ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: E.Erokspor: 1 - Adanaspor: 0
Trendyol 1. Lig: E.Erokspor: 1 - Adanaspor: 0
Kutlu: ‘Fazla transfer düşünmüyoruz’
Kutlu: ‘Fazla transfer düşünmüyoruz’
Uzgur: ‘Beklemediğimiz bir yenilgi aldık'
Uzgur: ‘Beklemediğimiz bir yenilgi aldık'
Erzurumspor 4 haftalık suskunluğunu bozdu: 2 - 0
Erzurumspor 4 haftalık suskunluğunu bozdu: 2 - 0
Erzurum MEM raporu açıklandı
Erzurum MEM raporu açıklandı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
5 Ekim 2008 Pazar - 21:21

Erzurum Kültürü ve Sohbet

Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Karabey de, kültürümüzde sohbetin önemine değindi.

Erzurum Kültürü ve Sohbet

 Ramazan ayı boyunca düzenlediği sohbet toplantılarıyla kitapseverleri bir araya getiren Üniversite Kitabevi, bayram ve tatilini de dolu dolu geçirdi. Kitap dostları, Erzurum Üniversite Kitabevi Bayramlaşma Saati'nde bir araya geldi. Şair-yazar Hanifi İspirli, büyük düşünce adamı Sezai Karakoç'un ‘Bayram’ isimli yazısını kitap dostlarıyla paylaştı. Hanifi İspirli, Sezai Karakoç'un, bayramın evlerden evlere barış taşıdığını, Müslümanlığın yıpranmaması için bayramın büyük bir fırsat olduğunu, bayram hutbelerini çelik ve beton arasında olan insana bir hürriyet çağrısı, çocukları ise evlerden evlere barış armağanı olarak değerlendirdiğini belirtti.

KARABEY’İN SÖYLEŞİSİ İLGİ BULDU

Söyleşiye katılan Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Karabey de, kültürümüzde sohbetin önemine değindi. 

Karabey, “Bayramlar dini hayatı canlı tutmaya vesile olmakta. Ramazan ayında başlanan ibadetlerin diğer aylarda da devam etmesi sevindirici bir gelişmedir. Bayram bir tatil olarak algılanmamalıdır” dedi.

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Avni Gözütok ise, teknolojinin, bayramlaşmalarda rol almasını yadırgamak yerine ona alışılması gerektiğini kaydederek, “Son yıllarda oruç tutan insanların daha bilinçli olduğuna inanıyorum. İnsanlar ulaşamadıkları insanlara hiç olmazsa teknolojinin yardımıyla ulaşabilmekte. Bekli de insan yaşlandıkça çocukluğunda aramakta ve adeta nerede o eski bayramlar demekte” diye konuştu.

Eğitimci Yazar Mahmut Balcı'nın yönettiği söyleşiye, okuyucular da soru ve düşünceleriyle katkıda bulunarak Erzurum'da yaşanan eski ve yeni bayramlarla ilgili görüşlerini birbiriyle  paylaştılar.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nearstars 20 Aralık 2008 Cumartesi 22:52

iyi günler arkadaşlar sizlerle kürt tarihi ve kürtçe konusunda yaptığım bir araştırmayı paylaşmak istedim. Şu an gerek ırak'ın kuzeyinde gerek iran gerek türkiye de yaşayan kürt halkı bu bölgede yaklaşık 1000 yıldır bulunmaktadırlar. Bu bölgelere Orta asyadan Göktürklerin Selçukluların bir boyu (Kurtşad)olarak gelmişler ve Selçuklu hükümdarı tarafından şuanki VAN-BİNGÖL-DİYARBAKIR-SİİRT civarlarına Selçuklu imparatorluğunun doğu ve güneyini kontrol görevi ile görevlendirilmişlerdir. Kurtşad ailesi veya boyu Ortaasyadan beri Hun ve Selçuklu İmparatorlarının sevip güvendiği takdir ettiği gözüpek ve savaşçı sadık bir Türk sülalesidir. Çin sarayını basıp Türk hakanının kızını kurtaran ve ailesinden birçoğunu çin sarayında yapılan çatışmada kaybeden yine Kutşad ailesidir. Bilindiği gibi bu olay tarihe Kürşad olayı olarak geçmiştir. Onun için Sultanlar bu kahraman türk sülalesine karşı çok büyük bir sempati ve sevgi duyarlardı. Selçuklu ordusu batıya doğru seferler yaptığında veya haçlılara karşı savaşlar yaparken ülkenin doğu bölgesi Kürtşad paşaları tarafından çok iyi korunuyordu. Böyleleikle Kurtşad sülalesi bu bölgelerde yerleşip çoğaldı. Kürtçe diline gelince: Bilindiği gibi yeryüzünde Kürtçe diye bir dil yoktur. Neden: Bilindiği üzere 900 lü yıllara kadar yeryüzüne belli başlı birkaç millet hakim idi. Türkler, Araplar, Çinliler, Bizanslar, Persler. Arapların henüz çok güçlenip arap yarımadasından dışarıya sefer yapma imkanları yokken Şuanki Türkiyenin doğu ve güney doğusu, Irakın kuzeyi, Azerbeycanın güneyi Pakistanın neredeyse tamamı, Hindistanın batısı ve zaten merkez İran olmak üzere bu bölgeler Pers imparatorluğunun elindeydi. Bu bölgelerde çok uzun ve köklü bir hakimiyetleri vardı. Bilindiği gibi dilleri PERSÇE yani FARSÇA dır. Şu an Türkiyenin doğusu, Irakın kuzeyi, İranın tamamı, Azerbeycanın güneyi Pakistanın, Afganistanın büyük bölümünde FARSÇA kullanılır. Bu belirttiğim yerlerde doğudaki vatandaşlarımızın kürtçe diye adlandırdığı zamanla çok az etkileşime uğramış FARSÇA yı kullanarak gayet iyi herkesle anlaşabiliriz. Zaten bu ülke halkları kullandıkları dilin farsça olduğunu nedenininde o bölgelere eskiden hakim olan PERS imparatorluğundan kaynaklandığını belirtmektedirler. Fakat Türkiyenin doğusunda yaşayan vatandaşlarımız "bu bölgede kürtler yaşamaktadır öyleyse kullndığımız dilin adı da kürtçedir" gibi bir yanılgı içindedirler. lütfen araştırınız, dar kalıplar içinde bulanık zihniyetlerle yaklaşımda bulunup şanlı KURTŞAD sülelesinin torunlarına saygısızlık yapmayalım.

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşkale’deki Konserli Açılış İptal Edildi
Erzurum’un Aşkale ilçesinde 5 Ekim Pazar günü yapılacak olan konserli açılış töreni iptal edildi.
Bayram Harçlığı Çocukta Olumlu Etki Bırakıyor
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Ruh Sağlığı Uzmanı Dr. ...
Çay ve Semaver Kültürü
Erzurum’da Aziziye Parkı’nda kurulan iftar çadırında, Ramazan ayı boyunca ...
 
Narman Kırmızı Periler Diyarı Büyülüyor
Erzurum'un Narman ilçesindeki Kırmızı Periler diyarı olarak adlandırılan ...
Bayram Gelenekleri Değişiyor
Artık bayramlarda evde yapılan tatlıların ikram edilmesi yerine, hazır ...
Aziziye Öğrencileri Yoksulları Sevindirdi
Özel Aziziye Kurumları’nın kulüp faaliyetleri içinde yer alan Gönül Köprüsü ...
 
Türkçe, en büyük zenginliğimiz
Atatürk Üniversitesi Fen edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ...
Kale, Erzurum’un Şifresi
Erzurum Kalesi’nde her gün yeni bir sur kalıntısı ortaya çıkıyor. Kale’de ...
Girişimci Hanımlar, Erzurum’u Tanıttılar
TRT İzmir Televizyonu tarafından hazırlanan “Bir Ramazan Sabahı” üç gündür ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva