‘Gençlerin Katılımı ile Yazılı Basının Dijitale Dönüşümü ve İnternet Yasası Çalıştayları’ programının 7’incisi ve sonuncusu Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Uygulama Oteli’nde gerçekleşti. Başvurular arasından seçilen 25 gencin katıldığı çalıştayın Moderatörlüğünü ise İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Oğuz Demir üstlendi.
Basın İlan Kurumu (BİK) tarafından Avrupa Birliği Erasmus+ K3 programı kapsamında, 7 coğrafi bölgeyi temsilen, 7 şehirde düzenlenen “Gençlerin Katılımı ile Yerel Yazılı Basının Dijital Dönüşümü Çalıştayları’nın sonuncusu Erzurum’da 3 oturum halinde gerçekleştirildi. Programda dijital dönüşümün avantajları ve dezavantajları tartışılarak, fikir alışverişlerinde bulunuldu.
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Basın İlan Kurumu Proje Koordinatörü Cenk Koray Doğan, internet gazeteciliğinin dönüşümü ve gelişimi doğrultusunda yazılı basınında bu dijital dönüşümü sağlaması gerektiğine değindi. Resmi ilan ve reklamların yazılı basına çok ciddi katkı sağladığına değinen Doğan, düzenlenen bu çalıştaylar ile birlikte yerel basının dijitalleşme süreçlerinin desteklenmesinin amaçladıklarını kaydetti.
YAZILI BASININ DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜNÜ TAMAMLAMASI GEREKİYOR
Basın İlan Kurumu tarafından verilen resmi ilan ve reklamların yazılı basına sağladığı katkıya vurgu yapan Doğan, “İnternet gazeteciliğinin gelişimi karşısında yazılı basında dijital dönüşümünü tamamlaması gerekiyor. Düzenlediğimiz çalıştaylar ile birlikte yerel basının dijitalleşme süreçlerinin desteklenmesinin amaçlıyoruz. Bu çalıştaylardan topladığımız veriler, resmi ilan gelirlerinin dijital mecrada da sürdürülmesini sağlayacak yasal düzenlemelerin hazırlık çalışmalarında gençlerin değerli bir önerisi olarak kendine yer bulacak. Tüm dünyada dijital dönüşüm önemli bir mesele. Yazılı basın da bunun dışında tutulamaz. Dijital dönüşümün bazı yapısal sorunların bulunuyor. Bizlerde belli plan ve projelerle sektörü bu bağlamda geleceğe hazırlamaya çalışıyoruz. Şunu söylemek gerekirse bu konuda da yalnız değiliz. 26 bölgede kalkınma ajansları var ve biz bunlara proje başvurularında bulunuyoruz. Bu sayede de hem eğitim hem istihdam sağlıyoruz. KOSGEB bu konuda ciddi bir destek sağlıyor.
NEDEN GENÇLER?
Çalıştayın gençlerden oluşmasının sebeplerine değinen Doğan, “Gençlerin katılımı olmadan bu tarz projeleri yürütmekte etkili olmayacaktır. Gençlerimizin katılımı ile bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Buradan alınan bilgilerden, fikir alışverişlerinden kapsamlı bir rapor hazırlayarak ilgili yerlere sunacağız. Basın ilan Kurumu’nun basılı mevzuatının dijital ortamda nasıl işleyeceğine dayalı sizlerde alacağımız fikirler bizim için önemlidir” diye konuştu.
GAZETECİLİK DEĞİŞİYOR VE DÖNÜŞÜYOR
Çalıştayın Moderatörlüğünü yürüten İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Oğuz Demir ise “Tüm mesleklere bağlı olarak gazeteciliğinde dönüştüğünü dile getirerek, “Yepyeni bir dünya ile karşı karşıyayız. Bambaşka tasarımlar var. Artık içerikler hiçbir şekilde standart değil. Birbirinde çok farklı tabirlere yer veriliyor. Önceden bir gazeteyi okuyunca diğer tüm gazetelerin hepsini okumuş gibi olurduk. Şimdi asla öyle bir şey yok. Her gazetenin kendine özgü bir içeriği var. Meslekler artık değişiyor ve dönüşüyor. Bu değişim ve dönüşüm içerisinde elbette gazetecilik mesleği de yer alıyor” şeklinde konuştu.
“SİZ YENİ MEDYA ÇAĞININ ÇOCUKLARISINIZ”
Her teknolojinin kendi kültürünü getirdiğini belirten Demir,” Baktığımız zaman her teknoloji kendi kültürünü getiriyor. Siz yeni medya çağının çocuklarısınız. Bundan da korkmamak lazım. Ön yargılardan kurtulmak gerek. Görsel medya indeksli bir çağ, yazılıya oranla daha çok tercih ediliyor. Bu güzel bir şey. Şunu da belirtmek gerekirse Basın
İlan Kurumu oldukça kritik bir noktada. Buradan eğer ilan verilmezse günümüzde birçok kurumda olmaz. Basının özgür ve bağımsız olması için finansmana ihtiyacı var. Bu noktada da yerel yazılı medyanın dijitalleşmesine müteşekkirim. Yeni fırsatları yeni olanlar getirdi” dedi.
PROJENİN İKİNCİ ETABI “ANA YAPISAL DİYALOG FORMU”
Türkiye genelinde 7 şehirde düzenlenen çalıştayların bitiminde programa katılarak bölgesini temsil etmek üzere seçilen 60 genç, Basın ilan Kurumu’nun Tatil Köyü’nde gerçekleştirilecek olan Ana Yapısal Diyalog Forumu’nda bir araya gelecek. Gerçekleştirilecek foruma karar alıcılar ve politika yapıcıları da katılım gösterecek. Forumda bir araya gelen katılımcılar ise politik hedefleri somutlaştıracak. Forum sonunda hazırlanacak rapor, politika öneri belgesi, proje sonuç kitapçığı ve sonuç bildirgesi ilgili kurumlarla paylaşılacak.