Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen, 8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda Erzurum’un sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı.
8. TÜRKİYE TİCARET VE SANAYİ ŞURASI
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile 365 oda ve borsa başkanının katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen şuranın açış konuşmasını, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yaptı.
ETSO’NUN GÖRÜŞLERİ
Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, ülkenin ekonomik durumu ve ‘İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi’yle ilgili açıklamalarda bulundu.
Başbakan Davutoğlu’nun konuşmasının ardından, 81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli 5 sorunu ve çözüm önerisini birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu. Şura’da Erzurum’daki Ticaret ve Sanayi Odaları ile Erzurum Ticaret Borsası adına, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, ilin sorunlarını ve çözüm önerilerini hükümet yetkililerine aktardı.
TEŞVİK SİSTEMİ
Konuşmasında, teşvik sistemi ve yapılan son revizyonların, Erzurum’un ihtiyaçları dikkate alınarak, üretim ve istihdamı artıracak şekilde uygulanması gerektiğini ifade eden ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik şunları söyledi;“Daha önceki teşvik yasalarında en çok faydalanılan; enerji desteği, vergi indirimi ve SGK prim desteği, mevcut firmaları da kapsayacak şekilde yapılan yeni düzenlemede yer almalıdır. İlimizde uygulanan hibe programları, tüm sektörleri kapsayacak şekilde genişletilmeli ve miktarları artırılmalıdır. Başka bölgelerden ilimize gelecek olan, üretim ve istihdam artışı sağlayacak yatırımlara ilave teşvikler verilmelidir. Ayrıca, yüksek teknoloji yatırımlarının Beşinci Bölge teşviklerinden yararlanacak olması, bölgemizi avantajlı olmaktan çıkaracaktır. Bunun önüne geçecek tedbirler mutlaka hayata geçirilmeli, yatırımcıları bölgemize çekecek daha cazip fırsatlar sunulmalıdır.”
GÖÇ SORUNU
Erzurum’da gittikçe artan göçün önlenmesi gerektiğinin altını çizen Yücelik, “Erzurum ve çevresinde yeni iş alanları açılmalı, girişimcilere destek ve eğitim verilmeli, ayrıca, “köye dönüş projeleri” gibi yerel kalkınma projeleri uygulanmalıdır. İlçelerde ve köylerde iş kuranlara verilen destek oranları artırılmalıdır. İlimizin turizm potansiyeli ortaya çıkarılarak, ‘Erzurum Tabyaları’ gibi büyük ölçüde turist çekecek tarihi eserlerin tanıtımına ağırlık verilmelidir. Bölgeden nitelikli eleman göçünü önlemek için, çalışanlara yönelik destek tazminatı, vergi indirimi ve sair araçlar ile cazibe sağlanmalıdır” dedi.
Erzurum’da, hayvancılık sektörünün sorunlarının da öncelikli olarak çözülmesi gerektiğini vurgulayan Yücelik, bu kapsamda, et üretiminin teşvik edilmesi için verilen alım desteğinin iyileştirilmesinin şart olduğunu kaydederek, Erzurum Ticaret Borsası tarafından Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderilen “Canlı Hayvan Borsası Projesi”nin onaylanarak uygulamaya geçilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.
KAMU YATIRIMLARI
Erzurum’da kamusal yatırımlara ait ihalelerin, inşaat sezonunda yapıldığını belirten Yücelik, sezonun kısa olması nedeniyle de inşaatlar zamanında tamamlanamadığını, bu nedenle hakedişlerin zamanında ödenmediğine dikkati çekerek, bu durumun müteahhitleri ve sektördeki diğer tedarikçileri mağdur ettiğini söyledi. Yücelik konuyla ilgili olarak, “İlimiz iklim koşulları dikkate alınarak, kamu ihalelerinin kış mevsiminde yapılması ve firmaların inşaat sezonunu tam kullanması sağlanmalıdır. Bu şekilde hakedişlerde yıl içinde ödenebilecektir” dedi.
NİTELİKLİ ELEMAN SORUNU
Konuşmasının son bölümünde, Erzurum’da nitelikli eleman sorununa acil çözüm bulunması gerektiğini dile getiren ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik; “İş-Kur, halk eğitim merkezleri, KOSGEB ve meslek kuruluşları işbirliği ile bölgede ihtiyaç duyulan mesleklere yönelik düzenlenen eğitimlerde, bölge ihtiyaçları dikkate alınmalıdır. Eğitimler için ayrılan mevcut finansal kaynakların etkin kullanımı için eğitim kalitesi yüksek tutulmalı ve sürekli denetlenmelidir” diye konuştu.
Yücelik sözlerini şöyle tamamladı; “Elbette ilimizin sorunları, bu beş maddeyle sınırlanmayacak kadar fazladır. Tüccarımızın ve sanayicimizin, bankacılılık sektöründen tutun, AR-GE’ye kadar birçok sorunu bulunmaktadır. Bu sorunlarımızı her platformda anlatıyoruz. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli olan kalkınma hamlesinin bölgemizden başlaması gerektiğini belirtir, hepinize saygılarımı sunarım.”