GÖKHAN BAĞUÇ (İHA) –
Türkçe Olimpiyatları kapsamında Türkiye’yi ziyaret eden konuk öğrencilerin gösterisinde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir gecenin ancak bu kadar muhteşem olabileceğini belirterek "Bizim de, dinimizin de, inancımızın da, imanımızın da en güzel gecelerinden birisi, mukaddes Miraç gecesinin arife gecesi, bir arife günü ancak bu kadar muhteşem karşılanabilir. Bu gece, Karaman Mehmet Beyin, Yahya Kemal'in, Mehmet Akif'in, Mustafa Kemal'in ruhları şad olmuştur. " dedi.
İzmir Atatürk Stadı, tarihinin en yoğun günlerinden birini yaşadı. 51 bin koltuk kapasiteli stada ayakta yaklaşık 80 bin İzmirlinin katıldığı etkinlikte dünya çocukları Türkçe söylediği şarkılar, oynadıkları skeçler ile tüm İzmirlilere duygu dolu anlar yaşattı. Stadın dört bir yanına hazırlanan dev sinevizyonlar vatandaşların gösterileri rahat bir şekilde izlemesini sağlarken, ışık şovu tam anlamıyla görsel şölene neden oldu.
TÜRKÇE’NİN ÇİÇEKLERİ EGE’DE AÇTI
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bir gecenin ancak bu kadar muhteşem olabileceğini söyledi.
Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından organize edilen ve İzmir ayağını İzmir Kültürler Arası Diyalog Derneği (İZDİM)'nin üstlendiği program, dün gece saat 21.00'de Atatürk Stadı'nda gerçekleşti. "Gelin Tanış Olalım" sloganlı kültür şöleni kapsamında 24 ülkeden 160 öğrenciyi seyretmek isteyen İzmirliler, stadı tamamen doldurdu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Milletvekili eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı
Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra çok sayıda üst düzey yetkili de şölende hazır bulundu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan şöleni Kemal Gülen sundu. Tertip Heyeti üyesi olarak açılışta konuşan eski bakanlardan Işılay Saygın, İzmir'in tarihi bir günü yaşadığını söyledi. 2003 yılında 17 ülkenin katılımıyla başlatılan olimpiyatların, bugünlerde dünyanın 5 kıtasından, 130 ülkesine yayıldığını ve bin 200 finalistin yarıştığını anlatan Saygın, dünya genelinde 15 bin öğrencinin bir yıl boyunca olimpiyatlara hazırlandığını bildirdi.
GELİN TANIŞ OLALIM
Türkçe Olimpiyatları aracılığıyla tüm dünyaya "Gelin tanış olalım, dünyayı yaşanır kılalım" diye seslendiklerini belirten Işılay Saygın, şöyle konuştu: "Bugün ortaya çıkan tablo şudur ki; Türkiye'nin bugün her alanda itibarının artmasına, yıldızının parlamasına büyük katkı sağlayan Türkçe Olimpiyatları, bir inancın, bir örnek insan idealizminin neler yapabileceğinin en güzel göstergesi. Bu, dünyanın dört bir tarafına yayılmış fedakar öğretmenlerin hizmeti, dünya çocuklarının hizmeti. Bu hizmette emekvar, azim var, alın teri var, hayat var, gerçeğin ta kendisi var. Ali öğretmenin hikayesi var, Mozambikli Bangayana'nın kaderi var. Bu hizmette, bu yüreklerin ve beyinlerin destekleyicileri var. Bu, her defasında kendini aşan, göklerde dahi uçarken ayakları yere sıkı sıkı basan bir hizmet. İnancın hizmeti, çalışmanın meyvesi."
Kosova'dan gelen öğrencilerin, Kırklareli yöresine ait halk oyunları gösterisiyle program başladı. ABD'den gelen Vienara Sagel isimli öğrencinin 'Hoş Gör Sen' adlı şarkısı süslendirdi. Moldova'dan gelen Sanda Grehasim'in, 'Boş Çerçeve' isimli şarkısı herkesi duygulandırdı.
GÖNÜL DOSTLARINA TEŞEKKÜR
İzmir Milletvekili, eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, şöyle konuştu: "Gerek yazılı kültürümüzde, gerek sözlü kültürümüzde Türkçe penceresinden baktığımızda Türkçe'nin sevgi, kardeşlik dili olduğunu görüyoruz. Türkiye olarak, İzmir olarak misafirlerimizi bağrımıza basmaktan büyük gurur duyuyoruz. 30 yıl önce burada yanan ışık, 130 ülkede bini aşkın okula ulaşıp, onbinlerce Türk dostu, gönüllü elçilerin yetişmesine vesile olmuştur."
Meşaleyi yakanlara, gönül dostlarına teşekkür eden Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaşanabilir dünyanın nabzı Atatürk Stadı'nda atıyor. Dünyaya sevgi, dostluk penceresinden bakışın fotoğrafı buradan çekiliyor. İzmir'e bu fotoğraf çok güzel yakışıyor. Dünyanın bu minyatür birleşmiş milletler görünümünden, bu fotoğraftan alması gereken çok dersler var."
ŞARKI SÖYLEDİLER
Kosova'dan gelen folklor ekibinin gösterisini, Belarus'tan gelen Uladzislau Voinich ile Endenozya'dan gelen Nurul'un, 'Utansın' adlı şiiri takip etti. Mısırlı Muhammed Hsny, 'Anne' isimli şarkıyı seslendirdi. Brezilya'dan gelen Vitoria Matos, 'Gelevera Deresi'ni, Tacik Shohruh Yunusov da, 'Akşam oldu hüzünlendim' ve 'Kara Bulutları Kaldır' isimli şarkıları seslendirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, bir gecenin ancak bu kadar muhteşem olabileceğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim de, dinimizin de, inancımızın da, imanımızın da en güzel gecelerinden birisi, mukaddes Miraç gecesinin arife gecesi, bir arife günü ancak bu kadar muhteşem karşılanabilir. Bu gece, Karaman Mehmet Beyin, Yahya Kemal'in, Mehmet Akif'in, Mustafa Kemal'in ruhları şad olmuştur. Dünyanın dört bir yanında, Amerika'da, Avustralya'da, Avrupa'da, Türkçenin ses bayrağını yaşatan, ağabeylere, ablalara, öğretmenlere, milletimize, insanlığa, hizmet eden herkese en içten şükranlarımı sunuyorum."
Programların sonlarına doğru sahneye çıkan Azerbaycanlı Qafar Şamilov, 'Zahidem' ve 'Nar Danesi'ni, Şilili Matıas Contreras 'Çayır Çimen Geze Geze' şarkısını seslendirdi. Moldova'dan gelen halk oyunları ekibinin 'Zeybek' gösterisi ise çok beğenildi.
Tacikistan'dan Shohruh ile Şeyla Koçan'ın, koro halinde söyledikleri kapanış türküsünü muhteşem bir havai fişek gösterisi takip etti. İzmir'in dört bir yanından seyredilen ışık ve havai fişek gösteri izleyenleri hayran bıraktı. Muhteşem gece, öğrencilerin toplu halde İzmirlileri selamlamasıyla sona erdi.