MEHMET BARLAS
AYDIN (İHA) - Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) Mart ayında düzenlenen etkinliğie konuk olan Prof. Dr. Enver Konukçu, Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni ziyaret etti.
ADÜ 20. Yıl Etkinlikleri kapsamında Mart ayında düzenlenen “Dünü Bugünü ile Ermeni Sorunu” başlıklı panel de oturum başkanlığı yapan Prof. Dr. Enver Konukçu; çalışmalarını desteklediği Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni ziyaret etti.
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nde gerçekleşen ziyarette ADÜ Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Birsen Erat, Adnan Menderes Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.Hüseyin Üreten ile Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürü Gülay Gündeay hazır bulundu.
Adnan Menderes Üniversitesi’nce yürütülen sempozyum ve makale çalışmalarını da yakından takip ettiğini belirten Prof. Dr. Konukçu, bundan sonraki çalışmalara da destek vereceğini söyledi.
Yrd. Doç. Dr.Dilşen İnce Erdoğan çalışmalarıyla desteklerini esirgemeyen Konukçu’ya “Türk Tarihinde Adnan Menderes” ve “Başbakan Adnan Menderes’in Yaşamı ve Siyasal Mücadelesi” kitaplarını takdim etti. Ziyaret, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
PROF. DR. ENVER KONUKÇU KİMDİR?
1944’de Bolu’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Düzce’de tamamladı. 1962’de İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne girdi. “Bolu Bölgesi Türkmen Kabileleri” tezi ile Umûmi Türk Tarihi kürsüsünden mezun oldu. Kısa müddet, Sakarya Sosyal Araştırma Merkezi ve Salihli Lisesi Tarih öğretmenliğinde bulundu. 1968’de Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi’ne Tarih Asistanı olarak tayin edildi. 1972’de “Kuşan ve Akhunlar Tarihi” ile doktor, 1978’de “Kalaç Sultanlığı” ile doçent oldu. 1988’de Profesör ünvanı aldı. Pakistan, Karaçi Üniversitesi’nin İslam Tarihi Bölümünde “Indo-Turcica” alanında araştırmalar yaptı (1972). Los Angeles Üniversitesi’nde (UCLA) bu çalışmalarını devam ettirdi. Batum, Tiflis ve Gence Üniversitelerinde de kısa müddet misafir öğretim üyeliği yaptı. Iğdır Oba; Kars, Subatan, Erzurum Alaca ve Yeşilyayla’da Ermenilerin öldürdüğü Türklere ait toplu mezarları tespit ederek ilim âlemine sundu. Bunlarla ilgili üç yayını da mevcut.
Atatürk Devrimleri Enstitüsü Müdür Yardımcılığı, Tarih Bölümü Başkanlığı, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Tarih Bölümü Başkanı ve Atatürk Araştırma Merkezi ve Unesco ve Milli Komite üyesidir. Yayımlanmış birçok kitabı ve makalesi bulunuyor.