Erzurum’da Kongre, Eğitim ve Kültür turizmine düzenlediği ulusal ve uluslar arası etkinliklerle büyük katkı sunan Atatürk Üniversitesi, 25’inci Ulusal Kimya Kongresine de ev sahipliği yapıyor.
Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü ile Türkiye Kimya Derneği’nin birlikte düzenlediklerini 25. Ulusal Kimya Kongresi’ne 250’si yurt dışından olmak üzere bin 600 kişi katıldı.
REKTÖR KOÇAK: NOBEL ÖDÜLÜ BEKLİYORUZ
Rektör Prof. Dr. Koçak, Uluslararası katılımlı 25. Ulusal Kimya Kongresi’ne özellikle yurtdışından gösterilen ilginin kendilerini de memnun ettiğini bildirdi. “Bu salonu dolduran ülkemizin ve dünyanın sayılı kimyacılarından Nobel ödülü alacak çalışmalar bekliyoruz” diyen koçak, üniversitelerin bilgi ve teknoloji üreten kurumlar olduğunu, bilim adamlarının, özellikle bu tür toplantılarda, sahip oldukları bilgiyi ve teknolojileri paylaşmaları gerektiğini anlattı.
BİN YILLIK TÜRK ŞEHRİ
Erzurum’un bin yıllık bir Türk şehri olduğunu, Çifti Minareli Medrese’nin de Anadolu’da kurulan ilk eğitim kuruluşlarından biri olduğunu hatırlatan Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin ise Atatürk’ün de isteğiyle Anadolu’da kurulan ilk modern üniversite olduğunu söyledi.
160 BİN MEZUN
Atatürk Üniversitesi’nden mezun olan 160 bine yakın eğitimli insanın ülkenin gelişmesinde ve kalkınmasında öncü bir rol oynadıklarını hatırlatan Koçak, ülkelerin kalkınmasının sahip oldukları beyin gücüyle olan ilgisini de vurguladı. Koçak, Atatürk Üniversitesi’nin bölge için ufuk çizici bir rolü bulunduğunu vurguladı.
İLKİ DE ERZURUM’DA YAPILMIŞTI
Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Saraçoğlu, “İlki 1984 yılında Erzurum`da gerçekleştirilen kongrenin 25. sini de yine Erzurum’da düzenlemekten bölüm olarak gurur duyuyoruz” dedi. Bugüne kadar gerçekleştirilen kimya kongrelerinin kimya ve ilgili alanlarda bir referans noktası oluşturduğunu anımsatan Saraçoğlu, kimya kongrelerinin etkili ulusal bilimsel toplantılar arasında birincil bir pozisyon kazandığını ifade etti.
ERZURUM İLİM ŞEHRİ
Kongre süresince 197 adet sözlü bildiri sunulacağını, bin 193 adet poster bildirinin yer alacağını ifade eden Saraçoğlu, “Kongre günleri boyunca, Erzurum ve çevresindeki kültürel ve sosyal alanları keşfetme ve en yeni bilimsel araştırmaları paylaşma fırsatını yakalayacağız. Bu vesile ile kültürler kavşağı, bin yıllık üniversite şehri, âdeta bir açık hava müzesi olan Erzurum`dan güzel duygularla ayrılacağınızdan eminim” diye konuştu.
KÜFREVİOĞLU: MUTLUYUZ
Rektör Yardımcısı ve Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Küfrevioğlu, Kimya kongrelerinin ilkinin 1984 yılında başta Prof. Dr. Metin Balcı ve Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz olmak üzere diğer bölüm öğretim üyelerinin katkılarıyla Erzurum`da gerçekleştirildiğini hatırlattı. ,
Fen Fakültesi’nin, özellikle Kimya bölümünün ayrı bir yeri olduğunu ifade eden Küfrevioğlu, “Modern araştırma laboratuarları, 200`e yakın lisansüstü öğrencisi ve her yıl 100`e yakın SCI yayını ile Türkiye-Kimya bilimine önemli katkıları bulunmaktadır” dedi.