Yeni Teşvik düzenlemesi kapsamında Doğu Anadolu Bölgesinin Erzurum dışındaki tüm illerinde önemli yatırım hareketliliği yaşanıyor.
MALATYA İLKİ BAŞARDI
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, teşvik paketinin açıklanmasından sonra aralarında Türkiye'nin tanınmış bazı firmalarının da bulunduğu 20'yi aşkın şirketin Malatya'da yatırım yapmak için başvuruda bulunduğunu açıkladı.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Haziran ayı Toplantısı, Meclis Salonu'nda yapıldı. Meclis Başkanı Sami Payza başkanlığında yapılan toplantıya KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Bayram Yumrutepe, MÜSİAD Şube Başkanı Namık Şahin, MASİAD Başkanı İbrahim Güngör, Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Altaş, MAKİAD üyeleri ile davetliler katıldı.
20 ŞİRKET BAŞVURU YAPTI
TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, "Malatya'nın teşvik paketinde 4. bölgede yer alması, Malatya'yı yapılacakyatırımlarla bölgede cazibe merkezi olma yolunda ilerletecektir. Teşvik paketinde yeni işyeri kuracaklar ve yeni istihdam yapacaklar için çok ciddi teşvikler var. Ama mevcut firmalarında göz ardı edilmemesi gerekiyor. Biz özellikle küçük esnafın sıkıntılarını hep dile getirdik. Yine ifade ediyoruz, şu anda ciddi anlamda bir iç daralma var. Bunu aşmak için küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz teşvik kapsamına alınmalıdır. Piyasanın hareketlenmesi ve canlanması noktasında küçük işletmelere KOSGEB en kısa
sürede faizsiz destekler vermelidir. Çok büyük rakamlarda istemiyoruz. 10 bin, 20 bin, 30 bin TL gibi küçük destekler istiyoruz" dedi.
MALATYA 2.OSB’Yİ TAMAMLADI
Teşvik paketinin açıklanmasını ardından Türkiye'de tanınan bazı şirketlerle birlikte şu ana kadar 20'yi aşkın şirketin yatırım için başvuruda bulunduğunu belirten Erkoç, bunun için 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde arsa alıp da son 5 yıldan beri yatırımlarını tamamlamayan veya tamamlayamayacak yatırımcıların arsayı terk etmeleri konusunda ihtarname verildiğini ifade etti. 2. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki altyapı çalışmalarının da bu yıl bitirileceğini kaydeden Erkoç, arıtma tesisinin kapasitesinin arttırılmasıyla ilgili ihale çalışmalarının da sürdürüldüğünü söyledi.
DOĞU'NUN EN BÜYÜK FABRİKASI IĞDIR'DA AÇILACAK
Iğdır'da Doğu'nun en büyük fabrikası açılacak. Kentte yetiştirilen meyve ve sebzeleri işleyecek fabrika önümüzdeki ay hizmete başlayacak. Iğdırlı işadamı Salik Aras tarafından 40 dönümlük arazi üzerinde, 12 dönüm kapalı alan olarak yapılan Meyve Suyu Fabrikası'nda ilk etap da 300 kişiye iş imkanı sağlanacak.
BİN KİŞİ ÇALIŞACAK
Çiftçilerin yetiştirdikleri meyve ve sebze gibi mahsullerin, kurulan fabrikada işleneceğini söyleyen iş adamı Salih Aras, "Meyve Suyu Fabrikası'nı önümüzdeki ay hizmete açmayı planlıyoruz. 40 dönümlük alan üzerinde, 12 dönüm kapalı sahası bulunan fabrika, tam kapasite ile üretime geçtiğinde günlük 300 bin ton meyve işleyecek. Bu proje tamamlandığında bin kişinin istihdamı sağlanacak. Yurt dışından getirdiğimiz proje kapsamında kurmayı planladığımız fabrikamızda elma, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, havuç gibi ürünleri işleyeceğiz. Bunların yeterli düzeye çıkarılması için çiftçilerimizle diyalog kurarak, üretim artışı sağlayacağız. Bölgenin en büyük üretim fabrikası olarak yaptığımız bu tesis 50 milyon dolara mal olacak. Kapasitesini artırarak aşama aşama iş yapacağız. Önümüzdeki ay, üretime başlayacak olan fabrikamız 5 yıl içindehedeflenen aşamaya çıkarılacaktır. Kendi imkanlarımızla kurduğumuz bu fabrika için hiçbir kredi desteği almadık. Kendi imkanlarımızı kullanarak, Iğdırlıların yararına olan bir yatırımı yapmanın mutluluğu ve gururunu birlikte yaşayacağız" dedi.