kent hizmetlerini özümseyerek yaşama imkanı yaratmak için çalışıyoruz. Şehirde bir dayanışma ruhu oluşturmak istiyoruz. Kenti düzenli ve planlı bir şekilde çağdaş kent yapma çabası içindeyiz'' şeklinde konuştu.
BİNGÖL’ÜN ÇEHRESİ ÜNİVERSİTEYLE DEĞİŞECEK
Bingöl Belediye Başkanı Hacı Ketenalp, ''Bingöl gelecek 5 yıl içinde üniversitesi açılmış, havaalanı bitmiş ve doğal gaza kavuşmuş bir il olacak'' dedi. Ketenalp, Bingöl'ün son yıllarda altyapı ve toplu konut yapımı konularında büyük gelişme gösterdiğini ifade etti.
Belediye olarak yeni imar alanları açıp konut ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını dile getiren Ketenalp, gelecek yıllarda altyapı sorununu bitirmeyi, katı atık tesisi yapımını tamamlamayı planladıklarını da sözlerine ekledi.
IĞDIR DOĞU TARIMINDA MARKA İL
Iğdır Vali Vekili Gökhan Gürbüzerol, tarım konusunda sebze ve meyve işlemeye yönelik açılacak tesislerin Iğdır ekonomisine katkısının büyük olacağını dile getirdi. Hayvancılıkta ise süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünleri imalatına yapılacak yatırımlar için kaynaklarının bol olduğunu ifade eden Gürbüzerol, bu sektörlerde yatırım yapmak isteyen iş adamlarına kolaylık sağlayacaklarını söyledi. Gürbüzerol, Iğdır'ın gelişmesi için atıl durumda kalan hava alanının da tamamlanması gerektiğini söyledi.
TUNCELİ AV TURİZMİNDE İDDİALI
Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Tunceli'nin Munzur Vadisi Milli Parkı, akarsuları, gölleri, kış ve av sporları yapma olanakları, yamaç paraşütü, kaplıcaları ve tarihi mekanları ile önemli bir turizm merkezi olabileceğini belirtti.
Turizm konusunda Tunceli'nin şimdiye kadar nasibini alamadığını ifade eden Abdil, ''Turizm konusunda bölgeye yatırım yapmayı düşünen girişimcilerin desteklenmesi durumunda Tunceli, Türkiye'nin turizm cazibe merkezlerinden biri olacaktır'' dedi.
ARDAHAN ALT YAPISI YENİDEN YAPILANDIRILIYOR
Ardahan Vali Vekili Halil Karbuz, Ardahan'da eğitim, sosyal ve ekonomi alanındaki çalışmaların devam ettiğini söyledi.
İl genelindeki 227 köyden sadece 2 köyün içme suyu şebekesinin bulunmadığını ifade eden Karbuz, şöyle konuştu: ''Onlar da suya kavuşacak. Ardahan'da gelecek 3 yılda yatırımlar için 25 milyon YTL harcanması planlanıyor. Yani önümüzdeki yıllarda ilin durumu ve vizyonu daha iyi olacak. Bu yatırımlarla il, gerek sosyal, gerek eğitim ve gerekse ekonomi olarak olumlu etkilenecek.''
MALATYA BÖLGE EKONOMİSİNİN CAN DAMARI
Malatya, merkeze bağlı 6 beldenin merkeze katılımıyla Beydağı'ndan Karakaya Baraj Gölü'ne kadar sınırlarını genişletecek. Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Malatya'nın toprak, su potansiyeli ve insan unsuruyla 10 yıl sonra bölgenin cazibe merkezlerinden biri olacağını söyledi.
Kentin 1924 yılında belediye olmasından bu yana Malatya-Elazığ kara yolu üzerinde geliştiğini anlatan Akın, ''Malatya'yı tek merkezli bir şehir olmaktan çıkarıp çok merkezli bir şehir haline getirmek istiyoruz. Belediye olarak imar çalışmalarımızı bu yönde devam ettiriyoruz'' dedi. 10 yıl sonra kentin sanayisinin gelişme göstermesini umduklarını dile getiren Akın, Darende ilçesinde organize sanayi bölgesi, Akçadağ ilçesinde de mermer organize sanayi kurulmasının hedeflendiğini bildirdi.
AĞRI KABUK DEĞİŞTİRİYOR
Ağrı Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz Oğur, gelecek 3 yıl içinde kentin altyapı sorunlarının çözümünü hedeflediklerini vurguladı.
Kentsel Dönüşüm Projeleri sayesinde Ağrı'nın gelecek yıllarda daha güzel bir görünüme kavuşacağını anlatan Oğur, Ağrı Dağı Üniversitesinin kurulmasıyla kentin farklılık kazanacağını söyledi.
Üniversitenin kurulması ve nüfus artış hızı dikkate alındığında, Ağrı'da yeni konutlara ihtiyaç duyulacağını ifade eden Oğur, ''Önümüzdeki 10 yıl içinde 100 binin üzerinde nüfusa sahip olacak Ağrı'da, devletin toplu konutlarla ilgili gerekli önlemi alması gerekmektedir'' dedi.
VAN SOSYAL VERİLERDE UMUT VERİYOR
Van Ticaret Borsası Başkanı Feridun Irak, kentte hayvancılığın ve turizmin gelişmesi için önemli projeleri hayata geçirdiklerini kaydederek, ''Van'ın gelecek yıllardaki vizyonunu, hayvancılık ve turizm sektörü belirleyecek'' dedi. Önümüzdeki yıllarda Van'daki nüfus artışının Türkiye ortalamasının üzerinde olacağını ifade eden Irak, ''Okuma yazma oranı önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye ortalamasını yakalayacaktır. Gelecek yıllarda özellikle kadınların iş hayatında daha fazla ön plana çıkacağına inanıyorum'' diye konuştu.
Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün ise kente günde ortalama 5 uçak geldiğini ifade ederek, ''Havaalanımız uluslararası uçuşlara uygundur. 5-10 yıl sonra Van'ın konumu değişecek. Edremit ilçesi yakınlarında yapılması planlanan Bölge Devlet Hastanesi ile Erciş ilçesi yolunda yapılacak olan Araştırma Hastanesi, ilin gelecekteki kaderini değiştirecektir'' dedi.
BERÇELAN YAYLASI
Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HTSO) Başkanı Ahmet Şen, bölgeler arası gelir dağılımındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılması durumunda kentin daha iyi gelişeceğini belirterek, ''Yıllardır hayata geçirilmeyen üniversite, baraj, havaalanı ve Berçelan Yaylası projelerinin gerçekleşmesi, kentin gelecekteki vizyonuna farklı bir renk katacaktır'' dedi.
Şen, Türkiye'de 2 ülkeye sınırı bulunan tek il olduklarını ancak sınır kapılarından yeterli ölçüde yararlanamadıklarını bildirerek, bu sınır kapılarının açılması durumunda gelecek 10 yıl içinde işsizliğin büyük ölçüde azalacağını vurguladı.
ELAZIĞ’IN 2023 VİZYON
Elazığ Valisi Muammer Muşmal, kentin 2023 yılında nerede olması gerektiği ve yatırımlar konusunda yol haritası çıkarmak üzere geçen yıldan itibaren ilde 'Elazığ Buluşuyor' adı altında bir toplantı yapmayı planladıklarını söyledi.
Organizasyonu somuta indirebilmek için özel bir kamuoyu araştırma şirketine ildeki sektörlerin durumunun tespit edilmesi için görev verildiğini belirten Muşmal, ''13 sektörde ciddi çalışma yapıldı. Bunların içinde mermer, sağlık, su ürünleri ve kanatlı hayvanlar sektörlerinin öne çıktığını, yani bu dört sektörde Elazığ'ın yakın gelecekte veya mevcut durumda diğer illerle rekabet edebilir olduğu ortaya çıktı'' dedi.
Amaçlarının, Elazığlılara daha somut bir şey sunabilmek olduğunu ifade eden Vali Muşmal, şöyle konuştu: ''Elazığ'da hangi sektörlerde para kazanılır, rekabet yapılabilir, yatırım yapılabilir. Bunları masaya yatıralım. Elazığ Buluşuyor'un ana planı önce bu sektörde neredeyiz, 2023'te sektörde nerede olmamız gerekiyor ve bunun için neler yapılması gerekiyor? Bu bir nevi yol haritası olacak.''