ERZURUM(GHA) - Palandöken İlçe Tarım Müdürlüğü ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ortaklığıyla kadın çiftçilere yönelik olarak hazırlanan eğitim projesinin uygulanmasına başlandı. “Modern Hayvancılık ve Girişimcilikte Kadın Eğitimi” adını taşıyan projeyle, ilçedeki kadın çiftçiler, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi’ne götürülerek, profesyonel üretim imkanlarını yerinde görmeleri sağlandı.
KADIN ÇİFTÇİLERE EĞİTİM
Erzurum’un Palandöken ilçesine bağlı bazı mahalle köylerde çiftçilik yapan kadınlar, “Modern Hayvancılık ve Girişimcilikte Kadın Eğitimi” projesi kapsamında Atatürk Üniversitesi’ne çıkarma yaptılar. Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi’ne gelerek, modern üretim imkanlarını yerinde gören kadın çiftçiler, Doç. Dr. Mehmet Akif Yörük tarafından bilgilendirildiler. Kimi yalnız başına, kimileri de çocuklarıyla birlikte eğitimlere katılan kadın çiftçiler, hayvan bakımı, besleme ve sağım konularında özel olarak bilgilendirildiler. 8 ay boyunca hem teorik, hem de pratik olarak yürütülecek olan eğitimler çerçevesinde 125 kadın çiftçi periyodik aralıklarla Veteriner Fakültesi Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Birimi’ne getirilecekler.
Kadın çiftçilerin eğitim gezisine refakat eden Palandöken İlçe Tarım Müdürü Nazif Koca, kadın çiftçilerin eğitilmelerine verdikleri önemi, hazırladıkları bu projeyle ortaya koyduklarını söyledi. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) işbirliğiyle Palandöken ilçesine bağlı 5 köy ve mahallede kadın çiftçilere yönelik eğitimler vermeye başladıklarını anlatan Koca, teorik ve pratik olmak üzere iki aşamadan oluşan eğitimlerin Yukarı Yenice ve Dereboğazı köyleriyle, Börekli, Çeperli ve Güllü mahallelerinde yürütüldüğünü dile getirdi.
KADIN ÇİFTÇİ EĞİTİMLERİ 8 AY SÜRECEK
Projenin kapsamında 125 kadın çiftçinin bulunduğu ve veteriner hekimler Pelin Ayça Demiri’le Serpil Yılmaz tarafından verilecek eğitimlerin 8 ay süreceğini vurgulayan İlçe Tarım Müdürü Koca, “Eğitimler teorik ve pratik olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Buğday üretimi, modern hayvancılık ve girişimcilik eğitimi gibi konularda teorik bilgiler alan kadın çiftçilerimiz, bugün de projenin ikince etabı olan pratik aşamasına geçiş yaptılar. Veteriner Fakültemizin uygulama biriminde, uzman akademisyenler tarafından kadın çiftçilerimize önemli bilgiler aktarıldı. Hayatlarında ilk kez modern bir üretim tesisi gören kadın çiftçilerimiz, bakımdan beslemeye varıncaya kadar bütün alanlarda uygulamalı olarak bilgilendirildiler.” diye konuştu.
Palandöken İlçe Tarım Müdürü Nazif Koca, kadın çiftçilere yönelik olarak köylerde uygulama alanları oluşturulacağına işaret ederek, “Çiftçilerimiz modern teknikleri kullanmak suretiyle süt sağımını öğrenecekler, hayvancılık konusunda kendilerine aktarılan teorik bilgileri burada pratiğe dönüştürecekler.” diye konutu.
Öte yandan eğitimlerin sonunda kurslarda başarı gösteren ve dereye giren kadın çiftçileri ödüllendirmeyi de ihmal etmeyeceklerini anlatan Palandöken İlçe Tarım Müdürü Nazif Koca, “Kadın çiftçilerimize yönelik olarak verilen eğitimler tamamlandıktan sonra kursun başarılı çiftçileri tespit edilecek. Kursa devam eden ve eğitimleri hem teorik, hem de pratik manada kavrayabilen kadın çiftçilerimiz, kursun sonunda birer adet süt sağım makinesiyle ödüllendirilecek. Toplamda 20 kadın çiftçimize süt sağım makinesi dağıtacağız.” dedi.