Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof Dr. Alpaslan Ceylan, Bilkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın vefatı ile ilgili olarak başsağlığı mesajı yayınladı.
Prof. Dr. Ceylan, “Bilim Dünyasına, Türk Dünyasına, ülkemize ve şehrimize önemli katkılar sağlayan değerli İhsan Doğramacı kaybetmiş bulunmaktayız. Atatürk Üniversitemizin başta Tıp Fakültesi olmak üzere pek çok fakülte ve birimin kurulmasına önemli destek sağlayan ayrıca Bilkent Erzurum Laboratuar Lisesi'nin kurulması ile Erzurum eğitimine katkı sağlayan değerli büyüğümüzü 25 Şubat 2010 Perşembe günü kaybetmiş bulunmaktayız. Güneş Vakfı olarak ailesine, Bilkent camiasına ve tüm ulusumuza başsağlığı dileriz” dedi.
//HİZMETLERİ İLE DAİMA ANILACAKTIR
Dogramacı 3 Nisan 1915'te Kuzey Irak'ta, Erbil'de doğdu. Babası Erbil Belediye, annesi de Meclis-i Mebusan'da kerkük mebusu olan İhsan Doğramacı, Erbil'deki Türkçe ilköğreniminin ardından Beyrut Amerikan Kolejini ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdi. Ankara'da, Profesör Albert Eckstein'ın yanında pediatri uzmanı olduktan sonra, Amerika Birleşik Devletleri'nde Harvard Üniversitesinde ve St. Louis'teki Washington Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Genç çocuk hekimi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde hızlı bir mesleki ve akademik gelişme göstererek 1955 yılında pediatri profesörü unvanını aldı. Aynı yıl, Ankara'nın yoksul bir semtinde Ankara Üniversitesine bağlı Çocuk Sağlığı Enstitüsünü kurdu. 1961 yılına kadar bu enstitüye Türkiye'nin ilk Hemşirelik, Beslenme ve Diyetetik, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Tıbbi Teknoloji Yüksekokullarını ekledi. Ardından, aynı üniversitede ikinci bir tıp fakültesi olarak Hacettepe Tıp ve Sağlık Bilimleri Fakültesini ve Diş Hekimliği Yüksekokulunu kurma çalışmalarına başladı. Doğramacı, 1963-1967 yılları arasında önce Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1967 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi ile Çocuk Sağlığı Enstitüsüne bağlı yüksekokulları birleştirerek yeni bir üniversite oluşturdu: Hacettepe Üniversitesi. 1975 yılına dek, bugün Türk yükseköğretiminde çok önemli bir yere sahip olan bu üniversitenin rektörlüğünü yürüttü. Rektörlük süresi bittiğinde, Paris Descartes Üniversitesine pediatri profesörü olarak atanma teklifini kabul etti. 1980 yılında, Türkiye'deki yükseköğretim sistemini düzenleyecek yeni bir yasanın hazırlıklarına danışmanlık yapmak üzere Türkiye'den davet aldı. Onun yükseköğretim reformu önerileri arasında, doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı bir Yükseköğretim Kurulunun oluşturulması da bulunuyordu. İhsan Doğramacı, 1981 yılı sonunda bu kurulun ilk başkanı olarak atandı ve 1992'ye kadar bu görevi sürdürdü. Doğramacı, Türkiye'de yükseköğretimin gelişmesine öncülük ederken uluslararası bir dil olan müziğin ve sanatın eğitimine de büyük önem verdi. Doğramacı, 1984'te, ülkedeki vakıf üniversitelerinin ilki olan Bilkent Üniversitesini kurdu ve üniversitenin Mütevelli Heyeti başkanı oldu.
Doğramacı'nın UNICEF'in Program Komitesine üç dönem, Yönetim Kuruluna iki dönem başkan seçilmiştir. 1995 yılında UNICEF tarafından Maurice Pate Ödülü ile onurlandırılmıştır. Türkiye'de 1958-2003 yılları arasında UNICEF Millî Komitesi başkanlığını yürüten Doğramacı, 2003'ten sonra komitenin onursal başkanlığı görevine getirilmiştir.
İhsan Doğramacı, Uluslararası Pediatri Kurumu, Uluslararası Çocuk Merkezinin Danışma Kurulu gibi birçok kurumun onursal başkanıydı. İhsan Doğramacı, çok sayıda ödül, madalya ve nişanın sahibi olmuştur. Aralarında Amerika Birleşik Devletleri, Finlandiya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Mısır'ın bulunduğu 14 ülkedeki 26 üniversiteden fahri doktor unvanı ve pek çok ülkenin ulusal akademilerine üye olan Doğramacı, dünya çapında 23 ulusal pediatri derneğinin de onursal üyesi olmuştur. 1998 yılında Avrupa Konseyi tarafından Barış, Adalet ve Hoşgörü Ödülü, Azerbaycan, Dominik Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Fransa, İran ve Polonya gibi ülkelerden taltif nişanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Mısır Parlamentosu ve başka pek çok ulusal kurumdan ödül ve madalya almıştır. Doğramacı'nın tıp ve sağlık bilimleri alanında yazılmış çok sayıda bilimsel makalesi, kitap bölümü ve kitabı bulunmaktadır.Ayser Süleyman hanımefendi ile evli ve Şermin, Ali, Osman isminde üç çocuğu olan Doğramacı; Almanca, Arapça, Farsça, Fransızca ve İngilizce bilmekteydi.
Yaklaşık yüzyıllık hayatı, çocuklara, gençlere ve tüm insanlığa hizmet aşkıyla geçen Doğramacı'nın ideallerine erişmek yolunda önüne çıkan engellere karşı büyük mücadeleler verdiği bilinmektedir. İhsan Doğramacı, sadece Türkiye'ye değil dünyanın pek çok ülkesine verdiği hizmet ve sunduğu katkılarla, sağlık, eğitim ve bilim için oluşturduğu kurumlarla daima hatırlanacaktır.