Teşvikle ilgili yeni düzenleme Erzurum’da beklenen yatırım heyecanını doğurmadı. İş çevreleri
Yeni düzenlemenin yatırım isteğini çok fazla körüklemediğini, ancak, yatırımların artması ve doğru yönelmeler için yönetmeliklerin mutlaka Erzurum ve benzeri illerin sektörel taleplerine uygun olarak bazı avantajları ortaya çıkarması gerektiğini belirtiyorlar.
AROLAT’IN VURGUSU
Erzurum başta olmak üzere kalkınma ve gelişme sorunu yaşayan, işsizlik sebebiyle ciddi oranda göç veren illerde iş dünyasının talepleri tek tek ele alınıp, yönetmeliklerde bazı sektörel avantajlar yaratılabilirse yatırım cazibesi oluşabilecek. Tanınmış Ekonomist Osman Aralot, “yönetmelikler öncesi Anadolu iş dünyasının fikirlerinin alması ve Anadolu'yu solumak gerektiği” vurgusunu yapıyor.
ERZURUM’DA SESSİZLİK
Yeni Teşvik düzenlemesi kapsamında Doğu Anadolu Bölgesi’nin Erzurum dışındaki tüm illerinde önemli yatırım hareketliliği yaşanıyor. Erzurum’da ise yeni teşvik düzenlemesi konusunda DASİDEF bir ilki başlatarak işadamları ve sanayicileri bilgilendirirken, ETB bir aksiyon planı yapılması çağrısını yineledi. Ancak teşvikli yatırımlar konusunda il dışından henüz bir başvuru ve talep yönelmesi olmadı.
BİZ HALA BEKLİYORUZ
Yeni teşvik düzenlemesi yönetmenlikleri hazırlanırken, Erzurum’da 2.OSB konusunda bekleme sürüyor. Nenehatun Köyü hinterlandında yapılması düşünülen, daha sonra optimal kuruluş yeri değiştirilen 2.OSB proje safhasında bekletiliyor. Teşvikli yatırımların Erzurum’a yönelmesi için mutlak gerekli olan 2. OSB’nin akibeti, meçhul bir seyir izliyor.
DASİDEF TEŞVİK ATILIMI
DASİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız, hükümetin açıkladığı yeni teşvik düzenlemesi ile ilgili olarak üyelerini bilgilendirdi. Yıldız, 30 ili kapsayan olan teşvik paketinin, yatırım için batıdan doğuya işadamı gelmesini sağlamasının zor olduğuna dikkati çekerek, çalışmanın, doğudaki yatırımcılar için iyi bir fırsat olabileceğini söyledi.
YATIRIMCI DOĞU’YA GELİR Mİ?
Yıldız, 3’üncü bölge illerine verilen vergi ve prim indirimi ile 4’üncü bölge arasında 2 puan fark olduğunu, bundan dolayı da 2 puan fark için kimsenin batıdan gelip doğuya yatırım yapmayacağını vurguladı. Yıldız, yerel kaynaklarını en iyi şekilde ön plana çıkartıp pazarlama kabiliyetine sahip yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerinin aktif olacağı şehirlerin, yatırımcılar için bir cazibe teşkil edeceğinin altını çizdi.
30 İL ARASINDAKİ FARKLAR
Yıldız, “Teşvik kapsamında yer alan 4’üncü bölge 30 ili kapsıyor. Yani sadece doğu ya da Erzurum’u kapsamıyor. Kaldı ki, 2 veya 3’üncü bölgelerle Erzurum’un veya doğu illerinin içinde yer aldığı 4. bölge arasında pekte cazip bir fark yoktur. Arada sadece 2 puan gibi küçük bir fark var. Batıdaki veya 3’üncü bölgedeki bir işadamı, gelip Erzurum’a ya da doğuya yatırım yapmaz. Üstelik yatırım öncesi için de bir şey yok, yani teşvikler yatırım sonrası için verilmiş.” dedi.
TEŞVİK BÖLGESEL DEĞİL
Düzenlemeyi, “bölgeselden ziyade, Türkiye geneli olmuş bir teşvik” olarak nitelendiren Yıldız, “Bölgesel yatırımcılar için uygun, ama bu teşvikle kimse gelip yatırım yapmaz. Bu nedenle bölgenizdeki ve Erzurum’daki iş adamları bu fırsatı iyi değerlendirebilir. Devlet, milletin sosyo-ekonomik kalkınabilmesi için elini bütünüyle taşın altına koydu, sıra, millette ve müteşebbis ruhlu insanlarımızdadır.” şeklinde konuştu.
MALATYA KANATLANDI
Öte yandan Erzurum yeni düzenlemeyle ilgili yönetmenlikleri beklerken Malatya ve Iğdır, teşvik kapsamında ilk yatırımları almaya başladı. Malatya TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, teşvik paketinin açıklanmasından sonra aralarında Türkiye'nin tanınmış bazı firmalarının da bulunduğu 20'yi aşkın şirketin Malatya'da yatırım yapmak için başvuruda bulunduğunu açıkladı. Iğdır’da ise bin kişilik bir fabrika projesi hayata geçirildi.
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Başkanı Mustafa Yıldız, hükümetin açıkladığı yeni teşvik düzenlemesi ile ilgili olarak üyelerini bilgilendirdi. Yıldız, 30 ili kapsayan olan teşvik paketinin, yatırım için batıdan doğuya işadamı gelmesini sağlamasının zor olduğuna dikkati çekerek, çalışmanın, doğudaki yatırımcılar için iyi bir fırsat olabileceğini söyledi.
YILDIZ BİLGİ VERDİ
DASİDEF konferans salonunda düzenlenen toplantıda üyelere yönelik bir konuşma yapan Başkan Mustafa Yıldız, Türkiye’nin teşvikte 4 bölgeye ayrıldığını hatırlatarak, kalkınmışlıkta ileri ve öncü illerin ilk iki grupta yer aldığını, daha az kalkınan illerin ise üç ve dördüncü gruplarda yer aldığını bildirdi.
DOĞULU İŞADAMLARI İÇİN FIRSAT
DASİDEF Başkanı Yıldız, “Yatırımlarda Devlet Yardımları, Aktif İşgücü Programlarının Güçlendirilmesi, Kredi Garanti Desteği” başlığı altında açıklanan 81 ili ve bazı sektörleri kapsayan yeni teşvik paketinde, Erzurum’un da arasında bulunduğu 4’üncü bölge ve diğer illere verilen teşvikleri kıyasladı. Yıldız, 3’üncü bölge illerine verilen vergi ve prim indirimi ile 4’üncü bölge arasında 2 puan fark olduğunu, bundan dolayı da 2 puan fark için kimsenin batıdan gelip doğuya yatırım yapmayacağını vurgulayan Yıldız, düzenlemenin bu şekliyle doğudaki yatırımcılar ve işadamları için bir fırsat olabileceğini kaydetti.
YILDIZ: 2 PUANLIK BİR FARK İÇİN KİMSE BU BÖLGEYE GELMEZ…
DASİDEF Başkanı Mustafa Yıldız, yerel kaynaklarını en iyi şekilde ön plana çıkartıp pazarlama kabiliyetine sahip yerel yönetim ve sivil toplum örgütlerinin aktif olacağı şehirlerin, yatırımcılar için bir cazibe teşkil edeceğinin altını çizdi.
DOĞUNUN CAZİP İMKANLARI YOK
Yeni teşvik paketinin, yatırımcılar için iyi bir imkan olduğuna işaret eden Yıldız, “Teşvik kapsamında yer alan 4’üncü bölge 30 ili kapsıyor. Yani sadece doğu ya da Erzurum’u kapsamıyor. Kaldı ki, 2 veya 3’üncü bölgelerle Erzurum’un veya doğu illerinin içinde yer aldığı 4. bölge arasında pekte cazip bir fark yoktur. Arada sadece 2 puan gibi küçük bir fark var. Batıdaki veya 3’üncü bölgedeki bir işadamı, gelip Erzurum’a ya da doğuya yatırım yapmaz. Üstelik yatırım öncesi için de bir şey yok, yani teşvikler yatırım sonrası için verilmiş. Bu düzenleme, bölgeselden ziyade, Türkiye geneli olmuş bir teşviktir bize göre. Bölgesel yatırımcılar için uygun, ama bu teşvikle kimse gelip yatırım yapmaz. Bu nedenle bölgenizdeki ve Erzurum’daki iş adamları bu fırsatı iyi değerlendirebilir. Hükümet vergiyi neredeyse sıfıra indirdi, batıdaki tesisini doğuya taşıyanların taşımasını ücretsiz karşılayacak, 7 yıl boyunca yatırımcıdan sigorta almayacak. 2010 yılı sonuna kadar yatırım gerçekleştirenler teşvikten yararlanabilecek. Devlet, milletin sosyo-ekonomik kalkınabilmesi için elini bütünüyle taşın altına koydu, sıra, millette ve müteşebbis ruhlu insanlarımızdadır.” şeklinde konuştu.