Tarımsal kalkınmayı desteklemek amacıyla Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından finanse edilen Tohumluk Selektör Makinası, “Yem Bitkileri Tohumluk Üretim Projesi” kapsamında Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde hizmete girdi.
‘ET DEMEK, OT DEMEK’
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü yerleşkesinde, Tohum Selektör Makinasının hizmete sokulması dolayısıyla düzenlenen toplantıya katılan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, “Et demek, ot demek” diyerek başladığı konuşmasına, “Bölgemiz hayvancılık potansiyeli bakımından önemli bir yere sahiptir ve Türkiye’nin kırmızı et deposudur. Bunu ise kaliteli yem üretmekle devam ettirebiliriz. Şu an bölgemizde sertifikalı tohum oranı çok düşük seviyelerdedir. Çiftçiler çoğunlukla tohum ihtiyaçlarını kendi ürettikleri ürünleri eleyerek kullanmaktadırlar. DATAEM’in de kaliteli yem üretmek gibi bir misyonu var. Geliştirdiği tohumları çoğaltıp köylüye ulaştırması gerekiyor. Bölge çiftçimizin kaliteli tohum ihtiyacının DATAEM tarafından geliştirilen tohumların üretim yoluyla çoğaltılması için hasat sonrası işlemlerin kolaylaştırılması için tohum selektör makinası elzem olduğu için ‘Yem Bitkileri Tohumluk Üretim Projesi’ne destek verdik. Önümüzdeki yıllarda köylünün daha kaliteli ve sertifikalı tohum kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla hizmete sokulan bu makinanın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
ÇAKAL’IN DEĞERLENDİRMESİ
Tohum selektör makinasının tanıtımını yapan Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, Amerika’dan alınan ve 170 bin liraya mal olan, saatte 1,5 ton eleme kapasitesi ile önemli bir açığı kapatan selektör makinasını DATAEM’e kazandıran DAP İdaresine teşekkür ederek başladığı konuşmasına, böylesi önemli makinaya sahip olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Çakal, “Enstitümüzde geliştirilen Arpa, buğday, fiğ, mercimek, nohut, fasulye vb. tohumların sertifikasyonu için seleksiyon (tasnifi) başka illerden yardım alarak karşılıyorduk. Bu sayede başta Enstitümüz olmak üzere bölgemizin ihtiyacını kurulan makine ile kendimiz karşılamış olacağız” dedi.
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Şerafettin Çakal, böylesine önemli bir tesisin kuruma kazandırılmasına vesile olduğu için, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir’e günün anısına plaket takdim etti.