KETENCİZADE TOPARLAK BABAYI ANLATTTI
Ketencizade Hoca’nın; “Nam-ı pak-ı evvela Zorvans idi/Padişahlar Toparlak dedi ona” şeklinde bir dizesinin de bulunduğu Toparlak Baba’nın, yaşadığı yöre adını da verdiğini ortaya koyarken, söz konusu tepe civanındaki köyün Osmanlı döneminden bu yana ‘Zorvans’ olarak anıldığı kaydediliyor.
Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in, Toparlak Baba’nın geçmişinin Selçuklular’a kadar dayandığına işaret eden kaynaklardan bahsettiği öğrenilirken, türbenin bulunduğu bölgenin, bir zaviye ve şifa yurdu olduğuna dikkat çekiliyor.
TOPARLAK BABA ARAŞTIRILMAYI BEKLİYOR
Toparlak Baba türbesinin ziyaretçi sayısının şimdilerde yok denecek kadar azaldığı dile getirilirken, yöre ahalisinden ve ailesinden Sarı Bey’in ise, Rus Harbi öncesine kadar hayatta bulunduğu belirtildi. Ketencizade’nin, 1876 yılında Toparlak Baba’nın ailesinden olan Sarıbey için kaleme aldığı dize ise şöyle: “Toparlak Baba hafidi Sarı Bey/Rah-ı Hakk’ta can verip oldu şehid”
Tarihçiler, Toparlak Baba’nın, Erzurum’un tarihi geçmişi için büyük önem taşıyan isimlerden olduğuna vurgu yaparak, bu zatın bilinmeyen yönlerinin ortaya çıkarılmasının faydalı olacağına işaret ettiler. Vakıf kayıtlarının, Toparlak Baba ve bulunduğu bölgenin şifa yurdu olarak anılmasına dair yine Ketencizade’ye ait bilgiler bulunduğunu aktaran tarihçiler, bu bilgilerden en önemlisini ise şöyle dile getirdiler: “Kudretinden Hak onı kılmış hekim / Her gelenler derdine buldu deva”