Türkiye Sanayici ve İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, son dönemde yaşanan Türkiye'yi istikrarsızlaştırma çabaları yüzünden yabancı sermayenin bıçak gibi kesildiğini söyledi.
KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ
Erzurum'da düzenlenen 'Doğu Anadolu Kalkınma ve İşbirliği Köprüsü'nün ikincisine katılan Meral, Türkiye'nin krizi fırsata çevirme fırsatına sahip olduğunu söyledi. Bunun için Avrupa Birliği ile ilişkileri hızlandırma çalışmalarını desteklediklerini aktaran TUSKON Başkanı, "Hukuki, sosyal ve ekonomik reformların devam ettirilmesini istiyoruz. AB istiyor diye değil, gerçekten ihtiyacı olan bizleriz. Bu reformlar yatırım ortamına katkı sağlıyor." dedi.
DEMOKRATİKLEŞME ATILIMI
Demokratikleşme yolunda atılan adımları desteklediklerini vurgulayan Rızanur Meral, "Türkiye'de son zamanlarda istikrarsızlaştırma adına atılan bazı adımlar yabancı sermayeyi bıçak gibi kesti. Son günlerdeki demokratikleşme yolundaki atılan adımları destekliyoruz. Bu adımlar ileride bize kazanç olarak dönecek." ifadelerini kullandı.
"KRİZ SONRASI İÇİN HAZIRLANMALIYIZ"
Meral, 29 yıllık iş hayatında 5 kriz yaşadığına işaret ederek, Türkiye'nin bunların hepsinden yüz akıyla çıktığını söyledi. "Bunlar da geçecek." diyen TUSKON Başkanı, Formula yarışlarını örnek gösterdi: "Önce sıralama turları yapılıyor. Sonra ilk sırada kimin yarışa başlayacağı belirleniyor. Bizler de bu günleri sıralama turları gibi görmeliyiz. Kendimizi yapısal kurumsal ve kişisel gelişimimizi tamamlayıp moralimizi yüksek tutmalıyız. Çünkü krizler moralle aşılır."
İHRACAAT HEDEFİ
Cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunduğuna işaret eden Rızanur Meral, "Bugün 100 milyar dolardayız. Önümüzde 13 yıl var. Bu şu demek, 1'er milyon dolar ihracat yapacak 50 bin ihracatçıya ihtiyacımız var." tespitini aktardı.
Bu çerçevede, dış ticaret köprüleri kadar iç ticaret köprüleri kurmanın da gerekli olduğuna inandıklarını vurgulayan TUSKON Başkanı, "Bir ülkenin zenginliği önemli değil. Mutlu yaşam, sürdürülebilir gelir dağılımı ve dengeli bölgesel kalkınma olmalı." dedi. Meral, Doğu Anadolu Bölgesi'nin son teşvik sistemiyle 4. bölge olarak büyük avantajlara sahip olduğunu da kaydetti.
TÜRKİYE MARKA ÜLKE HALİNE GELDİ
Hükümetin icraatlarından övgüyle bahseden Rızanur Meral, uygulanan ekonomik reformlar sayesinde Türkiye'nin marka ülke haline geldiğini söyledi. Özellikle Afrika'da 'Türk malı' giymenin bir ayrıcalık olarak görüldüğüne işaret eden Meral, Avrupalıların da artık Türkiye'den istedikleri mallara verdikleri fiyatı yükseltmeye başladıklarını kaydetti ve şunları söyledi: "Hükümete şükran duyuyoruz. Dünyada Türkiye'ye bakışı değiştirdi. Biz yaptığımız dış gezilerde dünyanın Türkiye'ye bakışını ölçüyoruz. Görüyoruz ki, uygulanan ekonomik reformlarla marka bir ülke haline geldik. Dünyanın merkezinde bir ülke olduk. Reytinglerimiz arttıkça ürünlerimize verilen fiyatlar da artıyor."
'ERZURUM'UN DİŞİ AĞRISA İSTANBUL'UN BAŞI AĞRIR'
DAKİK'i organize eden Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Dernekler Federasyonu (DASİDEF) Başkanı Mustafa Yıldız ise konuşmasında bölgeler arası göçe değindi. Göçün devlete çok büyük maliyet getirdiğini belirten Yıldız, şöyle konuştu:
"Toprağında mutlu olan ekonomik olarak üretime katkıda bulunanlar, toprağını terk edip İstanbul'a gidince burada sosyal kimlik kaybı yaşıyor. Devlet bu insanları toprağında tutmalı. Çünkü göçün devlete maliyeti çok yüksek. Erzurum'un dişi ağrısa bunu İstanbul hissediyor. Bölgede yaşanan sosyoekonomik olumsuzluklar başta İstanbul olmak üzere batıdaki illere de yansıyor."