ERZURUM(GHA) – Prof. Dr. Metin Turan, “Erzurum’daki iklim değişiklikleri ve yağış sapmaları, bitki deseni, ekim dönemi ve kullanılan tohum çeşitlerinin değişmesine neden olabilir.” dedi.
Global iklim ve yağış sapmalarının, topraktaki bitki deseni başta olmak üzere verim kalitesini de düşürebileceği bildirildi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Turan, uzun yıllar ortalamalarından elde edilen verilerin, yeryüzünün global iklim ve yağış sapmalarıyla karşı karşıya olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Bu rejim değişikliklerinden ilk etkilenecek olanın toprak ve bitki olacağına dikkati çeken Turan, “Aşırı sıcak ya da yağış veya düşük sıcaklık ve düşük miktardaki yağış, doğal yaşamın dengesini bozacağı gibi, ilk etkisi de bitkilere olacaktır. Üründeki verim kalitesi başta olmak üzere, toprağın yapısını da değiştirebilecek olan bu sapmalar, üreticilerin ve çiftçilerin şimdiden tedbir almalarını gerektiren bir durum olarak değerlendiriliyor.” diye konuştu.
Global iklim ve yağış sapmalarının, son 60 yıllık verilerle rahatlıkla anlaşılabilecek düzeyde olduğuna dikkati çeken Turan, bu verilerin bölge için uzun yıllar ortalamasının dışında kaldığını dile getirdi. Yağış rejiminin normalin üstünde, sıcaklığın ise daha düşük düzeyde seyretmesinin, elde edilecek ürünün miktar ve kalitesine olumsuz yönde etki edeceğinin altını çizen Prof. Dr. Metin Turan, “Özellikle Ağustos ve Eylül aylarında benzer değişimler çok önemli. Son 30 yılda olduğu gibi, uzun yıllar ortalamasından uzaklaşılması halinde bitki deseni, ekim dönemi ve tohum çeşitlerinde yeni stratejilere başvurmak kaçınılmaz hale gelebilir.” ifadelerini kullandı.
YAĞIŞ MİKTARLARINDAKİ ARTIŞ
Erzurum’da son yıllarda yağış miktarının artışının dikkat çektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Metin Turan, bu durumun da, toprakta yabancı otların meydana gelmesine sebep olacağını belirtti. Prof. Dr. Metin Turan, “Toprakta gereğinden fazla tutulacak olan su, yabancı otların büyümesi başta olmak üzere çeşitli toprak hastalıklarını da beraberinde getiriyor. Bu durum, topraktan beslenen bitkinin dengesiz bir büyüme sürecine girmesine ve topraktaki minerallerden ihtiyaç duyduğu düzeyde faydalanamamasına yol açıyor. Durum böyle olunca topraktan beklenen verim elde edilemeyeceği gibi, yabancı otlarla mücadelede de ekstradan bir iş yükü olarak çiftçimizin karşısına çıkacaktır.” şeklinde konuştu.
İlerleyen yılların da, bu ve buna benzer iklim sapmalarını gösterdiğine işaret eden Prof. Dr. Metin Turan, Erzurumlu çiftçilerin bu anlamda gerekli tedbirleri şimdiden almaları gerektiğini kaydetti. Ziraat Fakültesi olarak, bu yönde çeşitli bilimsel çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Turan, yöre çiftçisinin yanında olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.