Doç. Dr. Dilaver Düzgün, yaptığı açıklamada, asırlardır fıkraları anlatılan Nasrettin Hoca'nın hem bir halk bilgesi hem de fıkra tipi olarak Türk milletinin yarattığı en büyük mizah temsilcisi olduğunu kaydetti.
Nasrettin Hoca'nın gerçekten yaşayıp yaşamadığı yönünde halen tartışmaların olduğunu ifade eden Doç. Dr. Düzgün, çeşitli kaynaklara göre Hocanın 1200'lü yıllarda yaşadığını bildirdi.
NASREDDİN HOCA BİR HALK BİLGESİ
Doç. Dr. Düzgün, ünü Türkiye'yi aşarak bütün dünyaya yayılan Nasrettin Hoca'nın, halk tarafından üretilen fıkraları sayesinde halen yaşadığın belirterek, ''Nasrettin Hoca'nın yaşam öyküsü ile hakkında anlatılan fıkralarındaki olayları, birbirinden ayrı düşünmek gerekir'' dedi.
Nasrettin Hoca'nın Türk milletinin önemli bir halk sözcüsü olduğunu anlatan Düzgün, şunları kaydetti: ''Halk tarafından şekillendirilen Nasrettin Hoca, belirli bir kişiyle sınırlı olmadığını düşünüyoruz. Nasrettin Hoca'ya atfedilen fıkraların ayıklanması ve gerçekten hoca fıkrası olup olmadığının yargısına varılması çok güçtür. Önemli olan Nasrettin Hoca fıkrasının topluma mal olup olmamasıdır. Anonim nitelik kazanmışsa fıkra artık Nasrettin Hoca fıkrası olmuştur.''
Günümüzde de yaşanan birçok olayla ilgili üretilen fıkraların, ''Nasrettin Hoca fıkrası'' gibi anlatıldığına işaret eden Düzgün, ''Halkımız en büyük fıkra tipini hiç unutmuyor ve onu yaşatmak için sürekli fıkra üretiyor'' diye konuştu.
YENİ HOCA FIKRALARINDAN ÖRNEK
Düzgün, günümüzde üretilen Nasrettin Hoca fıkralarından şu örnekleri verdi:
''Bir grup üniversite öğrencisi, Türkçe'nin kullanımı konusunda kendi aralarında tartışır. Öğrencilerden bir kısmı Türkçe'nin içinde Batı dillerindeki bazı kelimelerin kullanılabileceğini savunurken, bir kısmı da bu kelimelerin Türkçe'yi bozduğunu, bunların kullanılmaması gerektiğini savunur. Bir karara varamayan öğrenciler Nasrettin Hoca'ya danışmayı uygun olacağını düşünüp, Hocaya giderler ve 'Hocam Türkçe'de evet yerine ok demek uygun mudur?' sorusunu yöneltirler. Hoca ise 'Herald yani' cevabını verir.''
Nasrettin Hoca'ya sormuşlar, 'İngilizce konuşmak günah mıdır?'. Hoca cevap vermiş 'Yes'