Türk Aydınları Vakfı "1915 Olayları ve Tarihin Işığında Ermeni Mezalimi" konulu bir Panel düzenledi. Panelde Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, Prof.Dr. Cemalettin Taşkıran ve Soykırım Hukukçusu Gözde Kılıç Yaşin Ermeni mezalimini çeşitli yönleriyle ele aldı.
Panele ev sahipliği yapan Türk Aydınları Vakfı ve DOĞUKAP Başkanı İsrafil Çelik sunumunda Erzurum'un Türk tarihindeki yeri ve öneminin altını çizdi. Savaşlarda Orduların vatandaşlara yardıma koştuğunu, Dadaşların ise Ordunun yardımına koştuğunu vurgulayarak Erzurumluların milli hassasiyetlerine vurgu yaptı. Ermenilerin yalanlarını emperyalistlerin desteklediklerini ve Ermenileri Osmanlıya karşı kışkırttıklarını belirten Çelik, bu nedenle tehcir kanunu çıkarıldığını belirterek isyana katılmayan Ermenilere dokunulmadığının altını çizdi.
Prof. İbrahim Ethem Atnur sunduğu bildiride, 1915 yılının sadece Ermeni mezalimi olayı olmadığını aktararak, Çanakkale ve Irak hadiselerinin aynı yıllara denk geldiğini, zayıflayan ve Ordusu ciddi kayıplara uğrayan bir devletin bir çok cephede mücadele verir hale getirildiğini kaydetti.
Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim üyesi Prof.Dr. Cemalettin Taşkıran , ilk Ermeni isyanının 1890 yılında gerçekleştiğini, 1896 da Van isyanı bunu takip ettiğini anlattı. Taşkıran
Ermenilerin 1892-93 Kayseri-Yozgat-Çorum ve Merzifon, 1903 İkinci Samsun 1905 Sultan Abdülhamit'e suikast girişimi, 1909 Adana isyanlarını yaptığını bildirdi.
Taşkıran 1908 yılında Ermenilerin askere katılmalarını isteyen Osmanlı Devletinin bu talebine Ermenilerin büyük bölümünün riayet etmediğini, katılanların da bilahare firar ederek Ermeni çetelerinin emrine geçtiklerini , cephe gerisinde kalan iki yaşına kadar olan bütün Müslümanların katledildiğini gözleri yaşararak aktardı.
21. yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Balkan ve Kıbrıs araştırmaları Merkezi Başkanı ve soykırım hukukçusu Gözde Kılıç Yaşin, Türk Milletinin suçlu sandalyesine oturtulmak istendiğini, Ermenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında Türkiye'nin bulunduğunu, insani yardımlara kolaylık sağlandığını aktardı.
Tüm bu ılımlı yaklaşımların sonuçsuz kaldığını vurgulayan Yaşin,, Ermenistan Cumhurbaşkanının ‘Karabağ'ı kendilerinin hallettiklerini, diğer yerlerin alınması işinin de gençlere kaldığı’ beyanının dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.
Ermenilerce, Her 24 Nisanda yapılan açıklamalarla Türklere soykırım iftirası atıldığını belirten Yaşin, soykırım inkarını suç sayan ülke sayısının 20 civarında olduğunu, bunların önemli kısmında diasporanın etkisinde bulunduğunu belirtti.
Yaşin Güney Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan'ın soykırımı Türkler'in yaptığını söyleyen iki ülke olduğunu dile getirerek, Hocalı soykırımının 8-9 ülke tarafından kabul edildiğini anlattı.