ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Artvin yolunda feci kaza: 1 ölü
Artvin yolunda feci kaza: 1 ölü
Erzurum jandarma bölgesi trafik verileri açıklandı
Erzurum jandarma bölgesi trafik verileri açıklandı
Tarihi Erzurum evlerine bilimsel yaklaşım
Tarihi Erzurum evlerine bilimsel yaklaşım
Gazze Yürüyüşü 52’inci haftasında
Gazze Yürüyüşü 52’inci haftasında
Şehit Toppuz’a vefa
Şehit Toppuz’a vefa
HABERLER>EĞİTİM
18 Aralık 2012 Salı - 02:16

Türkez Nanoteknolojiyi anlattı

4. Multidisipliner Kanser Araştırma Kongresine davetli konuşmacı olarak katılan Erzurum Teknik Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hasan Türkez nanoteknoloji ve nanoteknoloji ürünlerinin iki yanı keskin bıçak olduğunu belirtti.

Türkez Nanoteknolojiyi anlattı

ERZURUM (İHA) - Merkezi Bursa’da bulunan ve saygın bilimsel dernekleri arasında yer alan Moleküler Kanser araştırma Derneği (MOKAD) tarafından 13-16 Aralık 2012 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 4. Multidisipliner Kanser Araştırma Kongresine davetli konuşmacı olarak katılan Erzurum Teknik Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hasan Türkez nanoteknoloji ve nanoteknoloji ürünlerinin iki yanı keskin bıçak olduğunu belirtti. Yapmış oldukları nano-risk değerlendirme çalışmaları hakkında bilgi veren Dr. Türkez katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılaştı.
Doç. Dr. Hasan Türkez, “Nanoteknoloji, Nanopartiküller ve Kanser” başlıklı konuşmasında insan saç telinin yaklaşık 80 binde biri uzunluğuna denk gelen nano boyutlardaki materyallerin normal davranışlarından farklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikler sergileyebileceğinin öğrenilmesi nanoteknoloji araştırmalarını daha da ilginç kılmıştır” dedi.
Nanoteknolojinin boyutu 100 nm’den küçük olan madde ve sistemleri inceleyen bilim ve teknoloji olduğunu, mühendislik uygulamaları ile temel fen bilimlerinin yani biyoloji, kimya ve fizik ile bütünleştirildiği son yılların endüstrideki en önemli gelişmesinin nanoteknoloji alanı olduğunun tartışmasız bir gerçek olduğunu vurgulayan Dr. Türkez, dünya genelinde 2015 yılına kadar bu alanda yapılacak yatırımların şimdiden trilyon dolarlar düzeyine ulaşacağının öngörüldüğünü ifade etti.
Doç. Dr. Türkez, Nanoteknoloji ürünlerinin başta savunma, ulaşım, iletişim, kozmetik, gıda, tekstil, boya, kağıt, biyomedikal ve tıp olmak üzere onlarca farklı endüstri alanlarında yaygınlaştığına dikkat çekti.
KANSER ARAŞTIRMALARI
Kanser araştırmaları yapan her araştırmacının hayali olan pek çok uygulamanın nanoteknoloji sayesinde hayata geçirilmesinin mümkün olduğunu anlatan Doç. Dr. Hasan Türkez, kanserin kontrolü ve önlenmesi, erken tespiti, ileri teşhis ve görüntüleme tekniklerinin geliştirilmesi ve kanser hastalarının tedavi süresince yaşam kalitesinin artırılmasında nanoteknoloji ve nanoteknoloji ürünlerinin tercih edilmeye başlandığını ve bu konuda dünya genelinde 2000’li yıllardan günümüze örnek uygulamalarını ve bu konuda alınmış patentleri detayları ile dinleyicilere aktardı. Hedefe yönelik kemoterapik ilaç taşıyabilen nanocihazların, kemoterapinin yan etkileri azaltacak olan nanotaşıyıcıların ve nanoölçekli bileşenler içeren aşıların kanser tedavilerinde çok yakın bir zamanda yaygınlaşacağını da ifade etti.
Bütün bu olumlu etkilerine karşın ilgili teknolojinin hammaddeleri olan nanomateryaller hakkında yeterli bilginin olmayışının bu teknolojiyi sınırlayan bir faktör olduğuna değinen Dr. Türkez, nanoteknolojinin gelişmesine bağlı olarak daha ulaşılabilir, daha güçlü ve daha yok edici atomik silahlar ile pahalı nanoteknoloji ürünü sahiplerinin hegamonyasının bu teknolojinin istenmeyen sonuçları olduğunu ayrıca bazı pazarlarda (yağ ve mücevher gibi) radikal değişimlerin görülebileceğini ve bununda işsizlik artışına neden olabileceğini kaydetti.
NANO UYGULAMALAR
Diğer taraftan söz konusu nanoparçacıkların ve bunların muhtevalarında yer aldığı nanoteknoloji ürünlerinin insan ve çevre sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkilerinin bulunması bu teknolojiye pozitif bakışın değişmesine neden olacağını ifade eden Doç. Dr. Türkez, “Nanoteknoloji temelli ya da nanoparçacık içeren ticari ürünlerin sayısının ve üretimlerinin hızlı bir biçimde artışı başta işçiler olmak üzere tüketicileri ve çevreyi nanoparçacık maruziyetinden sakınmayı imkânsız kılmaktadır.” dedi.
Doç. Dr. Türkez, Geniş uygulama alanlarına sahip nano parçacıkların geliştirilebilmesi için, bu nanoparçacıkların insan sağlığı ve çevre üzerindeki potansiyel risklerinin dikkate alınarak çok boyutlu değerlendirilmesi gerektiğini nitekim son çalışmalar nanoparçacıklar tarafından oluşturulan hava kirliliğinin akciğerlerde fonksiyon kayıplarına yol açarak akciğer ve kalp hastalıklarından ölüm olasılığını artırdığını ortaya koyduğunu belirtti. Kan beyin bariyerini kolaylıkla geçebilen bu parçacıkların beyinde de ciddi yan etkilerinin olabileceğinin ortaya konduğunu söyleyen Doç. Dr. Türkez, nanopartikül maruziyeti sonrasında genetik hasarlar ve buna bağlı olarak kanser gelişimine ait sonuçların gözlendiğini belirtti.
Ticari olarak kullanılan çeşitli nanoparçacığın insanda genetik yapıyı olumsuz etkilediğini üniversiteleri bünyesinde kurdukları özel bir ekiple 2007’den bu yana yürüttükleri çeşitli araştırmalar ile ortaya koyduklarını ifade eden Doç. Dr. Türkez, ancak bu risk analizlerinin henüz istenen sayıda olmadığını sayısal verilerle ortaya koydu. Günümüzde ticari olarak kulanılmakta olan yaklaşık 150 farklı nanoparçacıktan sadece yüzde 14’ünün genetik hasar ve yüzde 9’unun kanser oluşturma potansiyellerinin araştırıldığını belirten Doç. Dr. Türkez, geriye kalan yaklaşık yüzde 90’lık dilimde yer alan nanoparçacık türlerinin henüz etkilerinin ortaya konulmadığını ve bunun nanoteknolojiyi çıkmaza sürükleyen en önemli sorun olarak gördüklerini kaydetti.
Tüm olumsuzluklarına rağmen bu teknoloji yarışında geri kalmamamız ve nanoteknoloji üretmemiz gerektiğini önemle vurgulayan Doç. Dr. Hasan Türkez nanoteknolojiyi insan ve çevre sağlığı üzerinde ciddi tehdit unsuru olmaktan çıkarıp topluma faydalı ürünlere dönüştürmenin yolunun biyo-güvenilir olduğu belirlenen nanoparçacıklar üzerinde çalışmaktan geçtiğini bu konuda keşfedilecek güvenilirlik test stratejilerinin ve yüzey mühendisliği alan bilgilerinin çok gerekli oluğunu sözlerine ekledi.
Konuşması sonrasında Kongre Düzenleme kurulu tarafından Doç. Dr. Hasan Türkez’e plaket takdim edildi.
 

 
Sağlık sektörü istihdam alanı
 
ERDEF’ten Erzurum Zirvesi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
salim mehmet köse 18 Aralık 2012 Salı 23:54

Güzel tespit..

Yorumu oyla      6      5  
ejder tepesi 18 Aralık 2012 Salı 12:34

Hoca Efendi,yazmakla söylemekle bu işler olmuyor.Bal bal demekle de ağız tatlılanmıyor.Bunların uygulanması, yapılması ve üretilmesi gerekiyir.Bırakınız artık bu klasik eğitimi ve bu klasik söylemleri.50 yıl önceki eğitim ve söylemlerin bugünkü bilgi,teknoloji ve uzay çağında artık yeri yok.Çalışıp üretmek satmak lazım.Çok üretmenin yanında, nitelikli,yenilikli ve yüksek katma değerli ve ileri teknoloji ürünleri üretmek lazımdır artık. Artık "sürümden kazanma" geçerliliğini kaybetmiştir.Artık üretilen ürünlere bilgi, teknoloji ve tasarım katma değeri katmak lazım.Bugün AR-GE'nin % 75'ini devlet karşıladığı halde,Teknoparlar yok.Üniversite,sanayi işbirliği hemen hemen yok.Üniversite sanayiciyi,sanayici üniversiteyi tanımıyor ve birbirlerine güvenmiyorlar.Maalesef ülkemizin durumu bu iken siz halen daha masal okuyorsunuz.Yazık bu milletin parasına,yazık bu zamana ve yazık bu masraflara.Allah size akıl ve çalışıp üretmek nasip etsin.Âmin!..

Yorumu oyla      8      7  
fatih çetin 18 Aralık 2012 Salı 09:45

tebrikler hocam

Yorumu oyla      8      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlık sektörü istihdam alanı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öncülüğünde, İŞKUR ile TÜMSİAD işbirliğiyle ...
İlahiyatçılar Erzurum’da buluştu
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen toplantıda ...
Yazıcı'dan İİBF'ye övgü
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Nusret Yazıcı, mezun olduğu Atatürk ...
 
Köksal pozitif enerjiyi anlattı
Erzurum’da bir süre önce üniversite öğrencilerine barınma, burs ve sosyal ...
AÖF POLİTAM programı değerlendirildi...
Polis Akademisi Başkanlığı ile Erzurum Atatürk Üniversitesi Açıköğretim ...
‘Gençliğimiz Sarıkamış’ı Çanakkale’yi bilmeli’
Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, her şeyden ...
 
ADÜ Konukçu’yu ağırladı
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne eserleri, yetiştirdiği ...
NMYO’dan ağaçlandırma seferberliği
Narman Meslek Yüksek Okulu’nda okullar hayat olsun projesi kapsamında ...
Evrim teorisine bilimsel tepki
Özel Aziziye Lisesi Ufuk Turu programları kapsamında lise 1,2 ve 3. Sınıf ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva