ERZURUM(GHA) – Erzurum, yükseköğretim düzeyinde Arapça eğitiminin verildiği sınırlı sayıdaki iller arasında yer alıyor. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirayak, Erzurum’un, Arap dili eğitiminin verildiği sınırlı sayıda şehir arasında bulunduğunu söyledi. Ankara, Konya, İstanbul ve Diyarbakır gibi büyük kentlerin başı çektiği toplam 7 ilde yükseköğretim düzeyinde Arap dili eğitimi verilebildiğini anlatan Demirayak, bu iller arasında Erzurum’un ve Atatürk Üniversitesi’nin bulunduğunu belirtti. Dünya üzerinde 22 Arap ülkesinin resmi dilinin Arapça olduğunu ve bu dilin onlarca asır öncesine dayanan bir geçmişinin olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demirayak, “Her şeyden önemlisi, Arapça yüce dinimiz İslam’ın dilidir.” dedi.
Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden bu yıl 35 mezun verdiklerini açıklayan Demirayak, bölümden mezun olan öğrencilerin tercümanlığın yanı sıra, İmam Hatip Liselerinde Arapça öğretmenliği yapma gibi imkanlara sahip olduklarını kaydetti. İmam Hatip Liselerinde verilen Arapça eğitimin yeterli olduğunun söylenemeyeceğini ifade eden Demirayak, söz konusu liselerde Arapça dersine giren hocaların, bu alanda ihtisas yapmış ve bizzat Arap Dili ve Edebiyatı eğitimi almış kişilerden oluşması gerektiğini kaydetti.
DEMİRAYAK: ARAPÇAYA KARŞI GÜNÜMÜZDE BİR ÖNYARGI VAR
Prof. Dr. Kenan Demirayak, Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğrenim görmeye hak kazanan öğrencilerin büyük bir bölümünün, sınav ve üniversiteye yerleşebilme kaygısı yüzünden bilinçsiz olarak geldiğini vurgulayan Demirayak, Arap Dili ve Edebiyatı öğrenme istek ve bilincinin, öğrencilerde bölüme geldikten sonra oluşmaya başladığını ifade etti.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde, Arap Kültürü ve Arap Dili adı altında iki yönlü yükseköğretim imkanı sunduklarına dikkati çeken Prof. Dr. Kenan Demirayak, “Arap Kültürü dersinde İslam öncesi dönemden başlanarak, bin 400 yıllık dönemin Arap edebiyatı inceleniyor. Arap Dili dersinde ise, bizzat Arapça dil olarak öğretiliyor.” dedi.
Günümüzde Arapçaya karşı önyargılı bir yaklaşım olduğunun altını çizen Demirayak, “Arap alfabesinden herhangi bir harfi gören öğrenci, daha yolun başında karamsarlığa kapılıyor ve bu dili öğrenemeyeceğini düşünüyor. Halbuki Arapça dünyanın en kolay öğrenilebilinen ve konuşulabilinen dilidir. 22 Arap ülkesinde resmi dil olarak Arapça kullanılmaktadır. Bu bile Arapçanın geçerliliğini tarif etmek açısından büyük önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.