2. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı, Kars Kafkas Üniversitesi’nde toplandı.. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanındaki üniversitelerden bilim adamlarının katılacağı Çalıştay’da, Atatürk Üniversitesi’nden akademisyenler de bulunacak.
Türk Dil Kurumu ile Kafkas Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği 2. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı, Kars’ta toplandı..
KÖKTEKİN TDK ÇALIŞTAYINDA BİLDİRİ SUNACAK
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kazım Köktekin ile Doç. Dr. Muharrem Efendioğlu, Türk Lehçeleri Bölümü’nden de, Yrd. Doç. Süleyman Efendioğlu’nun katıldığı Çalıştay, Cumartesi günü sona erecek. Tükiye’nin ve dünyanın dört bir yanından bilim insanlarının katılacağı 2. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı, Türkiye Türkçesi ağızları üzerine çalışan dil bilimcileri bir araya getirmeyi amaçlıyor.
DEYİMLER, TÜRKÇENİN HAFIZASI
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım köktekin, Türkiye Türkçesi ağızlarının dilin büyük bir zenginliği olduğunu söyledi.
Ağızların bir yandan Türkçenin en eski dönemleriyle bağları ortaya koyarken, diğer yandan da Türk dünyasındaki Türk lehçeleriyle ortaklıkları gösterdiğini dile getiren Köktekin, “Yazı dilimizde kullanmadığımız, unuttuğumuz en eski Türkçe sözleri ağızlarımızda buluyoruz. Bu eski sözleri yaşatan ağızlarımız adeta Türkçenin hafızasıdır.” dedi.
AĞIZLAR VE TÜRKÇENİN EŞSİZ GÜZELLİĞİ
Türkçede yaşanan ses olaylarının geçmişinin de yine ağızlarda saklanan ve halen kullanılan biçimlerden ortaya çıkarıldığını dile getiren Prof. Dr. Köktekin, “Yaşadığımız coğrafyada diğer uluslarla olan ilişkilerimiz sonucunda diğer dillere sözcükler verdiğimiz gibi, onlardan da sözcükler aldık. Ağızlarımız, aynı zamanda da kültür hayatımızın somut göstergesidir.” şeklinde konuştu.
2. Uluslararası Türkiye Türkçesi Ağız Araştırmaları Çalıştayı’nın, Türk kültür hayatının somut bir göstergesi olan ağızların daha bilimsel bir perspektifte ele alınmasını sağlayacağını anlatan Köktekin, kendisinin de, söz konusu Çalıştay’a, “Atatük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Yapılan Ağız Çalışmaları” konulu bildiriyle katılacağını dile getirdi.