Geçim kaynağının büyük oranda hayvancılığa dayandığı Erzurum’da, özellikle yaz mevsimindeki sevk dönemlerinde hayvanlara zarar veren bulaşıcı hastalıklarla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü büyük bir mücadeleye girdi. Elindeki her imkânı kullanarak hayvan yetiştiricilerine ulaşmaya, bilgilendirmeye çalışan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, aşılama işlemlerinin hastalıkların tedavisinden daha ucuz ve verimli olduğuna dikkat çekerek yetiştiricileri, il ve ilçe müdürlüklerine davet etti.
‘TÜRKİYE’NİN HER BÖLGESİNE SEVK EDİYORUZ’
Akar, “İlimizin temel geçim kaynağı büyük oranda hayvancılığa dayanmaktadır. Bu nedenle hayvancılığımızın daha sağlıklı ve yüksek verimli yapılması çok önemlidir. Ülkemiz hayvancılığında da büyükbaş hayvan varlığımız, önemli bir yer tutmaktadır. Her yıl yaklaşık 150 bin büyükbaş ve 200 binin üzerinde küçükbaş hayvan, ülkenin hemen hemen her bölgesine sevk edilmektedir. Dolayısıyla hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bir merkez olması nedeniyle hayvan hastalıklarıyla mücadele daha ayrı bir ehemmiyet arz etmektedir.” dedi.
‘2014 YILINDA 1,6 MİLYON DOZ AŞI YAPILDI’
Hastalıklarla mücadelelerini anlatan Akar, “İl Müdürlüğü olarak, Bakanlığımızın belirlediği mücadele programı kapsamında 2015 yılında başta Şap Hastalığı olmak üzere, Sığırların Nodüler Ekzantemi (Yumrulu Deri Hastalığı, LSD), Şarbon, Kuduz, Sığır- Koyun-Keçi Brucellozu ve Koyun-Keçi Vebası gibi hastalıklara karşı aşılama kampanyaları düzenlenecektir. İlimizde hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadeleye büyük önem verilmekte olup, 2014 yılında yaklaşık 2,4 milyon hayvan sağlık taramasından geçirilerek 1,6 milyon doz aşı uygulaması gerçekleştirilmiştir.” şekline konuştu.
‘SAĞLIĞI KORUMA, TEDAVİDEN DAHA KOLAY VE DAHA UCUZDUR.’
Akar, “2015 yılında da İlçe Müdürlüklerimizde görevli Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknisyenlerinden oluşan aşılama ekipleriyle, tüm il genelinde Mart-Nisan-Mayıs aylarında aşılama kampanyaları düzenleyeceğiz. Kampanyaların temel amacı; hayvanların mera ve yaylalara çıkmadan önce bulaşıcı hastalıklara karşı aşılama yapılarak, ‘koruyucu hekimlik’ anlamında erken önlem almaktır. Şu çok iyi bilinmeli ki ‘sağlığı koruma, her zaman tedaviden daha kolay ve daha ucuzdur.’ Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları yasa gereği mecburi olup, aksi durumda cezalı duruma düşeceklerdir. Yine bu çerçevede, aşı uygulanmamış hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeyerek il ve ilçe dışına sevklerine müsaade edilmemektedir. Ayıca hayvancılık teşvik ve desteklemelerinden de faydalandırılmamaktadırlar. Hastalıklar ile mücadelede esas başarı, yetiştiricilerin bu mücadeleye istekli olarak katılmaları ve gelen sağlık ekiplerine bizzat yardımcı olmaları ile sağlanabilecektir. Yetiştiricilerimizin, aşı kampanyaları ile olarak daha ayrıntılı bilgi sahibi olmaları için İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmelerini istiyoruz.” diye konuştu.