Türkiye'de bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılmasına yönelik hazırlanan teşvik ve istihdam paketi ETSO'da masaya yatırıldı. ETSO yönetimi tarafından yapılan değerlendirmede öncelikle teşvik ve istihdam paketindeki eksiklikler belirlendi.
MEVCUT İŞLETMELERİN DURUMU
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada; teşviklerin mevcut küçük ve orta ölçekli işletmeleri ve esnafı kapsamamasının önemli bir eksiklik olduğu belirtilirken, mevcut işletmelerin daha küçük desteklerle daha fazla istihdam ve üretim artışı sağlayabileceği ifade edildi. 5 ve daha fazla istihdam sağlayacak işletmelerin asgari ücrete kadar olan SGK işveren payı primlerinin Hazine tarafından karşılanmasını öneren ETSO, Erzurum'da ve bölgede faaliyetlerini sürdüren GSM ve çağrı merkezlerinin de teşvikkapsamına dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
ENERJİ DESTEĞİ
Enerji desteğinin 5084 sayılı yasanın bitiminden itibaren bu teşvik yasası kapsamında devam etmesinin sağlanmasını talep eden ETSO'nun açıklamasında şunlar ifade edildi:
"Desteklenecek yatırımların ölçeği bölgelere göre farklılık göstermelidir. Doğu Anadolu Bölgesi'nde kurulacak daha küçük ölçekli yeni yatırımlar da desteklenmelidir. Asgari 50 milyon TL ve en az 50 işçi sınırları bölgemiz için çok yüksektir. Bu nedenle bu sınırlar bölgemiz için en az 5 Milyon TL ve en az 10 işçi olarak düzenlenmelidir. Desteklerin verileceği dönemler de bölgenin şartları dikkate alınarak uzatılmalıdır. 4. Bölge için öngörülen destek süreleri 7 yıldan 12 yıla uzatılmalıdır."
5. BÖLGE İSTEĞİ
4. Bölgede yer almasına rağmen daha dezavantajlı durumda bulunan Erzurum ve Ağrı bölgelerinin 5. Bölge ihdas edilerek farklı desteklerle desteklenmesini isteyen ETSO, açıklamasında şu öneriler yer aldı:
"Bedelsiz arsa tahsisi desteğinin yanı sıra yatırımlar için tahsis edilmiş bölgelerde yatırımcının yapacağı yatırıma uygun yerler için belirlenecek rayiç bedelinin hazine tarafından bu bedelin üzerindeki miktarın yatırımcı tarafından karşılanacak bir yatırım yeri tahsisi modeli getirilmelidir.
NİTELİKLİ ELEMAN SORUNU
Mesleki eğitim için verilen desteklerin faydalı sonuçlar vereceğine inanıyoruz. Ancak sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını kısa sürede karşılayacak bir çözüm değildir. Daha önce uygulanan nitelikli eleman istihdam desteği gibi destekler sağlanmalıdır.
Yatırım destek paketlerinde yer alan birçok teşvik ile ilgili yeterli kaynağın olmaması ve zamanında verilmemesi birçok işletmenin yatırımlarını ertelemesine veya başka beklentilere girmesine yol açmaktadır. İkincil mevzuatın bir an önce çıkarılarak beklentilerin karşılanması sağlanmalıdır."