ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
Aziziye Kahramanı Miralay Bahri Bey’e vefa
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
GSİM’den  filenin dadaşlarına motivasyon desteği
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Erzurum’da aranan 6 şahıs yakalandı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
28 Ağustos 2014 Perşembe - 17:07

‘Yaylacılık, milli kültürümüz’

Evliya Çelebi “ Mülkü Osmanlı’daki yetmiş yaylanın hepsini temaşa ettim. Gezdim. Fakat; Erzurum’un Bingöl yaylası ile Adana’nın Ramazanoğlu yaylası gibi yayla görmedim”

‘Yaylacılık, milli kültürümüz’

Adana’nın tarihi en eski yaylalarından biri olan Kızıldağ Yaylası için Adana Büyükşehir Belediyesi Gençlik Spor Dairesi Şube Müdürü ve aynı zamanda tarih kitapları ve araştırmaları ile tanınan Yazar Yusuf Delikoca tarafından tarih, doğa ve turizm amaçlı hazırlanan kitap Adana Büyükşehir Belediyesi ve Karaisalı Belediyesi’nin kültür hizmeti olarak yayınlandı.

31 Ağustos 2014 Pazar günü yapılacak olan 529. Tarihi Kızıldağ Karakucak Güreşlerinde ücretsiz olarak dağıtılacak kitap, 6 bin adet bastırıldı. Tamamı renkli baskı olan Kızıldağ kitabı, yaylanın tarihi geçmişine ışık tuttuğu kadar doğal, beşeri ve kültürel özelliklerini, turizm değerlerini de tanıtıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Yazar Yusuf Delikoca, “Kızıldağ, Adana’nın Karaisalı ilçesinin doğasıyla, havasıyla ve geçmişi yüzyıllara dayanan tarihi ile güzel bir yaylasıdır. Osmanlı Devleti kayıtlarında Kızıl Dağ anlamına gelen “Cebel-i Ahmer” olarak geçen yayla, Ramazanoğulları döneminde yayla önem kazanmış olup camisi, çarşısı, medreseleri, imareti, han ve hamamı, değirmenleri, öğretmen ve öğrenci evleri yapılmıştır. Bunların yanında Mayıs ayında başlayan yayla zamanı Ekim ayına kadar sürdüğü için hükümet yetkilileri de yaylaya çıkmışlar, Kızıldağ tam bir şehre dönüşmüştür. Bu yüzden “Yazlık Adana” adını da almıştır. Yayla önemini Osmanlı Devleti döneminde de korumaya devam etmiştir. Yaylanın tarihten gelen en önemli yönlerinden biri de Karakucak Güreşleri’dir. Ramazanoğulları döneminden bu yana yazın yaylada kurulan panayırlarda güreşler düzenlenirdi. 1648 ve 1671 yıllarında yayla gelen ünlü seyyah Evliya Çelebi “ Mülkü Osmanlı’daki yetmiş yaylanın hepsini temaşa ettim. Gezdim. Fakat; Erzurum’un Bingöl yaylası ile Adana’nın Ramazanoğlu yaylası gibi yayla görmedim” demiştir. Kızıldağ Yaylası, doğası, havası, tarihi geçmişi, meyve ve sebze bahçeleri ile bölgemizin gezilmesi, görülmesi gereken bir kültür mirası olarak Torosların zirvesinde ulu bir çınar gibidir. Bu çalışmayı hazırlarken, büyük bir eksikliği gidermek, Kızıldağ Yaylası’nın hem tanımak hem de tanıtmak istedim” dedi.

“YAYLACILIK ÖZ KÜLTÜRÜMÜZDÜR”

Kitabın Sunuş bölümünde Kızıldağ’ın öneminden bahseden Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü , “Yaylacılık, Oğuz boylarının Orta Asya’dan getirdiği öz kültürümüzdür. Atalarımızın yüzlerce yıl önce deve kervanları ile gelip kıl çadırlar kurarak yurt edindiği Kızıldağ Yaylası, bugün halen daha Çukurova’nın kavurucu sıcaklarından dolayı yaz aylarında serinlemek isteyen Adanalıların ve kadim bir tarihe sahip olan Kara İsa Bey’in torunları olan Karaisalıların yaylasıdır. Kızıldağ, Torosların zirvesinde havası, doğası, pınarlarından akan suları, yeşilin her tonuna sahip gür ormanları, meyve ve sebze bahçeleri, tarihe tanıklık eden Ramazanoğlu Halil Bey Camii, binlerce yıllık Yörük Türkmen kültürünü yaşatmaya devam eden yöre halkı, geçmişi yüzlerce yıla dayanan ata sporumuz Karakucak Güreşleri ile tanınmayı ve tanıtılmayı çoktan hak etmiş güzel bir yayladır.”

 “KIZILDAĞ BİR TURİZM DEĞERİDİR”

Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan ise Kızıldağ’a önem verdikleri belirterek, “Bir turizm değeri olarak Kızıldağ’ın her yönüyle gelişmesi, ilçemiz içinde çok büyük önem arz etmektedir. Bu önemle yaylamızı tanıtmak, tarihi geçmişimizi hatırlamak ve gelecek nesillere aktarmak adına bu eseri yayınlıyoruz. Emeği geçenleri başta Yazar Yusuf Delikoca’yı, fotoğraflarıyla destek olan Hüseyin Kuşdemir’i, bilgi desteğinde bulunan Ahmet Işıl, Sadi Çetin, Bekir Durukan ve Cezmi Yurtsever’i kutluyorum” dedi.

 
Erzurum’da Buz Pateni Zirvesi
 
‘Milletime söz veriyorum’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da havza bazlı planlamada ilk adım
Orman Bölge Müdürlüğü’nün ev sahipliğini yaptığı Oltu Orman İşletme Müdürlüğünün ...
Eğilmez IŞID olayını irdeledi
Eğilmez, “IŞİD’in faaliyetlerinin, bağımsız Kürt devletinin kurulması ...
Uyuşturucu gerçeğine tarımsal yaklaşım
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde, kenevire bağlı olarak uyuşturucu ...
 
Erzurum ve Kuzeydoğu’da bilişim gerçeği
DİLEK BAYRAK-ÖZEL-Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Ardahan ve Iğdır’ın ...
Tarımda kayıtlı çalışan yok gibi
TZOB Genel Başkanı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi ...
Gölet kazası ders oldu
AFAD, Aşkale Belediyesine göl, gölet ve baraj gölleri ile akarsularda ...
 
Güvenlik sistemlerine talep arttı
M.COŞKUN-Güvenlik Sistemleri Uzmanı Şinasi Güngör, “Erzurum’da son 5 yıldır ...
Erzurum’da istenilirse neler yapılmıyor ki..
İhsan KUMRU-Erzurum Sebze Üreticisi Necati Yıldızer, sıcak iklim bitkisi ...
Doğu’da deprem gerçeğine bilimsel yaklaşım
Fırat Üniversitesi (FÜ) Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Eriş, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva