ERZURUM gazetesi
Erzurum’da düzenlenen 2011 ÜNİVERSİADE Kış Oyunları konferansı sonuç bildirgesi yayınlandı. 24-27 Ocak 2011 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde yapılan 2011 Universiade Kış Oyunları Konferansına 15 ülkeden 259 uzman katıldı. “Üniversite Sporlarının Bölgesel Kalkınma Ve Sağlık Üzerine Etkisi” ana teması işlendiği konferans sonunda açıklanan sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi;
Kongrede 6 ana konuşmacı, 13 alt konu konuşmacısı, 16 sözel sunum ve 45 poster tebliği yapıldı.
Sağlık ve Zindelik ana başlığında, Üniversite sporlarının sağlık ve zindeliğe olan katkıları, Spor hekimliği ve kış sporları, Kış sporlarında güvenlik ve ilk yardım, Üniversite Sporları ve Etik ana başlığında, Üniversite sporları ve genel olarak spor açısından etik, Toplum, bilim, dünya stabilitesi ve barışı açısından etik Üniversite Sporlarının Sürdürülebilir Ekonomik Gelişime ve Çevresel Sorunlara Katkısı ana başlığında, Bölgesel gelişimdeki değişim için bir platform, Millet-devlet gelişimi için bir platform, Dünya gelişimindeki değişim için bir platform, Kış Sporlarında Eğitim ve Antrenman ana başlığında, Kış sporlarında eğitim teknik ve metotları ile Kış sporlarında bilim ve antrenman konuları masaya yatırıldı.
GELECEKLE İLGİLİ PLANLAMA VE STRATEJİLER
2011 Universiade Kış Oyunları çerçevesinde Atatürk Üniversitesi önemli bir konferansa başarılı bir ev sahipliği yapmıştır. Bu konferansta ileriye dönük olarak birçok alanda bilimsel tartışmalar yapılmış ve çeşitli vizyonlar ortaya konmuştur. Bu etkinlikle birlikte spor, sağlık, sosyoekonomik ve politik alanlarda oluşturulan dinamizm geciktirilmeden uygulamaya konulmalıdır. Uygun stratejilerin zamanında geliştirilmemesi halinde Erzurum’a yapılan yatırımların Erzurum, Bölge ve Türkiye’ye geriye dönüşümünün de riske girmesi muhtemeldir.
SPOR VE TURİZM
2011 Kış Oyunları çerçevesinde çok sayıda spor alanı oluşturulmuş, cihaz ve donanım yatırımı yapılmıştır. Bu önemli yatırımların oyunlar sonrasında da etkin olarak kullanılabilmesi için iyi bir optimizasyon yapılmalı ve sürekli kullanımları sağlanmalıdır. Aksi halde kısa süre sonra bu yatırımların atıl kalma ve bakımlarının dahi yapılamama durumu söz konusu olabilecektir. Bu açıdan aşağıda belirtilen durumlar dikkate alınmalıdır.
KIŞ SPORLARI VE “ETKİNLİK TURİZMİ”
Sadece var olan spor yarışmalarını, şampiyonaları ve etkinlikleri Erzurum’a çekmek yeterli olmayacaktır.En yakın “alınabilecek” Kış Olimpiyatları 2022 yılında yapılacaktır Lokal, bölgesel ve ulusal otoriteler inisiyatif almalı ve yeni etkinlikler ortaya koymalıdır.
Bunu Uluslararası Spor Federasyonu ve olabilecek başka partnerlerle (Türk ve yabancı bölgesel oluşumlar ve şehirler, şirketler, endüstriyel kuruluşlar, medya vb) halk ile işbirliği halinde yapmalıdır. Atlama kuleleri bu açıdan önemli fırsatlar sunmaktadır. Uluslararası Spor Federasyonu desteğiyle bir “Dünya Kupası Turnuvası” veya “Grand Prix” başlatılabilir
Başka bir fikir de yeni büyük düzenli organizasyonlar planlanması olabilir. FISU, büyük kış sporları merkezleri, belediyeler, potansiyel finans partnerleri ve benzeri kuruluşlarla işbirliği yapılarak Erzurum’da düzenli forum veya kongreler yapılabilir.
REKREATİF KIŞ SPORLARI AKTİVİTELERİ
Yabancı ve yerli turizm için rekreatif kış sporu aktiviteleri geliştirilmeli ve
yaygınlaştırılmalıdır. Rekreatif yaz sporları aktiviteleri Erzurum yazın ılıman iklimi ve doğal yapısıyla yaz sporları için de bir cazibe merkezi haline getirilebilir. Doğa gezileri, tırmanma, doğa keşfi, paragliding (yamaç paraşütü), paraşütle atlama, dağ bisikleti ve diğer sporlar geliştirilmelidir. Bu aktiviteler servis ve ekipman sektörüne de katkıda bulunacaktır.
Oteller ve tesisler yıl boyunca açık tutulmalı ve sezon dışında indirimde olmalıdır. Böylece yıl boyunca kongre ve toplantılar için de kullanılabilmelidir. Böylece ulaşımdan Telekomünikasyona, eğlence ve hizmet sektörüne, tur, rehberlik ve çocuk bakımı gibi sektörlere kadar birçok alanda olumlu gelişmeler kaydedilecektir. Yabancıları çekmek için yasal çerçevelerde bazı kolaylıklar da sağlanabilir.
SAĞLIK VE ZİNDELİK
Halkın sağlık ve zindeliğini geliştirmek için düzenli fizik aktivite şarttır. Eğitim, belediye ve sosyal hizmet programlarında sağlık ve zindelik Beden eğitimi ve spor programları ilköğretim, ortaöğretim ve üniversitede geliştirilmelidir ve aşağıdaki fırsatlar dikkate alınmalıdır:
YENİ AKTİVİTELER OLUŞTURULMASI
Üniversite ve belediye tarafından spor malzemelerinin yan ürünlerinin geliştirilmesi
ve bölgede üretiminin yapılmasını sağlayacak stratejilerin oluşturulması
Bölgesel spor eğiticileri ve antrenörlerinin yetiştirilmesiUygun ortam, materyal ve çalıştırıcı sağlanması halinde genç insanlar fizik aktivite için motive edilebilecektir. Toplumun sağlığını geniş ölçüde iyileştirebilmek için de gençlere odaklanmak ve halkın desteğini almak çok önemlidir.
SAĞLIK TURİZMİ
Kış ve yaz turizm aktiviteleri bir arada büyük bir pazar alanı olabilir. Erzurum’da bu açıdan önemli bir doğal kaynak olarak termal tesisler kullanılabilir. Kayak yaparak bu tesislere doğrudan gitme olanakları sağlanabilir, yaz ve kış ulaşım imkanları geliştirilebilir.
Kış ve yaz spor aktiviteleriyle bağlantılı olarak yerli ve yabancı genç ve yaşlılarda birçok hastalığın önlenmesi ve tedavisinde (örneğin şişmanlık) sağlık ve zindelik turizminden yararlanılabilir. Bu aktivitelere “bakım ve güzellik” uygulamaları olarak “Spa” eklenebilir.Böylece kinezoterapi, masaj, relaksasyon gibi medikal ve paramedikal birçok sektörde de canlanma olacaktır.
ÇEVRE DUYARLILIĞI
Spor turizmi ve tesislerde kullanılan ağır cihazlar, makineler ve atıkların çevreye, dağlara, ekolojiye, bölgesel ekonomiye, sosyal kültüre ve geleneklere önemli zararları olabilir.
ÇEVREYİ KORUMA VE SAYGI DUYMA
Dağlar ve doğal çevresinin kırılgan dengesine saygı duymalıyız ve su kaynakları ile biyo çeşitliliği korumalıyız. Bu koruyuculuğun bölgesel ekonomiyle de ilgisi vardır: “dağ ürünleri” markası geliştirmek veya “ekolojik tarım” oluşturmak, dikkatten kaçırılmaması gereken önemli imkânlardır.
İNSANI KORUMA VE SAYGI DUYMA
Dış dünyaya hızlı bir açılım olması bölgedeki halkın yaşam kalitesini de etkileyebilir. Bunun bazı sonuçlarının olabileceği unutulmamalıdır: Bölge halkının kimliği (kültürel endişeler), jeopolitik sonuçları (farklı bölgelerden gelenlerin entegrasyonu avantajlarına karşılık “yabancı kimliklerin” bölgeye invazyonu) ve ekonomik sonuçları (finans, krediler, yatırımlar, fiyat artışları) ayrıntılı olarak analiz edilmelidir.Bölge halkına, yaşam tarzlarına, geleneklerine ve kültürlerine saygı duyulmalı ve korunmalıdır. Spor aktiviteleri ve turizm aracılığıyla dış dünyaya açılma ve modernleşme projesinde Erzurum halkı da söz sahibi olmalıdır. Bölge halkı ancak yapılacakların kendi faydalarına olacağına inanmaları ve projelere müdahil olabilmeleri halinde uyum gösterecektir. 10-200 çalışanlı küçük ve orta ölçekte işletmelerin kurulması gerekecektir; bu da finans ve destek programlarına ihtiyaç olacağı anlamına gelir.
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
Atatürk Üniversitesi, oluşturulacak projelerin kalbinde ve merkezinde olmalı, fikir geliştirme, uygulama ve yönlendirme dâhil tüm aşamalarda rol almalıdır.
TRANSDİSİPLİNER PROGRAMLAR
Üniversite bünyesinde eğitim, araştırma ve gelişim için bazı transdisipliner programların oluşturulması büyük ve yenilikçi bir karar olacaktır. “multidisipliner” çeşitli disiplinlerin eklenmesi veya üst üste gelmesi anlamı taşırken “transdisipliner” farklı disiplinlerin tamamen entegre edilerek, sorun çözme ve gerçekleştirmeye yönelik bir sinerji oluşturulması anlamına gelmektedir.Bu programlar şunları entegre etmelidir: Spor, turizm, ekonomi, teknoloji, Sağlık ve zindelik, Sürdürülebilir gelişim,Etik
SPESİFİK YENİ PROGRAMLAR
Atatürk Üniversitesi, teknoloji, kış sporları araç-gereçleri, iletişim, turizm, rehberlik, yabancı dil ve ekolojiyle bağlantılı yeni formasyonlar vermelidir. Böylece endüstriye “katma değer”
sağlanacak ve bilgi ekonomisi ile bağlantı kurularak bölgede yeni iş potansiyelleri (turizm, spor, yenilenebilir enerji, iletişim, yazılım, elektronik bileşenler, oyunlar vb.) oluşturulacaktır.
ULUSLARARASI KIŞ SPORLARI ENSTİTÜSÜ
Atatürk Üniversitesi, uluslararası düzeyde mükemmelliği hedefleyerek ve kış sporlarının teknolojik yeniliklerine değer vererek spor, turizm ve kültür açısından kuvvetli bir etken oluşturmalıdır. Bu çerçevede büyük bir uluslararası proje yapılarak endüstri ve finans gruplarıyla ilişki kurulmalıdır. Bir enstitü kurularak dünyanın her tarafından en iyi araştırmacılar, eğiticiler ve öğrenciler çekilmelidir. Bunlara uygun çalışma ve yaşam koşulları sağlanmalı ve bilgi alışverişi ve karşılıklı etkileşim `Türkiye Optimali` kapsamında desteklenmelidir.
Dünyanın büyük kış sporları merkezlerinin üniversite rektörleri ve belediye başkanları düzeyinde, yılda bir kere yapılacak, işbirliği ve deneyimleri kapsayan, uluslararası bir toplantı yapılabilir. Fizik aktivite ve sporla ilişkili bilim ve teknoloji alanında araştırma üniteleri kurulmalı ve bunların üniversitenin diğer birimleriyle (sağlık, eczacılık, cerrahi, koruyucu hekimlik, spor epidemiyolojisi, anti-doping gibi) ilişkileri sağlanmalıdır.
Atatürk Üniversitesi’ne spor antrenmanı, eğitimi ve araştırması amacıyla gelecek üst düzey öğrenciler, eğiticiler ve çalıştırıcılar için ödüller ve burslar sağlanmalıdır.
Uluslararası ve ulusal elit kış sporcularının formasyon aldıktan sonra yeniden mesleki
eğitimleri için uygun ortamların sağlanmasına yardımcı olunmalıdır.
SPESİFİK FORMASYONLAR İÇİN BÖLGESEL MERKEZ
Genç bireyler yönlendirilerek formasyon eğitimleriyle birlikte entegre projeler oluşturulmalı ve bölgede hızlı bir iş sahası sağlanmalıdır.Formasyon eğitimleri; doğrudan spor, turizm, rehberlik ve zindelik aktiviteleri ile ilişkili hizmetleri ilgilendirebileceği gibi, yazılım geliştirme ve dağıtma, spor ve eğitim bilgilerinin depolanması, yayın hazırlama ve yayımlama, laboratuar ve dil okulu gibi başka alanlarla da ilgili olabilir.
ÖNERİLER
2011-2023 arası için bir stratejik plan yapılmalıdır. Uygulama ve gerçekleştirme
stratejisi ve iradesi oluşturulmalıdır. Uluslararası Spor Federasyonu desteğiyle spor etkinlikleri ve kongrelere ev sahipliği yapılması ve “Kayakla atlama dünya kupası” gibi yeni etkinlikler planlanmalıdır `Universiade 2011` kapsamında yapılan görüşmelerde, Türkiye`de gerçekleşme olasılığı en yüksek etkinlik `2022 Kış Olimpiyatları` olarak belirlenmektedir.
Bugünden itibaren bu hedefi gerçekleştirecek strateji ve uygulamalara başlamak
gerekmektedir.
Üniversite bünyesinde spor uygulama ve araştırma kompleksi kurulmalıdır
Üniversite bünyesinde sağlıklı yaşam merkezi oluşturulmalıdır
Atatürk Üniversitesi bünyesinde gençlerin kısa zamanda meslek sahibi olabilmeleri
için yeni formasyon eğitimleri açılmalıdır
Atatürk Üniversitesinin 2011 Universiade sonrası stratejilerini ve diğer stratejilerini
geliştirmek ve takip etmek için bir “strateji geliştirme ve takip merkezi” kurulmalıdır.