Tarladaki ucuzluk tüketiciye yansımıyor
Erzurum Seyyar Pazarcılar ve Manavcılar Odası Başkanı İskender Aktepe, ürünlerin fiyatının ambalaj, işçilik, taşıma vergi gibi ekstra girdiler nedeniyle arttığını belirterek, vatandaşın meyve ve sebzeyi ucuz olarak sadece mevsiminde yiyebileceğini söyledi.
Türkiye'de meyve ve sebze fiyatlarının tarlada ucuz olmasına rağmen tüketiciye yansımadığı bildirildi. Tarım alanlarında yetiştirilen sebze ve meyvelerin fiyatları, vatandaşın sofrasına gelinceye kadar birkaç kat artıyor. Tarlada 30 Ykr olan domates, halde 60 Ykr'yi, manavlarda ise 1 YTL'yi buluyor. Erzurum Seyyar Pazarcılar ve Manavcılar Odası Başkanı İskender Aktepe, pahalılığın ürünün tarladan toplanması, işçiliği, paketlenmesi, nakliyesi, stopajı ve belediyenin aldığı hal rüsumu parası gibi ekstra masraflardan dolayı yükseldiğini söyledi. Aktepe, "Tarladaki 10 Ykr'lik ürünün fiyatı ne olursa olsun masraflar eklendiğinde birkaç kat artıyor. Manava ve pazara ulaştığında ise en az 60-70 Ykr oluyor. Tüm bu giderler, ürünün fiyatını artırıyor. Biz tüm masraflar ile birlikte maliyetin üzerine yüzde 13 komisyon koyuluyor. Kaldı ki haldeki fiyatlar aşırı yüksek değil." dedi.
BÜYÜK MARKETLERDE FİYATLAR PAHALIMeyve ve sebze fiyatlarının pazarda da aşırı pahalı olmadığını savunan İskender Aktepe, büyük marketlerde ürünün fiyatının 5-6 kat arttığını ileri sürdü. Aktepe, pahalı sebze ve meyve tüketilmemesi için vatandaşların her ürünü mevsiminde tüketmesi tavsiyesinde de bulundu. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Sebze ve Meyve Hali'ndeki bazı ürünlerin fiyatları ise şöyle: “Çilek 1.5 YTL, erik 2.15 YTL, karpuz 0.65 Ykr, kavun 1.80 YTL, kiraz 3 YTL, şeftali 2.50 YTL, kivi 3.25 YTL, üzüm 3.50 YTL, domates 0.85 Ykr, yeşil fasulye 2.40 YTL, taze fasulye 0.90 Ykr ve marul 0.70 Ykr.”