UZMANDAN ÖĞRENCİLERE UYARI
Sınav öncesi‘yeterli’ ve ‘dengeli’ beslenin
Türk Sağlık-Sen Erzurum Şube Başkanı Atilla Soylu, yaklaşan OKS ve ÖSS öncesi öğrencilerin fazla stresten uzak kalması gerektiğini söyledi. Stresten uzak kalmak için de yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesini uyarısında bulunan Soylu, günde 8-10 bardak su tüketiminin öğrencide rahatlık sağlayacağını ifade etti.
Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Erzurum Şube Başkanı Atilla Soylu, "Stres ve Beslenme" konulu bir açıklama yaptı. Soylu, yaklaşan OKS ve ÖSS sınavı öncesinde gençlerin stresten uzakta durmaları gerektiğini hatırlattı.
ÖĞRENCİLERE DENGELİ VE YETERLİ BESLENİN UYARISI
Yaklaşan OKS ve ÖSS sınavları öncesinde öğrencilere dengeli ve yeterli beslenme konusunda uyarıda bulunan Atilla Soylu, “Her yıl Türkiye'de milyonlarca genci ve ailesini etkileyen sınavlar en önemli stres kaynaklarından biridir. Stresli bir yaşam, çocuk ve gençlerimizin duygusal gerginlik hissetmesine, toplumla bütünleşememesine ve uyumsuz kişilik sergilemesine, başarılarının düşmesine ve bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Sınav stresinin çocuklar üzerinde daha yoğun hale gelmesine neden olan bazı faktörler vardır. Anne ve babaların yüksek düzeyde başarı beklentisi ve çocuklarını daha başarılı olan arkadaşları ile sürekli kıyaslamaları, gençlerin sınavı başarmaya yönelik kaygı ve endişelerini önemli ölçüde artırmaktadır. Oysaki ebeveynlerin çocuklarının neyi, ne kadar yapabileceklerini bilmeleri, başkaları ile mukayese etmek yerine daha gerçekçi bir yaklaşım sergileyerek belli bir alanda gösterdikleri başarılardan memnun olmaları ve bu yönde onları motive etmeleri, çocukların başarılı olmalarında son derece önemlidir. Ayrıca, sınavların sadece bilgiyi ölçmeye yönelik olmadığı, heyecanı kontrol etmeyi, performansı arttırmayı ve panik durumunu aşmayı da ölçtüğü unutulmamalıdır.” dedi.
DENGELİ BESLENME PERFORMANSI ARTIRIRSınav hazırlığı yapan öğrencilerin dengeli beslenmesi gerektiğine işaret eden Atilla Soylu şunları kaydetti: Ülkemizde özellikle 6. sınıftan itibaren lise son sınıfa kadar öğrencilerin yaşadıkları uzun ders çalışma ve sınava hazırlık süreleri onların bedensel ve zihinsel yorgunluğunu artırarak çalışma performansını azaltmaktadır. Bu süre zarfında, çocukların bedensel ve zihinsel yönde gelişimlerine destek olunmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme, özellikle büyüme çağındaki çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından son derece önemlidir. Bütün gece süren açlıktan sonra güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlanması, Rafine şeker tüketimini mümkün olduğunca azaltarak kan şekerini dengeleyici kompleks karbonhidrat kaynaklarının. tüketiminin arttırılması, Kuru baklagiller, kuru meyveler, pekmez, tahin, yeşil sebzeler gibi demirden zengin besinlerin yeterli miktarlarda alınması, Sinir sisteminin çalışmasında etkin B vitaminleri, magnezyum ve biotinden zengin besinlerin (tam tahıl ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar vb.) tüketiminin arttırılması. Bağışıklık sistemini güçlendirici C vitamininden zengin (ve beta karotenden zengin besinlerin tüketiminin arttırılması. Ders çalışırken, şeker ve şekerli besinler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler gibi besinler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları ve kuru meyvelerin tercih edilmesi. Günlük kafein tüketiminin en fazla 2 fincan kahve ile sınırlandırılması. Strese bağlı vücutta oluşan toksinlerin atılmasını kolaylaştırmak amacıyla günde en az 8-10 bardak su tüketilmesi önerilmektedir.".