ERZURUM(GHA) - Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak adlandırılan 6111 Sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun’da son haftaya girildi. Borçlu vergi mükelleflerinden büyük ilgi gören borç yapılandırma uygulaması, 31 Mayıs’ta sona eriyor.
Torba Yasa’nın Şubat ayında yürürlüğe girmesinin ardından Erzurum’da borcu bulunan 28 bin mükellef, vergi dairelerine akın etti. Söz konusu mükelleflerin yaklaşık 165 milyon lira olarak yapılandırılan borcu, çeşitli vade seçenekleriyle tahsil edilecek. Erzurum Vergi Dairesi Başkanı Yunus Poyraz, yapılandırma için halen daha başvuruda bulunmamış olan mükelleflere ‘son bir hafta’ uyarısında bulundu.
UYGULAMA 31 MAYISTA BİTİYOR
25 Şubat’ta yürürlüğe giren ve 31 Aralık 2010 tarihinden önceki döneme ait borçları kapsayan yasan çerçevesinde bugüne kadar yapılan başvuru sayısının 28 bini bulduğunu bildiren Poyraz, birikmiş borçların gecikme faizlerinin kaldırılarak, enflasyon oranlarına göre yeniden yapılandırıldığını belirtti. Yunus Poyraz, “Vergi dairelerimize başvuruda bulunarak yeniden yapılandırma talep eden mükelleflerimizin borçları yaklaşık 165 milyon liraya tekabül ediyor.” dedi.
Borçlarını yeniden yapılandırmayı isteyen vergi mükellefleri için belirlenen son başvuru tarihinin 31 Mayıs 2011 olduğunu vurgulayan Vergi Dairesi Başkanı Poyraz, mükelleflere tanınan bu ikinci fırsatın mutlaka değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Belirtilen tarihe kadar başvuru yapmayan borçlu mükellefler için gecikme faizi ve diğer alacakların baki kalmaya devam edeceğini dile getiren Başkan Poyraz, “Borçlar yeniden yapılandırıldıktan sonra 18 eşit taksitte tam 36 ay içerisinde tahsil ediliyor. Yani borçlu mükellefimiz bir ay taksit ödüyor, bir ay boş geçiyor. Gecikme faizleri ortadan kalktığı için de, vergi borcunun toplam tutarında çok ciddi bir indirim sağlanmış oluyor.” diye konuştu.
POYRAZ: İKİNCİ KEZ EK SÜRE TANINMASI ANCAK KANUNLA OLABİLİR
Öte yandan kanundan yararlanmak isteyenler için son başvuru tarihinin 2 Mayıs olarak belirlendiğini, ancak Bakanlar Kurulu kararıyla bu sürenin 31 Mayıs’a kadar uzatıldığını anımsatan Poyraz, üçüncü bir süre uzatımının mümkün olmadığının altını çizdi. Poyraz, “Bakanlar Kurulu’nun ikinci kez süre uzatımı kararı almaya yetkisi yok. Çünkü kanun gereği Bakanlar Kurulu’na sadece bir kez süre uzatma yetkisi verilmiş. Yapılandırmada ek süre tanınabilmesi için TBMM’den kanun çıkarılması gerekiyor. Şu anda TBMM de tatil olduğuna göre, 31 Mayıs’tan sonrası için herhangi bir süre uzatımı mümkün değil.” ifadelerini kullandı.
Yunus Poyraz, söz konusu kanunun, matrah artırımı konusunda da mükelleflere kolaylıklar sağladığına işaret ederek, matrah artırımında bulunan mükelleflerin, geçmişe yönelik incelemelerden de muaf hale geleceğini belirtti.
Bu arada uygulamanın sona ereceği 31 Mayıs tarihine kadar kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceklerini anlatan Poyraz, şehrin muhtelif noktalarına çeşitli afiş ve pankartlar astıklarına işaret ederek, “Ne kadar çok vergi mükellefini bu yasadan faydalandırırsak, yeni bir sayfa açılması yönünde o kadar büyük bir başarı elde etmiş olacağız.” şeklinde konuştu.