Palandöken İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ortaklığı ile KUDAKA’nın desteklediği 44 Bin 290 TL maliyetli ‘Palandöken Florasının Arıcılığa Kazandırılması Projesi’ 6 ayı sahada olmak üzere 9 aylık bir çalışma sonucunda bir kitap haline getirildi. Kitabın tanıtımı Palandöken İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü konferans salonunda yapıldı. Tanıtım toplantısına Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Palandöken Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Ferhat Han ve Palandöken İlçe Müdürü Metin Yiğit, MÜSİAD Başkanı Taner Bayır, Ziraat Odası Başkanı Erdal Şengül, Projeyi yürütenler ile çok sayıda misafir katıldı.
Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Şehrimize böyle bir projeyle bu kitabın kazandırılmasından dolayı çalışmaları yürütenlere teşekkür ederek bu tür çalışmaların zor olduğunu ancak her şeye rağmen yapılması gerektiğini kaydetti.
Palandöken Kaymakamı Gürbüz Karakuş, toplantıda yaptığı konuşmada, “Her yörenin kendine has doğası vardır. Hangi yöre hangi tür çiçekler vardır, ne zaman yetişir? Bunların bilinmesi ve bildirilmesi gerekir ki arıcılıkta da yüksek verim alalım. Böyle bir projenin yapılması oldukça güzel bir şeydir. Ancak bunun gibi çalışmalar sürekli devam ettirilmeli ki kalite her zaman artsın.” dedi.
Palandöken İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Yiğit proje hakkında katılımcılara yaptığı konuşmada, “Erzurum arıcılık potansiyeli incelendiğinde mera alanı bakımında Türkiye’de 1. Sırada yer almaktadır. Kovan sayısı bakımında Türkiye’de 13. Sırada yer alırken bal üretimi bakımından 19. Sırada yer almaktadır. Arıcılık yapılacak yerin seçimi ve zamanı iyi, kaliteli bir üretim için kaçınılmazdır. Çiçek yoğunluğunun fazla olması, bu çiçeklerinin hepsinin arıcılık için polen ve nektar açısından faydalığı olduğunu göstermez. Palandöken Florasının arıcılığa kazandırılması adlı projemiz ile bölgeye gelen gezginci ve sabit arıcılar tarafında daha iyi tanınması, arılık yer seçiminde etkin rol oynaması, doğal bitki örtüsünün verimli kullanılması, kovan başı kapasitenin arttırılması amaçlanmıştır.” diye konuştu.
Toplantıda Ziraat Mühendisi Fatma Tokgöz de, arıcılık üzerine hazırlanan kitabın hazırlanılması elde edilen çiçek florası hakkında katılımcılara bilgi verdi.