ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Bir taraftan dünyaya Türkçe'yi öğretmeye çalışırken, kendi ülkemizde Türkçemizi perişan ediyoruz, Türkçemizi sıkıntıya sokuyoruz. Türkçemize ve kültürümüze karşı ciddi bir saygısızlık yaşadığımızın altını hassaten buradan çizmek istiyorum” dedi.
Ankara Spor Salonu’nda düzenlenen 10. Türkçe Olimpiyatları Özel Ödül Töreni’ne katılan TBMM Başkanı Çiçek, bir konuşma yaptı. Çiçek, “Avrupa'dan, Asya'dan, Afrika'dan, Okyanus ötesinden, Amerika'dan olmak üzere dünyanın 135 ülkesinden gelerek, bizlere bu güzelliği yaşatan genç kardeşlerimize hoşgeldiniz diyorum” dedi. Çiçek, evrensel duyarlılıkla, sınırları, mesafeleri ve engelleri içlerindeki sevgi deryasıyla aşarak böylesi bir tablo ortaya çıkaranları kutladığını, zor şartlar altında dünyanın çeşitli bölgesinde altın bir nesil yetiştirmeye çalışan idealist ve fedakar öğretmenleri tebrik ettiğini dile getirdi.
“Sadece Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar değil, Amerika'dan Japonya'ya kadar Türkçe konuşarak seyahat edilebilir bir dünya hedefimiz olmalıdır” diyen Çelik, “Duyuş, düşünüş ve inanışımızı en duru şekilde ifade edebildiğimiz Türkçemizi sadece konuşma dili olarak değil aynı zamanda bilim, sanat ve edebiyat dili olarak da bilmek, anlamak ve kavramak durumundayız” ifadelerini kullandı.
“TÜRKÇEMİZİ PERİŞAN EDİYORUZ”
Türkçe'nin önemine değinen TBMM Başkanı Çelik, “Bugün burada gerçekten inanarak söylediğim bir husus var, muhteşem bir tabloyu yaşıyoruz. Bu muhteşem tabloyu yaşatanlar, dünyanın 135 ülkesinden gelen, Türkçe'nin dervişleri, gönül erlerinin gayretiyle, sabrıyla, çabasıyla, inancıyla ortaya koyduğu bir tablodur. Biz bir taraftan dünyaya Türkçe'yi öğretmeye çalışırken, kendi ülkemizde Türkçemizi perişan ediyoruz. Türkçemizi sıkıntıya sokuyoruz. Türkçemize ve kültürümüze karşı ciddi bir saygısızlık yaşadığımızın altını hassaten buradan çizmek istiyorum. Kişi, kurum ve kuruluşların büyük bir saygısızlık içerisinde Türkçe'ye karşı maalesef büyük bir lakayıt içerisinde olduğunu görmemiz lazım. Bu tören Ankara'da yapılıyor. Bu salonun dışına çıkın, Tandoğan'dan başlayın. Sokağın sağına bakın soluna bakın. Yabancı tabelalardan geçilemiyor. Acaba biz Türkiye'de miyiz, Ankara'da mıyız yoksa yabancı bir ülkenin sokaklarında mı dolaşıyoruz. Bu bir aymazlıktır, bu milletimize ve kültürümüze karşı ciddi bir sorumsuzluktur” dedi.
Çiçek, “Dünyanın dört bir tarafına Türkçe öğretmeye çalışan bir milletin çocukları, kendi kültürüne karşı, kendi diline karşı bir aymazlık içinde olamaz ve olmamalıdır. Dolayısıyla bize bu muhteşem tabloyu yaşatanları bir defa daha tebrik ederken, takdir ederken, öbür taraftan da bu söylediğim hususları vicdanlarınıza ve sorumluluğunuza havale ediyorum” diye konuştu.