Muhtardan özeleştiri
Sel afetine maruz kalan köylerden Kışlaköy Muhtarı Ensar Çakal, “Son 50 yılın en büyük sel afetini yaşadık, ama köy halkımızın dereleri daraltması bu afeti artırmıştır” diyerek öz eleştiride bulundu.
Kışlaköy'de bir köprünün yıkılması, bir köprünün kısmen zarar görmesi, yolun bazı bölümlerinde çökmelerin oluşması, arazilerin ve içme suyunun kullanılamaz hale gelmesi, 5 bin civarında ağacın yıkılması, TEDAŞ ve Telekom'a ait onlarca direğin yıkılması, tellerin kopmasına neden olan selin faturası ağır oldu.
KÖY’ÜN DURUMU
Köy Muhtarı Ensar Çakal, 450 nüfuslu, 83 haneli Kışlaköy'de 16 bin dönüm ekili arazinin yer aldığını, doğusunda Taşburun, batısında Kilimli, kuzeyinde Serinsu, güneyinde Sütpınar köyleri bulunan Kışlaköy'de 2 bine yakın büyükbaş hayvan bin civarında da küçükbaş hayvanın bulunduğunu ifade etti. Sağlık ocağı binasının boş olduğu ve faal resmi kurum olarak sadece okulun bulunduğu köyde kahvehane ve bakkalın bile bulunmadığını kaydeden muhtar Çakal, köylünün sürekli tarlasında işinin başında olduğunu belirtti.
DERE YATAKLARI İŞGAL EDİLİNCE
Muhtar Ensar Çakal, Taşburun, Yayla, Meryem ve Sorkunluk derelerinden gelen sel sularının köyün içinden geçen dereden taşması sonucu meydana gelen afetin köylerinde büyük zararlara yol açtığını söyledi. Köylerinde yıllardır selin geldiğini fakat bu yıl ki selin bugüne kadarki en büyük sel olduğunu belirten Muhtar Çakal, bunun en büyük nedenlerinden birinin de dere yataklarının işgal edilerek daraltılmasından kaynaklandığını ileri sürdü. Selin hesaba katılmadan bilinçsiz bir ağaçlandırmaya gidilmesinin bu felaketlere ön ayak olduğunu da savunan Muhtar Çakal, şunları söyledi:“50 yaşındayım, 45 yıldır böyle bir sel görmedim. Bizim büyüklerimizde de hata var. Çünkü, bu sel 50 sene önce yine geliyordu ve daha geniş alanlara yayılıyordu. Bunlar biline biline dere yatakları ve suyun geçiş alanları daraltıldı. Sonuçta böyle bir afet olunca da su önüne gelenleri sürükledi. Fakat giden gitti. Şükürler olsun ki can kaybımız yoktur. Bundan sonra bu afetten bir ders alınmalı ve tedbirler hızlandırılmalıdır. Selin 50 yıl sonra da gelebileceği hesaba katılarak suyun önünün açık bırakılması gerekmektedir. Ağaçlandırmanın da bir sınırı olmalı ve derelerin önünün kesilmemesi gerekir. Dere geniş olsaydı köprümüzde geniş yapılırdı ve belki de yıkılmazdı. Bir kaç yıl önce 60 milyar liraya yaptığımız köprü göz göre göre yıkıldı. Şimdi ne yapılmalı? Acilen derenin ıslah edilmesi gerekir. Belli ıslah çalışmalarıyla dere genişletilmeli ve yeni yapılacak köprüler daha da geniş ve uzunlukta yapılmalıdır.”
KÜÇÜK ŞEYLERİ BÜYÜK MAKAMLARA TAŞIMAM
Muhtar Çakal, “Küçük şeyleri büyük makamlara taşımam” diyerek köylünün sel sonrası seferber olduğunu ve yapılması muhtemel küçük işleri kendi imkanlarıyla halledip büyük sorunları da devlet yetkililerine bıraktıklarını vurguladı. Muhtar Çakal, köyde her hanenin en az 5 bin ytl zararı olduğunu da kaydederek, “Ekili alanlar tamamen yerde. Her yeri çamur bastı. Derenin daraltılması nedeniyle yollarımız da bir çok bölgeden yıkıldı. Çökmelerin meydana geldiği yollarımız kullanılamaz durumda. Köyün yayla mevkisindeki çıkışında arazi sahiplerinin bölgeyi daraltmasıyla yol daraldı ve sel nedeniyle yol da yıkıldı. İçme suyu şebekesi de sel sularıyla tahrip oldu. ” dedi.
HASAR TESPİTİ ÇALIŞMALARI
İlçe Tarım Müdürlüğü'nden gelen ekiplerin arazilerde hasar tespit çalışmalarını tamamladıklarını da ifade eden Muhtar Çakal, “Tam zarar rapordan sonra beli olacak. Kaymakamımız afetin ardından köyümüze defalarca geldi, benimle ve köylülerimizle tek tek görüştü. Arazilerimizi ve afetin zarar verdiği yerleri gezdi. Afetin büyük olduğunu kendi de söyledi. Bütün kurumları harekete geçirdi. Devlet Su İşleri (DSİ) ve köy hizmetlerine ait araç gereçler köyümüzde halen çalışmaları sürdürüyorlar. TEDAŞ ve Telekom görevlileri de çalışmalarını sürdürüyorlar. 5 gündür köyümüzde elektrik yoktur. Bütün kurumlarımız görevinin başındalar. Bizler de köylüler olarak geceli-gündüzlü ekiplere yardımcı olduk ve halende çalışmalarımız sürmekte.” diye konuştu.
BORÇLAR ERTELENMELİ
Muhtar çakal son olarak, “Köylülerimiz, banka borçlarının ertelenmesi, dere ıslahının yapılması ve köprünün yeniden yapılmasını istemekteler. Batıdaki kuraklık ve doğudaki seller nedeniyle hayvanlar satılmıyor. Herkes afet derdine düştü. Zaten köylünün mahsulü tarlada kaldı. Bir yıllık emekleri sel olup gitti. Köylülerimiz artık kara kara düşünmeye başladılar” ifadelerini kullandı.