Bölge Müdürü Ali Ataman, “Vatandaşın kafasının karışık olduğunun bilincindeyiz. Ancak bu kanun tüm konutlar için geçerli değil. Yalnızca kat irtifaklı olan yerler için geçerlidir.” dedi.
Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti arasındaki farkı açıklayan Ataman, “Kat İrtifakı; henüz başlanmamış veya tamamlanmamış, yani hala arsa olarak görünen binalar için geçerliyken, Kat Mülkiyeti ise, Yapı Kullanma İzin Belgesi alınmış, inşaatı tamamlanmış binalar için tesis ve tescil edilmektedir.” diye konuştu.
KAT MÜLKİYETİ
Ataman, Kat İrtifaklı tesis edilmiş binaların tamamlanmış olmalarından dolayı Kat Mülkiyetine geçilmemesinin sebebinin, 5711 Sayılı Kanun olduğuna dikkati çekerek, söz konusu kanun yürürlüğe girene kadar, bu geçişle ilgili zorunluluk olmadığını kaydetti. 28 Kasım 2007 tarihinden önce Kat İrtifaklı yerlerin Kat Mülkiyetine geçiş süresinin 2 yıl olduğuna vurgu yapan Ataman, bu tarihten sonraki yerlerin ise 1 yıllık geçiş süresi olduğunu söyleyerek, vatandaşın en geç 28 Kasım 2009 ‘a kadar bu geçiş işlemini gerçekleştirmiş olmaları gerektiğini vurguladı.
KAT MÜLKİYETİNE GEÇİŞ İÇİN İSTENEN BELGE VE MASRAFLAR
Kat İrtifaklı yerlerin Kat Mülkiyetine geçişi için istenecek belgeler ve alınacak masrafları da açıklayan Ataman, bu işlemlerden alınan paraların yüksek miktarlarda olmadığını kaydetti. Geçiş için istenecek belgelerin, Yapı Kullanma İzin Belgesi ( Belediye veya Valilikten her bağımsız bölüm için), Kadastro Müdürlüğünce Cins Tashihi Değişiklik Beyannamesi, Her bağımsız bölüm için Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), Vergi Dairesi/ Mal Müdürlüğü’nden 492 sayılı Harçlar Kanunun 13/a maddesine göre vergi ilişiği olmadığına dair belgeden oluşacağını aktaran Ali Ataman, “Tapu Sicil Müdürlüklerinde Cins değişikliği için 125 TL, Kat Mülkiyeti için 125 TL masraf alınmaktadır. Kadastro, Cins değişikliği bin metrekare için 135 TL, Deprem Sigortası 100 TL ve Maliye masrafları ise bağımsız bölüm başı fiyatlarının 100-150 TL arasında değişiyor.” şeklinde konuştu.
MASRAFLAR BİNA SAKİNLERİNCE PAYLAŞILACAK
Bu masrafların tüm bina sakinleri arasında paylaşıldığının altını çizen Ataman, “Örneğin 10 dairelik bir apartmanda oturan vatandaşların maliye ve deprem sigortaları hariç diğer masrafları toplu ödeniyor. Bu da daire başına yalnızca Tapu ve Kadastroya ödedikleri miktar 20-30 TL ile sınırlı kalıyor.” dedi.
Vatandaşın daha fazla bilgi edinmesi için Erzurum Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü’nde Halkla İlişkiler bilgilendirme birimi kurduklarını ve oradan mutlaka yararlanmalarını isteyen Ataman, vatandaşın bu birim kanalıyla daha net bilgi alabileceklerini duyurdu.